NFT Nasıl Satılır?
NFT’lerin satışıyla ilgili çılgın hikayeler ve milyon dolarlık satış haberleri, NFT’lerin son aylarda bu kadar çok dikkat çekmesinin tartışmasız en büyük nedenlerinden biridir. Bu konu sizin de dikkatinizi çekiyorsa, bu yazımızda NFT satış işlemi ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
5 Adımda NFT Nasıl Satılır?
Aşağıda NFT’nizi satmak için yapmanız gereken 5 adımı bulabilirsiniz:
1. Bir platform seçin
NFT satma yolculuğu bir platform seçmekle başlar. OpenSea gibi çevrimiçi pazar yerleri ve Shopify gibi doğrudan tüketiciye (D2C) platformlar dahil olmak üzere çeşitli seçenekler mevcuttur. Seçim genellikle sattığınız NFT türüne ve kriptografik varlığın ticaretine dahil olan ücretlere bağlıdır.
Bazı NFT pazar yerleri aşağıdaki şekildedir:
OpenSea
OpenSea; kripto sanatı, oyun öğeleri ve özel dijital koleksiyonlar dahil olmak üzere NFT’leri alıp satmak için dünyanın en büyük dijital pazarıdır. İki popüler NFT standardını destekler: ERC-721 ve ERC-1155 token’ları. Satıcılar, NFT’lerini OpenSea pazarında listelerken Ethereum ve Poligon arasında seçim yapabilir.
OpenSea’nin işlem ücretleri %2,5’tir; bu, NFT’nizi sattığınızdan biraz daha fazla komisyon ödeyeceğini anlamına gelir. Örneğin, 100$’a bir NFT satarsanız, 97,50$ alırsınız ve OpenSea komisyonu 2,50$ tutar.
Rarible
Rarible, NFT sahiplerinin dijital varlıklarını satışa çıkarabilecekleri başka bir dijital pazar yeridir. Platform, müzik, sanat, videolar ve alan adları dahil olmak üzere farklı kategorilerde çok çeşitli token’ları kabul eder. Rarible’da NFT satmak ve ödemeleri kabul etmek için pazara bağlı üç blok zincirinden biriyle uyumlu bir cüzdana ihtiyacınız olacaktır: Ethereum, Flow ve Tezos.
Ücretler söz konusu olduğunda, Rarible, OpenSea’ye benzer şekilde çalışır ve piyasada yapılan her satıştan hem alıcı hem de satıcı tarafında %2,5 oranında pay alır.
Binance NFT Pazar Yeri
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance’in kendi NFT pazarı vardır. Binance’in NFT platformu, sanat, spor, koleksiyon, eğlence ve oyun dahil olmak üzere çeşitli farklı kategorilerden takas edilemeyen token’ları satmanıza olanak tanır. İki blok zinciri desteklenir: Ethereum ve Binance Smart Chain (BSC).
Binance, tüm NFT yaratıcıları ve satıcıları için piyasadaki en düşük oran olan sabit %1 işlem ücreti alır. Ayrıca satıcılar, sahip oldukları NFT başka biri tarafından oluşturulmuşsa %1 telif ücreti öder.
Shopify’da NFT Satışı
Popüler e-ticaret platformu Shopify, Temmuz 2021’de NFT satıcılarını barındırmaya başladı. Shopify’ın altyapısı, içerik oluşturucuların ve bayilerin kendi markalı vitrinleri aracılığıyla bir D2C deneyimi sunmalarına olanak tanır. Bir pazar yeri kullanmak yerine, her NFT tüccarı dijital varlıklarını doğrudan müşteriye satabilir.
Bu, size başka avantajlar da sunar. Örneğin, NFT satıcıları, vitrinleri aracılığıyla banka kartlarını, kredi kartlarını ve mobil ödemeleri kabul edebilir. Shopify’ın ayrıca Shopify Payments adlı kendi ödeme ağ geçidi vardır; satıcılar bu ağ geçidi aracılığıyla işlenen ödemelerde işlem ücreti ödemez. Shopify NFT mağazanıza kripto para birimleri gibi alternatif ödeme yöntemleri de ekleyebilirsiniz.
Shopify, NFT’leri listelemek ve satmak için Ethereum, Flow, Near ve Polygon gibi popüler blok zincirlerini destekler.
2. Bir kripto cüzdanı oluşturun
NFT’nizi satılık olarak listelemek için bir kripto para cüzdanınız olması gerekir. NFT satışlarını destekleyen en popüler cüzdanlar MetaMask, Trust Wallet ve Coinbase Wallet’tır.
MetaMask
MetaMask, NFT’lerinizi satın almak, satmak veya takas etmek için Ethereum blok zincirine bağlanmanıza olanak tanır.
Trust Wallet
Mobil cüzdan arıyorsanız, Trust Wallet harika bir seçenektir. NFT’lerin alım satımını destekler ve jetonlarınızı güvenli bir cüzdanda saklamanıza izin verir.
Coinbase Wallet
Coinbase Wallet, kullanıcıların herkese açık blok zinciri adresleri kullanmak yerine kullanıcı adlarıyla NFT gönderip almasına olanak tanır. Bu, insanların zaten tanıdığı ve kullandığı dijital cüzdanlara (ör. PayPal) benzer bir deneyim yaratmaya yardımcı olur.
3. NFT’nizi fiyatlandırın
NFT’lerin, insanların onlar için ödemeye istekli oldukları değere değer olduğuna dair popüler bir söz vardır, ancak gerçek şu ki, bazı faktörlerin fiyatlandırmalarını ve alıcıların tipik olarak onlara nasıl değer verdiğini etkiler.
Bu faktörler aşağıdakileri içerir:
30 günlük ortalama fiyat: Bu, herhangi bir kategorideki bir NFT’nin tarihsel fiyat eğilimidir. İdeal olarak, hedef fiyatınız son 30 gün içindeki benzer token’ların ortalama değerine yakın olmalıdır.
Nadirlik: Bazı takas edilemeyen token’ların, fiyatlarını artıracak benzersiz özellikleri vardır. Örneğin, popüler Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonunda “lazer göz” özelliğine sahip maymunlar %1’den daha az bulunur. NFT’nizin çok nadir bir özelliği varsa, devam edin ve onu ortalamanın üzerinde fiyatlandırın. (İnsanlar hala satın alacak.)
Fayda: NFT’niz belirli bir metaverse veya oyunda sanal bir öğeyle takas edilebilir mi? Alıcılar, gelecekteki satın alımlarda indirimler gibi ekstra avantajlar elde eden özel bir kulübün parçası olabilir mi? Dayanak varlığın faydası, NFT’niz için daha yüksek bir fiyat talep edip edemeyeceğinizi belirleyecektir.
İçerik oluşturucu ile ilişki: NFT alanında itibar kazanmış ve takip eden kişiler, varlıkları için daha yüksek bir fiyat talep edebilir. Ancak satış geçmişi olmayan yeni bir satıcıysanız, ortalamaya daha yakın bir yerden başlamak en iyisidir.
4. Bir liste oluşturun
NFT’niz için bir fiyat belirledikten sonra bir liste oluşturmanız gerekir.
NFT platformunuzda oturum açın ve sağ üstteki Oluştur’a tıklayın (bir pazar yeri kullanıyorsanız). Ardından, varlığınızın tedarikine bağlı olarak tekli veya çoklu koleksiyon arasından seçim yapın. Ardından, NFT’niz için bir başlık ve açıklama girmeniz gerekecektir.
Çekici ve dijital varlığınızla ilgili, ancak çok fazla satış içermeyen bir başlık yazarak işe başlayın. Açıklamada, simgenizin amacı ve arkasındaki herhangi bir tema hakkında konuşun. Ayrıca, NFT’nizin nadirlik seviyesinden ve alıcıların herhangi bir avantaj elde edip etmeyeceğinden de bahsetmek isteyebilirsiniz.
Ardından, oluşturmak istediğiniz listeleme türünü seçin. OpenSea gibi pazar yerlerinde listeleme için iki seçeneğiniz vardır:
Satılık
NFT’nizi sabit bir fiyata satmak istiyorsanız, bu seçeneği kullanın. NFT’nizin fiyatını girin ve listenin aktif olmasını istediğiniz süreyi seçin.
Açık arttırma
Bu tür listelemede, NFT’niz için bir minimum fiyat (rezerv fiyat olarak da bilinir) belirleyin. Bu, en yüksek teklifi verenin dijital varlığınızı satın aldığı bir açık artırma şeklinde gerçekleşir.
5. Bir teklifi kabul edin
NFT’nizi listeledikten sonra, potansiyel alıcılardan gelen tekliflere dikkat edin. Çoğu platform, biri size bir teklif verdiğinde bilgilendirme yapacak olsa da, herhangi bir talebi kaçırmadığınızdan emin olmak için kendinizi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
Sabit bir fiyat seçtiyseniz ve birisi bu tutar için NFT’nizi satın almaya karar verirse, bu genel satış olarak kabul edilir. Bu durumda, dijital varlığınızın satıldığına ve hesabınıza itibari para veya kripto para biriminin yatırıldığına dair bir uyarı alırsınız.
Ancak NFT’niz bir açık artırmaysa, NFT’nize verilen farklı teklifler hakkında bildirimler alırsınız.
İlk bakışta, bir NFT satmak inanılmaz derecede karmaşık görünebilir. Akılda tutulması gereken pek çok şey olsa da, araştırmanızı ve durum tespitinizi yaptıktan sonra sürecin kendisi o kadar da zor değildir. Sadece seçeneklerinizi; platformlar, açık artırma ayarları, ücretler ve ağ geçitleri gibi ödemeyle ilgili sorunlar açısından incelediğinizden emin olmanız gerekir.
Temelleri anladıktan sonra, NFT’nizi kolayca satabilirsiniz.
Eline sağlık.