Nextcloud Temel Ayarlar ve Uygulamalar

Merhaba,

Bu makalemizde daha önce kurulumunu yaptığımız Nextcloud’un ayarlar ve eklentilerinden bahsediyor olacağız.

Nextcloud dashboard ekranı aşağıdaki gibidir. Sağ üst kısımda bulunan kullanıcımızın ikonuna tıklayarak ayarlar sekmesine ulaşıyoruz.

Ayarlar sekmesine tıklayınca sol tarafta iki ana başlık altında ayarlar bizi karşılıyor.

1.      Kişisel

2.      Yönetim

Bu iki sekme altında birçok ayar mevcut çoğuna değiniyor olacağız. İlk olarak admin kullanıcısının kişisel bilgilerini doldurarak devam edelim. Burada dil ayarlarını düzenliyorum ve admin kullanıcısının mail adresini yazıyorum. Bu mail adresi bizim için önemli çünkü admin kullanıcısının parola sıfırlama istekleri bu mail adresine gönderilecek. ( Tabi birkaç ayar daha yapmamız gerekli )

Güvenlik sekmesi altından şifre değiştirme, iki aşamalı kimlik doğrulama ve oturumumuzun açık olduğu cihaz bilgilerini düzenleyebiliyoruz.

İşlem sekmesi altında ise sistemdeki hangi hareketlerin olması halinde bize e-posta bildirimlerinin gelip gelmeyeceğinin ayarlarını düzenleyebiliriz.

Mobil ve Masaüstü sekmesi altından Nextcloud’u hangi platformda kullanmak istiyorsak onu indirip kurabiliriz.

Erişilebilirlik sekmesi altından Tema ayarlarımızı değiştirebiliriz.

Paylaşım Sekmesi altından Nextcloud ile dosya paylaşımı yapabilen diğer cihazlar için erişim kimliğimizi görebiliriz ve alt tarafta ise dosya sahipliği aktarma ayarlarını yapabiliriz.

Gizlilik sekmesi altından ise Nextcloud açık kaynak kodu ile ilgili yayımladığı manifestosu ve yönetici kullanıcıların bilgisine ulaşabiliriz.

Yönetim sekmesi altından kurulum ile ilgili uyarıları görebiliriz sistemin daha iyi çalışması için yada eklentilerin ihtiyacı olan min. güncel sistem gereksinim bilgisini izleyebiliriz.

Temel Ayarlar sekmesinden e-posta sunucumuzu yapılandırıp şifre sıfırlama sırasında bize sıfırlama bağlantısını gönderecek olan e-posta hesap bilgilerini giriyoruz. Ben bir gmail hesabı oluşturdum ve SMTP bilgilerini aşağıdaki gibi girdim.

Buraya girdiğimiz gmail hesabımızın ayarlarından daha az güvenli uygulamaların hesaba erişimini açmazsak Nextcloud gmail erişimi başarısız oluyor ve mail gönderemiyor gmail tarafında aşağıdaki gibi ayarlarımızı yapmış olmalıyız.

Şimdi şifremi unuttum diyerek test edebiliriz.

E-posta başarılı bir şekilde iletiliyor ve hem sınama e-postamız gelmiş hem de şifre sıfırlama bağlantımız sorunsuz çalışıyor.

Bu ayarların dışında herhangi bir problem olması halinde parola sıfırlamamız gerekebilir yani e-posta sunucusu düzgün çalışmaz ve şifremizi unutursak ne yapacağız? Bu durumda şifre sıfırlama işlemini konsol üzerinden yapabiliriz.

sudo -u www-data php /var/www/html/nextcloud/occ user:resetpassword admin

Komutunu kullanarak admin şifremizi sıfırlamamız mümkün burada benim yönetici hesabım admin olduğu için admin yazdım sizin yönetici adınız ne ise komutun sonundaki admin yazan kısma onu yazmanız gerekli.

Paylaşım ayarları kısmından paylaşım izinlerini düzenleyebiliriz ve diğer kullanıcıların varsayılan olarak yapacağı davranışları değiştirebiliriz.

Güvenlik sekmesinden Nextcloud’a erişimimizi daha güvenli hale getirebiliriz burada güvendiğimiz IP adreslerini Beyaz-IP listesine ekleyip şifremizi yanlış girmemiz halinde bunu bir brute-force atağı sanıp engellemesinin önüne geçebiliriz.

Tema sekmesinden Nextcloud renk düzenini ve browser sekmesindeki adımızı değiştirip Nextcloud’u tamamen kendimize uygun hale getirebiliriz. Küçük bir işletmemiz varsa ve Nextcloud’u kurup kullanıyorsak işletmemize ait web sayfamızın erişim linkini ekleyip login ekranında da onun görselini kullanıcılara gösterebiliriz. 

İşlem sekmesinden ise yapılan işlem bildirimlerinin ayarlarını düzenleyebiliriz.

Son sekmemiz olan Sistem altından ise Nextcloud’un kurulu olduğu sistem bilgilerini ve kullanım grafiklerini görüntülememiz mümkün.

Şimdi temel ayarları tamamladığımıza göre Nextcloud’un üzerinde hazır gelen ve beğenip kullandığım birkaç eklentisinden bahsedelim.

İlk uygulamamız Onlyoffice;

Onyloffice ile tüm word, exel ve powerpoint dökümanlarınızı bilgisayarınıza indirmeden Nextcloud üzerinden hazırlayabilirsiniz. Şimdi 3 tane döküman hazırlayıp bunlara bakalım.

Dökümanlarımızı hazırladık.

Birinci dökümanımız metin editörü ve klasik word üzerindeki tüm işlemlerimizi yapabiliriz.

Farklı kaydet dediğimizde ise karşımıza birçok seçeneği sunmakta buda güzel bir özellik.

İkinci dökümanımız exel dökümanı bunda da tüm işlemlerimizi kolaylıkla yapıp formüllerin çalıştığını söyleyebilirim.

Aynı şekilde farklı kaydet dediğimizde de Microsoft Office formatında kaydetme özelliği mevcut.

Üçüncü döküman ise sunum hazırlama için kullanılan powerpoint muadili.

Bunda da aynı şekilde farklı kaydet diyerek diğer seçenekleri görmek mümkün.

Onlyoffice uygulaması bu kadar.

Şimdi ise Passwords uygulamasını indirelim ve kullanalım. Uygulamalarımız sekmesindeyken üstteki arama kutucuğuna passwords yazarak uygulamayı indir ve etkinleştir diyerek kuruyoruz.

Uygulamamızı indirdik.Uygulamamız üst tarafa eklendi ve sembolü yukardaki gibidir. Kayıtlı herhangi bir password yok şimdi istersek bir klasör veya password ekleyerek devam edebiliriz. İsterseniz farklı klasörler oluşturarak içerisin de şifrelerinizi kaydedebilirsiniz. Ben klasör oluşturmadan yeni bir passwordekleyerek devam ediyorum.

Kullanıcı adı kısmı kaydetmek istediğiniz şifrenize ait giriş bilgisi. Eğer şifrenizi kendiniz belirlemek istemezseniz Nextcloud size güçlü bir şifre önerisi sunuyor. Netflix şifremi ve ilgili web adresini tanıtıp şifremi kaydediyorum.

Şimdi temsili olarak bir şifre daha ekledim ve eklediğim şifrelerim burada bu şekilde sıralandı. Buraya bu şekilde tüm şifrelerinizi kaydedebilir ve tekrar yazma ihtiyacı duymadan şifrelerinize erişebilirsiniz. Kaydettiğim herhangi bir şifrenin üzerine gelip tıkladığımda aşağıdaki görüldüğü gibi kopyalama panosuna şifremi kopyalıyor ve girmek istediğim yere kolayca yapıştırıp şifremi girme zahmetinden kurtuluyorum.

Şifrenin detaylarına ise yanındaki kutucuktan ulaşabiliyorum.

Diğer bir uygulamamız ise .raw formatındaki görüntüleri açmamızı sağlayan rawviewer. Yine eklentilerden kurulumunu yaptıktan sonra .raw uzantılı bir görüntü dosyasını görüldüğü gibi açıp görüntüleyebiliyoruz.

Diğer kullanışlı bir özellik ise right-click uygulaması hali hazırda kurulu olarak gelen bu uygulamada normalde browser üzerindeyken sağ-tık yaptığımızda aşağıdaki gibi sayfa kaynağını görüntüle yazan kutucuk açılıyor ancak Nextcloud üzerindeki herhangi bir doküman üzerindeyken sağ-tık yaptığımızda ise işler değişiyor.

Dökümanın ayrıntılarını ve diğer seçenekleri gördüğümüz kutucuk açılıyor ve istersek bu klasör yada dökümanı sık kullanılanlar arasına ekleyebiliyoruz.Tüm uygulamalarımıza ise yine uygulamalar kısmından erişip yeni uygulamaları arama kutucuğuna yazarak ekleyebiliyor kaldırmak istediğimizi ise yine bu ekrandan kolayca kaldırabiliyoruz.

Bu makalemizde Nextcloud üzerindeki temel güvenlik ayarlarını yaptık ve uygulamaları kurup kullanımına değindik denemediğim birçok uygulama mevcut sizde ihtiyacınıza göre bunları kurarak deneyebilirsiniz. Sol tarafta uygulamalar ile ilgili kategoriler de mevcut bu kategorilere girerek popüler uygulamaları görebilir hızlıca kurup test edebilirsiniz. Benim kullanımında en temel olanları bu şekilde sıralamak mümkün başka bir makalede görüşmek üzere.

Exit mobile version