NASA’nın Hubble Uzay Teleskobuna Ait Bilgisayar Donanımı Arızalandı

1990 yılında uzay mekiği Discovery tarafından Dünya çevresindeki yörüngesine yerleştirilen Hubble teleskobu, otuz yılı aşkın süredir uzaydan görüntüler ve veriler getiriyordu; fakat son zamanlarda verilerinin depolandığı bilgisayarından kaynaklanan bir teknik sorun yaşandı.

Verilerin depolandığı ve tüm bilim araçlarını kontrol eden bilgisayardaki sıkıntının 13 Haziran’da teknik ekip tarafından giderildiği duyuruldu. 14 Haziran’da ise bilgisayarın yeniden başlatılmasında sorun yaşandı. Teleskoptaki üç yedekleme modülünden birine geçmeyi deneyen teknik ekibin modülü başlatma komutu işe yaramadı. En son 2009 yılında teknik astronot ekiplerinin ziyareti sırasında Hubble’ın bilgisayar parçalarında güncelleme yapılmıştı.

NASA durum hakkında: “Operasyon ekibi, sorunu çözmek için testler yapacak ve sistem hakkında daha fazla bilgi toplayacaktır. Bilim araçları, sorun çözülene kadar güvenli kullanım  durumunda kalacaktır” dedi.

Önceden de arızalanıyordu

Teleskop son yıllarda bir dizi teknik arıza geçirdi. Mart ayında yaşanan bir yazılım hatası, teleskobun güvenli moda girmesine neden oldu. Teknik ekip, USA Today’e bilgisayarın birkaç kez kilitlendiğini veya donduğunu söyledi. Bu gibi durumlarda, bilgisayar yeniden başlatıldı ve normal bilim işlemleri geri yüklendi.

Ekipten bir personel konu hakkında: “ Bu, dizüstü bilgisayarınızın periyodik olarak donmasına ve yeniden başlatılmasına ihtiyaç duymasına benzer ” dedi ve bilgisayarı tekrar çalışır hale getirmek için sağlam bir zaman çizelgesi olmadığını da sözlerine ekledi.

James Webb, Hubble’ın yerini alacak

Teknik arızalarıyla gündem olan Hubble’ın yerine; NASA’nın, Avrupa ve Kanada uzay ajansları ile geliştirdiği yeni nesil James Webb Uzay Teleskobunun Kasım ayında fırlatılması bekleniyor. James Webb Uzay Teleskobunun, Hubble’ınkinden yaklaşık 15 kat daha büyük bir görüş alanına sahip olduğu söyleniyor.

Exit mobile version