NASA Tarafından Bulunan Dünya Büyüklüğünde İlk Yaşanabilir Bölge :"TOI 700 D"
NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) gökbilimcileri, Dünya boyutundaki ilk gezegenini keşfettiklerini açıkladılar. Bu keşifte TOI 700 d olarak adlandırılan gezegenin yüzeyinde sıvı olduğu tespit edildi.
Ayrıca gezegenin bir tarafının güneş ışığında olduğu, diğer tarafının hiç bitmeyen bir gecede olduğu açıklandı.
TOI 700 D Gezegeni Nedir ve Nerede Bulunmakta?
Yunus balığı Dorado’nun güney takımyıldızında yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta bir “M cüce” yıldız olan TOI 700 adlı bir yıldızın etrafında döndüğü tespit edildi. Güneş kütlesinin ve büyüklüğünün yaklaşık % 40′ ı ve yüzey sıcaklığının yaklaşık yarısı olan TOI 700 parlak ve zarar verebilecek “yıldız patlamaları” belirtisi göstermediği belirtildi.
Bununla birlikte, TOI 700 yıldız sistemi, şimdiye kadar tespit edilen üç gezegenin güneş sisteminden farklı özelliklere sahip olduğu da söyleniyor..
TESS’in keşfrettiği ilk Dünya büyüklüğündeki gezegenin yaşanabilir bölgesi garip bir dünya olmaya aday gösteriliyor.
TOI 700 D Nasıl Keşfedildi?
Bilim adamları, TESS misyonunun ilk yılında TOI 700′ ü çok çalışarak uydunun bakış açısından TOI 700’ü geçen üç gezegeni tespit ettiler. Massachusetts, Cambridge, Astrofizik Merkezi’nde bir gök bilimci olan Joseph Rodriguez tarafından yönetilen bir grup bilim insanı, NASA’ nın Spitzer Uzay Teleskobu’ nu kullanarak sonucu doğruladı. Rodriguez, “Bu keşfin etkisi TESS’ in ilk yaşanabilir bölgesinin Dünya büyüklüğündeki gezegeni olduğu göz önüne alındığında bu sistemi anlamamızın mümkün olduğunca somut olmasını gerçekten istiyorduk” diye belirtti.
Şu ana kadar bilinen şeyler:
TOI 700 b: En içteki gezegen neredeyse Dünya boyutunda, muhtemelen kayalık olduğu ve her 10 günde bir yörüngeyi tamamladığı ancak, çok sıcak olduğu için yıldızın yaşanabilir bölgesi olmadığı belirtildi.
TOI 700 c: Orta gezegen Dünya’dan 2.6 kat daha büyük, her 16 günde bir yörüngede ve muhtemelen gaz yoğunluklu gezegen bunun yanında yıldızın yaşanabilir bölgesi olmadığı gözlemlendi.
TOI 700 d: Sistemdeki en dış gezegen, yaşanabilir bölgede tespit edilen tek gezegen. Muhtemelen kayalık, Dünya’dan sadece % 20 daha büyük, her 37 günde bir yörüngede duruyor ve yıldızından Güneş’in Dünya’ya sağladığı enerjinin% 86′ sını aldığı belirtildi.
Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde astrofizik bölüm direktörü Paul Hertz, TOI 700 gibi yakın yıldızların etrafındaki gezegenlerin daha büyük teleskoplarla takip edilmesinin en kolay yöntem olduğunu düşünüyor ve , “TESS, özellikle yakındaki yıldızların etrafında dönen Dünya çapındaki gezegenleri uzayda ve yeryüzünde bulmak için tasarlandığını ve başlatıldığını ” belirtiyor.
Bu keşif, NASA’ nın 2003 yılında piyasaya sürülen Spitzer Uzay Teleskobu için de sonuncusu olduğu ve “Gezegenin büyüklüğünü ve yaşanabilir bölge durumunu doğrulamak, bu Ocak ayında bilimsel araştırmaların sonuna yaklaştıkça Spitzer için başka bir kazanç” diye açıklandı.
Kaynak
O gezegene gitmemiz bu teknoloji ile imkansiz..