Bir önceki makalemde sizlere QNAP TS-853A serisi cihazımın SSD disk ile ön bellek hızlandırma, kullanıcı hesabı oluşturma ve dosya paylaşımını sizlere anlatmaya çalıştım. Bu makalemde ise dört ana başlıkta anlatım yapmaya çalışacağım.
· Ethernet yük dengeleme
· Network ayarları
· QNAP ISCSI ayarları
· NetBak Replicator ile yedek alma
QNAP cihazımızın arayüzünü açarak login oluyoruz, açılan ekranda “Kontrol Paneli” kliklenir ve gelen ekranda sırasıyla “Ağ” – “Network & Virtual Switch” – “İnterfaces” açılır. Bu bölümde görebildiğimiz gibi dört adet Ethernet portumuz bağlı ve ayrı ayrı IP almış durumda. “Port Trunking” butonu kliklenerek devam edilir.
Açılan ekranda “Add” butonu kliklenir. Ethernet interface bölümü açılır ve burada görebildiğimiz gibi dört adet hattımız 1Gbps bağlantı almıştır. Ben kendi yapıma göre yapılandırmamı sağlıyorum. İlk iki Ethernet adapteri seçip “Balance XOR” seçip “apply” diyorum. (Balance XOR = Ethernet arayüzleri arasında giden paketleri, mümkün olduğunda, her özel hedef için aynı kullanarak ve bölerek trafik dengeleyen özelliktir.)
Açılan ekranda “Adapter 1+2 (1GbE+1GbE)” şeklinde yük dengelememizi yaptık. Aynı adımı diğer Ethernet portları içinde yapıyorum. Ve “Apply” diyorum.
Bu işlemlerimizi yaptıktan sonra oluşturmuş olduğumuz yük dengeleme gruplarından kopan/kesilen olursa bildirmesi için aşağıdaki kutucuğu işaretleyip “apply” diyoruz.
Ana ekrana döndüğümüzde ise interface bilgileri aşağıdaki gibi görünmektedir. “Adapter 1+2” için Sağ taraftan “Kalem (Düzenle)” butonu kliklenir ve gelen ekranda Statik IP ayarlarımız yapılır. Aynı işlemi “Adapter 3+4” içinde yapılandırıyoruz.
Ethernet portlarımız için yük dengeleme ve IP ayarlarımızı tamamladık. ISCSI ayarlarımız için işlemlerimize devam edelim.
Qnap Cihazımızın ISCSI ayarlarını yapılandırabilmek için masaüstünden “Depolama Yöneticisini” açıyoruz. Sol taraftan “ISCSI Depolama” butonu kliklenerek “Oluştur” butonunu klikliyoruz
Hızlı Yapılandırma Sihirbazı karşımıza geliyor “Bağlanmamış LUN ile Bir ISCSI Hedefi” seçilerek “ileri” diyoruz.
Gelen ekrandan “İleri” diyoruz.
Karşımıza gelen ekranda hedef ismi ve hedef alias olarak ben “vmware” girdim. “İleri” diyerek devam ediyoruz.
Herhangi bir kimliklendirme kullanmayacağım için tekrar “İleri” diyorum.
Ayırmak istediğim alan daha önceden oluşturmuş olduğum “DataVol1” içerisinde olduğundan burayı işaretleyip “İleri” diyorum.
Kapasite olarak ben şimdilik “1 TB” olarak ayarladım. Ve tekrar “İleri” diyorum.
Ayarlar uygulanıyor ve sonrasında “Bitir” diyerek penceremizi kapatıyoruz.
Vsphere uygulamasıyla Vmware ESXI sunucuma bağlantımı sağlıyorum. Açılan Ekranda “Configuration” sonrasında “Storage Adapters” ve “Add” diyerek “Software iSCSI Adapter” ekliyorum.
Eklemiş olduğumuz Software iSCSI Adaptörümüzün üzerine klik “Properties” diyoruz ve açılan pencerede “Configure” diyoruz.
Qnap ayarlarımızda oluşturduğumuz iSCSI bilgilerimizi buraya giriyoruz
iSCSI sunucumuzu belirtebilmek için “Dynamic Discovery” butonu kliklenip “Add” diyerek iSCSI sunucumuzun IP adresini yazıyoruz ve “OK” diyoruz.
Açılan ekranı “close” diyerek kapatıyoruz.
iSCSI bağlantımızı tamamladık, karşımıza gelen iSCSI ayarlarımızı bitirdiğimiz için ilgili taramalarını yapması adına “Evet” diyoruz.
İşlemimiz tamamlandı ve iSCSI bağlantısı yapıldı. Şimdi 1 TB lık alanımızı Data Store alanımıza ekleyelim.
Vsphere ekranımızda üst taraftan “Configuration” Sol taraftan “Storage” Sağ taraftan “Add Storage” kliklenir. Gelen ekranda “Disk/LUN” seçilir ve “Next” kliklenir.
Direkt olarak karşımıza Qnap cihazımızın iSCSI paylaşımını görebiliyoruz. Seçip “Next” diyerek devam ediyoruz.
VMFS-5 seçip “Next” diyerek devam ediyoruz.
“Next” diyoruz.
Bu bölümde oluşturacağımız datastore için isim veriyoruz ve “Next” diyerek devam ediyoruz.
Tüm kapasiteyi kullanmak istediğimden “Maximum available space” işaretleyip “Next” diyoruz.
Gelen Ekranda “Finish” diyerek iSCSI bağlantımızı storage olarak eklemiş oluyoruz.
Ana ekranımızda Storage tabından cihazımızın üzerinde olan yada iSCSI ile bağlantılı olan DataStore bilgilerimizi görebiliyoruz.
Qnap arayüzünden de kontrol ettiğimiz zaman iSCSI bağlantısı bağlı ve aktif olarak görünmektedir.
· NetBak Replicator tarafında yaşadığım sorunu nasıl aştığımı kısaca bilgi vermek istiyorum. Herkesin bildiği gibi domain ortamında tüm herkes domain user olarak oluşturuluyor ve haliyle hiçbir şekilde bilgisayarda yetkinliği olmadığı için program kurma vs işlemlerini yapamıyor. NetBak Replikator standart kurulumundan sonra yönetici olarak çalışmaktadır. Domain User olan kişinin bilgisayarında Yönetici olarak kurulumu ve gerekli NetBak ayarlarını yapılandırıyorsunuz fakat Kullanıcı bilgisayarı kapattığında ertesi gün NetBak Replicator tarafında hiçbir ayar bulamıyorsunuz. (Local Adminler de böyle bir problem yok) Netbak Replicator’u Açmaya çalıştığınız zaman ise size yetkili kullanıcı adı ve parola sorar. Bu işlemi nasıl aştım sizlere kısaca bundan bahsetmek istiyorum.
Öncelik olarak;
“Denetim Masası” – “Hesap Türünü Değiştir” bölümünü klikleyerek açıyorum.
Açılan ekranda herkesin bildiği gibi ilgili kullanıcıyı “Power Users” grubuna ekliyorum.
NetBak Replicator programımızı bilgisayarımıza kurduktan sonra sırasıyla “Başlat” – “Tüm Programlar” – “QNAP” – “NetBak Replicator” sağ klik “Dosya Konumunu Aç” Gelen ekranda NetBak uygulamasının üzerine sağ klik “Özellikler”
Açılan pencerede “Uyumluluk” ve “Tüm Kullanıcıların ayarını değiştir” kliklenerek “Bu programı yönetici olarak çalıştır” seçeneğinin işareti kaldırılır.
Bilgisayarımızın açılışında NetBak Replicator uygulamasının otomatik çalışması için ise, “Başlat” – “Tüm Programlar” – “Başlangıç” klasörüne sağ klik “Aç” kliklenir. Ve bu bölüme NetBak Replicator uygulamamızın kısayolu atılır.
NetBak Replicator uygulamamızın kısayolunu çalıştırarak ayarlarımızı yapalım. Açılan pencerede “Advanced Mode” seçerek devam ediyorum.
Açılan ekrandan “Schedule Backup” seçiyorum ve yedek almak istediğim dosyaları işaretliyorum. Daha sonrasında sağ taraftan “Network Location” seçip Qnap cihazıma bağlantı için gerekli ayarlarımı sağlıyorum.
İster cihaz adından, isterseniz de cihazınızın IP adresinden bu işlemi yapabilirsiniz, ben IP adresi girerek bu işlemi yapıyorum.
QNAP cihazımın IP adresini girdikten sonra “KULLANICI_YEDEK” klasörüme çift klik yapıp açılan ekranda daha önceden oluşturduğum ve klasörde Read/Write yetkisi olan bir kullanıcının adını şifresini giriyor ve hatırlaması için ise altındaki kutucuğu işaretleyip “OK” diyorum.
Daha sonrasında ben günlük yedek aldırmak istediğim için saat ayarımı yapıp “Frequency Settings” klikleyip “Repeat on Selected Day” işaretleyip “Daily” işaretleyip Ok diyorum.
“Options” tabına gelerek En önemli ayarlardan biri ise yedek alma esnasında bilgisayardan almak istemediğimiz dosya türleridir. “Exclude file Types” bölümünde yedeklerini almak istemediğiniz dosya türlerini seçebilirsiniz.
Tekrar “Schedule Backup” tabına geri dönüyoruz “Add” klikliyoruz, gelen uyarıya “Evet” diyoruz ve sonrasında power user olan personelin bilgisayar şifresini giriyoruz.
Gördüğünüz gibi artık her gün saat 16:30 da belirtmiş olduğum klasörlerin yedekleri alınacaktır.
Ben şimdilik bir defaya mahsus olarak Scheduled Backup bölümünde oluşturduğum kuralın üzerine sağ klik yapıp “Backup Now” diyorum.
Ve işlemlerimiz bitti, yedek alma ekran görüntüsü de aşağıdaki gibidir. Her gün rutin olarak arka planda yedeği alacaktır.
Bu makalemde sizlere *Ethernet Yük Dengeleme, *Network Ayarı, *QNAP iSCSI ayarı, * NetBak Replicator ile Yedek alma işlemini anlatmaya çalıştım. Standart olarak şirketlerin kendi bünyelerinde yaptığı ayarlar bu şekildedir. Umarım faydalı olmuştur.