Microsoft’un Kasım 2016’da duyurduğu ve Skype’ın yerini alacağını belirttiği Microoft Teams, birlikte çalışma, dosya paylaşımı ve yüz yüze iletişim gibi özellikleri tümleşik bir yapıda kullanıcılara sunuyor. Üstelik çalışılabilirliği oldukça yüksek olan bu oturumların 1.7 Mbps bant genişliği ile 720p HD görüntü kalitesinde gerçekleşmesine de olanak sağlıyor. (Zoom bu oranı 1.2 Mbps ile sağlayabiliyor.) Dolayısıyla Teams, kullanıcı dostu özellikleriyle uzaktan görüşme ve çalışmanın hiç olmadığı kadar yoğun olduğu bu dönemde şöhretini ve önemini ikiye katlıyor.
Birçok kurum hala Skype for Business kullanma geleneğini bir kenara bırakamamış veya “Teams upgrade” sürecini tamamlayamamışken Covid-19 sürecinde Teams’e geçiş kimsenin beklemediği kadar hızlı bir şekilde gerçekleşti. Teams’in şirketler içerisinde artan kullanımının karışıklığa ve problem kaynağına dönüşmemesi için dağıtım, kimlik doğrulama, güvenlik ve raporlama konusunda atılacak adımların kuruma özgü olarak planlanması ve uygulanması gerekiyor. Dolayısıyla kurumların yetkinlik arayış zincirlerine bir halka da Teams konusunda ekleniyor. Microsoft Teams yönetimi hakkında yetkinliğini belgelemek isteyen uzmanlar ise MS-700 kodlu sınavı geçerek Teams Administrator Associate sertifikasına sahip olabiliyorlar.
Fakat zorluk derecesi ne olursa olsun saha tecrübesi her zaman sınav geçmek için yeterli olmayabiliyor. Bu sebeple MS-700 sınavına dair bir önbilgi edinmeniz adına sınav hakkında bilgi vermenin faydalı olabileceğini düşündüm.
Nasıl kaydolurum?
Sınava, bu linkten 100 dolar ödeyerek evde veya sınav merkezinde girmek üzere kaydolabiliyorsunuz. Eğer öğrenci e-posta adresinizi doğrulayabilirseniz sınavı 55 dolara da satın alabilirsiniz.
Sınav içeriği
Sınav, 7 tanesi bir senaryo üzerinden olmak üzere toplam 41 sorudan oluşuyor. Herhangi bir uygulamalı soru bulunmuyor.
Konular genel olarak şu 3 ana başlıktan oluşuyor;
- Microsoft Teams için gerekli altyapının planlanması ve yapılandırılması
- Sohbet, arama ve toplantı yönetimleri
- Teams ve App politikaları
Faydalı Microsoft dokümanları
Microsoft’un derlediği aşağıdaki iki eğitim setinde özellikle ünitelerin sonlarında bulunan “learn more” linklerine tıklayarak Teams hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Ayrıca Teams yönetimi ile ilgili fazla tecrübe sahibi olmayanlar bu süreci bir eğitim gibi görürlerse Youtube üzerindeki “Coffe in the Cloud” serisini takip ederek de Teams hakkında oldukça fazla bilgiye sahip olabilirler.
Son olarak, öğrendiklerinizi uygulayabilmek için elinizin altında bir portal yoksa Azure ve Microsoft 365’in ücretsiz deneme seçeneklerini kullanıp pratik yapabileceğiniz demo ortamlarınızı oluşturabilirsiniz.