Blog

MongoDB vs. MySQL

MongoDB ve MySQL, DBMS’lere en yaygın kullanılan iki alternatiftir. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır, fakat şirketinizin seçimi gereksinimlerine bağlı olabilir.

İlgili İçerik: PostgreSQL vs MySQL

MongoDB Nedir?

En yaygın kullanılan bulut tabanlı veri tabanı hizmetlerinden biri olan MongoDB, ilk olarak 2007 yılında kullanıma sunulmuş ve ilk sürümü 2010 yılında çıkmıştır. 

Açık kaynak kodludur ve kullanımı ücretsizdir, ancak tasarım ilkeleri geleneksel ilişkisel veri tabanlarından farklıdır. Genellikle ”ilişkisel olmayan” veya ”NoSQL” sistem olarak adlandırılan MongoDB, verileri farklı şekilde depolar. Tablolar ve satırlar kullanmak yerine bilgileri JSON’a benzeyen (ancak ikili JSON veya BSON olarak saklanan) bir dizi belge olarak tutar.

MongoDB belgeleri, diziler ve iç içe geçmiş belgeler gibi farklı türde anahtar/değer çiftlerinden oluşur. Temel fark, bir koleksiyonun anahtar/değer çiftlerinin biçiminin bir belgeden diğerine farklılık gösterebilmesidir. Belgelerin kendi kendini tanımlayan doğası, bu daha esnek yöntemi uygulanabilir hale getirir.

MongoDB daha fazla koruma, güvenilirlik ve verimlilik sağlar ve gerektiğinde veri yapısını veya şemasını değiştirebilirsiniz. Böylece daha yüksek hız ve depolama ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştırır.

Dünya çapında birçok başarılı şirket MongoDB veri tabanını kullanmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Hootsuite
  • Twitter
  • SurveyMonkey
  • Citrix
  • T-Mobile
  • Zendesk
  • InVision
  • Foursquare

MongoDB’nin Artıları

  • Her MongoDB veri tabanı, sırayla BSON dosyalarında oluşturulan ve saklanan belge depolarını kullanan koleksiyonlardan oluşur.
  • Her belge, farklı içerik ve boyutla birlikte değişen sayıda alandan oluşur. MongoDB’deki veriler bu şekilde kendine ait bir yapı oluşturur.
  • MongoDB veri tabanındaki satırların bir şema tanımlamasına gerek yoktur. Bu, alanların hareket halindeyken oluşturulmasına olanak tanır ve bu da geliştiricilere daha fazla esneklik sağlar.
  • MongoDB’nin belge yapısı, geliştiricilerin nesnelerini ve sınıflarını programlama dillerinde nasıl oluşturduklarına bağlıdır.
  • Dizileri ve diğer karmaşık yapıları depolamak için hiyerarşik ilişkileri temsil etmek, MongoDB veri tabanında daha kolaydır.

MongoDB’nin Eksileri

  • MongoDB’de saklı prosedür veya fonksiyonlar için bir hüküm bulunmamaktadır, bu da veri tabanı düzeyinde herhangi bir iş mantığını dağıtmanın imkansız olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum herhangi bir RDBMS sistemi için geçerli değildir.
  • Bulut tabanlı veri tabanı programı, diğer RDBMS sistemlerinin aksine ACID (Atomic, Consistency, Isolation, and Durability) işlemlerini desteklemez.
  • MongoDB veri tabanında gerçekleşen işlemler karmaşıktır.

MySQL Nedir?

MySQL, yazılım geliştirmede yaygın olarak kullanılan bir DBMS sistemidir. Başlangıçta MySQL AB tarafından oluşturulmuştur, ancak şu anda Oracle Corporation’a aittir. 

MySQL, kullanımı ücretsiz ve açık kaynak kodlu popüler bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Diğer ilişkisel sistemler gibi MySQL de verileri tablolara ve satırlara kaydeder, referans bütünlüğünü doğrular ve yapılandırılmış bir sorgu dili (SQL) kullanarak verilere erişmenizi sağlar. İnsanlar bir MySQL veri tabanından veri almak istediklerinde, ihtiyaç duydukları veri görünümünü elde etmek için birden fazla tabloyu birleştiren bir SQL sorgusu yapmak zorundadır.

Veri tabanı şemaları ve veri modelleri önceden tanımlanmalıdır ve verilerin veri tabanına kaydedilmesi için şemaya uygun olması gerekir. Veri depolamaya yönelik bu katı yaklaşım, esneklik pahasına da olsa bir miktar güvenlik sağlar. Şema geçişi, veri tabanında yeni bir veri türü veya formatının saklanması gerektiğinde gerçekleşir ve bu da veri tabanı büyüdükçe zor ve maliyetli hale gelebilir.

MySQL, bir cihazın depolama sisteminde RDBMS uygulamak, ağ erişimine izin vermek, kullanıcıları yönetmek, veri tabanı bütünlüğü testini kolaylaştırmak ve yedeklemeler oluşturmak için Windows, macOS, Linux, FreeBSD (OS), OpenBSD ve Solaris dahil olmak üzere çok sayıda işletim sistemiyle uyumludur. C++ ve C dillerinde yazılmıştır ve bir sözcüksel çözümleyici kullanırken SQL çözümleyicisi YACC kullanır.

Kullanıcı dostu arayüzü ile bu veri tabanı, özellikle sıradan kullanım için uygunluğu ile olumlu geri bildirimler almıştır. Çok iş parçacıklı ve çok kullanıcılı bir veri tabanı sunucusuna sahiptir ve performans açısından hızlı ve kararlıdır.

MySQL’in Artıları

  • MySQL, özellikle e-ticaret şirketleri için işlem süreçlerini desteklemek söz konusu olduğunda, güvenli ve güvenilir veri tabanı hizmetleriyle bilinir. Drupal ve Joomla ile popüler olmasının nedenlerinden biri de budur.
  • MySQL veri tabanı çoklu sürüm eşzamanlılık kontrolünü destekler.
  • MySQL, yerine getirilmesi gereken benzersiz veri tabanı sunucusu gereksinimleri olan e-ticaret işletmelerine tam özelleştirme sağlar.
  • Tüm büyük programlama dillerini ve ara yazılımları kullanan çeşitli platformlarla uyumludur.
  • En zorlu uygulamaları karşılamak ve optimum performans için tam metin dizinleri, optimum hız ve benzersiz bellek önbellekleri sağlamak üzere tasarlanmıştır.
  • Alan ve sorgu analizleri için yerleşik araçlar sunar ve tetikleyici ve günlük tabanlı çoğaltma SSL’sine izin verir.
  • Bağımsız modüllere sahip çok katmanlı bir tasarımla birlikte gelir.
  • MySQL’de ortalama indirme ve kurulum süresi 30 dakikadan azdır, bu da geliştiriciler için başlangıçtan itibaren kullanılabilirlik anlamına gelir.
  • İşletmeler, mevcut veri tabanı uygulamalarını MySQL veri tabanına taşıyarak yeni projelerde önemli maliyet tasarruflarından yararlanabilir.

MySQL’in Eksileri

  • MySQL, kümeleme ve çoğaltma özelliklerine rağmen temel ilişkisel veri tabanı tasarım sorunlarını uygulayamaz veya telafi edemez.
  • MySQL’deki sistem kataloğu ile ilgili işlemler ACID uyumlu değildir.
  • Eğer bir sunucu çökerse, MySQL’deki tüm sistem kataloğu bozulabilir.
  • Saklı Prosedürler MySQL veri tabanında önbelleğe alınamaz.
  • MySQL topluluk odaklı olmak yerine Oracle’a aittir, bu da Oracle’ın genel bir yol haritası sağlamadığı veya yamaları kabul etmediği anlamına gelir.
  • MySQL veri tabanı kapalı kaynaklı, tescilli modüllere sahip olduğundan, Oracle güvenlik yamaları veya hatalar için proaktif olarak test senaryoları yayınlamaz, bu da geliştiriciler arasında biraz hayal kırıklığına neden olur.

MongoDB ve MySQL Arasındaki Farklar

1. Bütünlük modeli – BASE/ACID

MongoDB ACID modelini desteklemez, bunun yerine BASE [Basic Availability, Soft-state, Eventual consistent] modelini izler.

Bu, bir belge içinde iki değeri güncelliyorsanız, her iki değerin de güncelleneceği ya da değişmeden kalacağı anlamına gelir. Başka bir deyişle, atomik güncellemeleri yalnızca tek bir belge düzeyinde destekler.

MongoDB veri tabanı şimdiye kadar veri tutarlılığını garanti etmemiş olsa da, daha yakın tarihli güncellemeleri nedensel tutarlılığı getirerek geliştiricilerin uygulamaya daha fazla esneklikle ince ayar yapmasına olanak sağladı.

Öte yandan MySQL veri tabanı ACID modelini takip eder, yani bir işlem tamamlandığında veriler sabit ve tutarlı kalır. Bu nedenle belgelerin herhangi bir format almasına izin vermez.

Bu da MySQL’i veri kaybına ya da tutarsızlığa dayanamayan uygulamalar için ideal hale getirir. Ancak bu bulut tabanlı veri tabanı, işlemlerin yatay ölçeklenebilirliğini sınırlar.

2. Dağıtım kolaylığı ve topluluk desteği

MongoDB veri tabanının dağıtımı JavaScript’in yanı sıra C++ ve C dillerinde yazılmıştır. Ayrıca Windows, Linux, OS X ve Solaris gibi sistemler için ikili dosyalar içerir. Öte yandan, MySQL de C++ ve C dillerinde yazılmıştır ve yalnızca Windows, Linux ve OS X için değil, aynı zamanda AIX, FreeBSD, IRIX, NetBSD, HP-UX ve daha fazlası için ikili dosyalar içerir.

Topluluk desteği söz konusu olduğunda, MongoDB sürekli büyüyen bir desteğe sahiptir. Ancak Oracle MySQL’in sahibi olduğu için topluluk odaklı geliştirme yoktur.

3. Şema esnekliği

MongoDB’nin şema tasarımı üzerinde herhangi bir kısıtlaması yoktur. Bu, bazı sütunlara sahip bir tablo tanımlayabileceğiniz ve tablo yapısını yeniden tanımlamadan daha fazla sütun ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Ancak, uygulamanın verilere nasıl eriştiğine bağlı olarak şemanızı optimize etmeye devam etmeniz gerekecektir.

Alternatif olarak, MySQL veri tabanında herhangi bir şey depolamadan önce tabloları ve sütunları açıkça tanımlamalı ve tablodaki her satırın aynı sütuna sahip olduğundan emin olmalısınız. Veri modelinde çok az değişikliğe izin verilir ve bu nedenle dağıtım da yavaşlar.

4. Kullanılan sorgulama dilleri

MongoDB bir NoSQL veri tabanı olduğundan, sorgulama dili olarak SQL kullanmaz. Bunun yerine, biçimlerin veya belgelerin çalışma zamanı sırasında sorgu veri tabanına aktarıldığı nesne sorgulamasına dayanır. Bu, aktarılan verileri tanımlamak ve ayrıştırmak için kullanılan bir SQL dili olmadığından saldırı riskinin azaldığı anlamına gelir.

MongoDB veri tabanı, motorunun Java, Perl, Python, PHP, Ruby ve Scala gibi çeşitli programlama dilleriyle iletişim kurmasını sağlamak için çeşitli sürücülere dayanır. MySQL ise diğer RDBMS sistemleri gibi standart SQL’i takip eder. Değerler, belgeler veya nesneler yerine doğrudan veri tabanına aktarıldığı için SQL saldırılarına karşı savunmasız olabilir.

5. Tam metin aramasının kolaylaştırılması

MongoDB yakın zamana kadar tam metin aramasını desteklemiyordu, şimdi ise, çeşitli dizelerde belirli bir dizin türü kullanarak yürütülüyor. Ayrıca, “ifade” ve “terim” aramasını da desteklemektedir. LinkedIn’de popüler bir arama işlevi olan Boolean araması, ifade ve terim aramasının bu kombinasyonu tarafından desteklenmektedir.

Bununla birlikte, MongoDB, tam metin araması gerçekleştirmek için alt kümelerin belirtilen alanları üzerinde herhangi bir kontrolü kolaylaştıramamasıyla başlayan kendi sınırlamaları ile birlikte gelir. Öte yandan MySQL, tam metin aramayı aşağıdaki yollarla destekler:

  • Doğal dil araması (kelime öbeği araması)
  • Boolean araması (terim arama)
  • Sorgu araması

6. CAP teoremi nedeniyle tutarlılık

CAP teoremi uyarınca, MongoDB veri tabanı, veri tabanının tutarlı bir görünümünün tüm istemciler tarafından görülebilmesini sağlar. Ancak, bu işlevselliğe rağmen bir düğümün kullanıcıları, veri tabanında herhangi bir okuma veya yazma değişikliği yapılmadan önce diğer düğümlerin kabul etmesini beklemek zorunda kalır. Böyle bir senaryoda, tutarlılık kullanılabilirlikten önce gelir.

CAP teoremi uyarınca, MySQL veri tabanı, düğümler çevrimiçi olduğu sürece verilerin tüm düğümler arasında tutarlı olmasını sağlar. Bu ayrıca geliştiricilerin verilerin tutarlılığını göz önünde bulundurarak herhangi bir düğümden okuma veya yazma yapmasına olanak tanır.

Tek sorun, bir düğüm arasında bir bölüm gelişirse, verilerin senkronizasyonu bozulur ve bölüm kapatılana kadar çözülmez.

7. Veri tabanlarında parçalama yöntemleri

Parçalama, yüksek verim seviyelerine ve büyük veri setlerine sahip dağıtımları desteklemek için verilerin farklı makinelere dağıtılması anlamına gelir. Daha büyük veri kümeleri ve yüksek sorgu oranları, sunucunun CPU ve disk sürücülerinin G/Ç kapasitesinde bir azalmaya neden olabilir.

Ancak, bu sorun dikey (daha fazla RAM gücü ekleyerek) ve yatay ölçekleme (veri kümesini ve iş yükünü ek sunucular arasında bölerek) ile hızla çözülebilir. MongoDB’nin parçalaması, koleksiyonu birden fazla parçaya depolamak için veri alt kümelerine ayırabilir.

MongoDB veri tabanındaki işlevsellik, uygulamanın bir replika kümesinin veya hatta bağımsız bir sunucunun kaynak sınırlarının ötesinde büyümesine olanak tanır. Alternatif olarak, MySQL veri tabanının standart bir parçalama uygulaması yoktur ve yalnızca iki parçalama yöntemi sunar:

  • MySQL Fabric – yerleşik otomatik parçalama (nadiren dağıtılmasına rağmen)
  • MySQL Cluster – resmi parçalama çerçevesi

8. Bulut tabanlı veri tabanlarında çoğaltma

MongoDB yerleşik etkileşim, parçalama ve otomatik seçimleri destekler. Geliştiriciler, ikincisini kullanarak birincil veri tabanı başarısız olduğunda devreye giren ikincil bir veri tabanı kurar. MongoDB’deki parçalama, geliştiricilerin MySQL ile uygulaması zor olan yatay ölçeklemeyi mümkün kılar.

Öte yandan MySQL veri tabanı, geliştiricilerin birden fazla ana bilgisayardan paralel olarak çoğaltma yapmasını sağlayan master-slave ve master-master çoğaltmaları destekler.

9. Hız ve performans 

MongoDB, mevcut büyük hacimli verilerin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Varlık verilerini tek bir belge üzerinde depolar ve kullanıcıların verileri birden fazla yer yerine tek bir yerde okumasına ve yazmasına olanak tanır. Tüm bunlar uygulamaları daha hızlı hale getirir.

MySQL’de durum böyle değildir. Bulut tabanlı veri tabanı yüksek hacimli yapılandırılmamış verileri kontrol etmekte zorlanır. MongoDB’nin aksine verileri tek bir yer yerine çeşitli tablolarda depolar. Bu olmadan, veri tabanındaki verileri okumak ve yazmak mümkün değildir.

10. Sağlam güvenlik modelleri

MongoDB kimlik doğrulama, yetkilendirme ve denetim gibi sağlam güvenlik özellikleri sunarak kullanıcıların şifreleme amacıyla TLS ve SSL kullanmasını mümkün kılar. Ayrıca, belgelere yalnızca amaçlanan istemciler tarafından erişilebilmesini sağlar.

MySQL güçlü güvenlik ayrıcalıklarıyla bilinir, bu da geliştiricilerin verilere erişebileceği ve aktarabileceği, yedeklemeler oluşturabileceği ve UPDATE, DELETE, SELECT ve INSERT gibi komutları herhangi bir güçlük çekmeden kullanabileceği anlamına gelir.

MongoDB vs MySQL: Hangisi Daha İyi?

Hız ve performans söz konusu olduğunda hem MongoDB’nin hem de MySQL’in güçlü ve zayıf yönleri vardır. Dağıtık mimarisi ve esnek şema tasarımı nedeniyle MongoDB, çok fazla okuma gerektiren iş yüklerinde son derece iyi performans gösterir. Belge alma veya toplama faaliyetlerini içeren sorgular için daha hızlı okuma performansı sağlar.

Ancak MySQL, güçlü indeksleme mekanizmaları ve özellikle iyi tanımlanmış şemalara sahip yapılandırılmış veriler için karmaşık ilişkisel işlemleri desteklemesi nedeniyle yazma yoğun iş yüklerinde daha hızlı performans gösterebilir.

MongoDB ile MySQL arasındaki nihai karar, uygulamanızın benzersiz ihtiyaçları ve özelliklerinin yanı sıra ölçeklenebilirlik, esneklik, kullanım kolaylığı, fiyatlandırma ve kullanım durumunuza uygun özelliklerin kullanılabilirliği gibi hususlar ışığında verilmelidir. 

En Çok Sorulan Sorular

1. MongoDB’yi MySQL’den ayıran nedir?

MySQL, organize veriler ve karmaşık talepler için ideal olan yapılandırılmış bir ilişkisel DBMS iken, MongoDB ölçeklenebilirlik ve yapılandırılmamış veri yönetimi için tasarlanmış esnek bir NoSQL veri tabanıdır.

2. E-ticaret projem için hangi veri tabanı daha iyi, MongoDB mi MySQL mi?

Projeniz için neyin en iyi olduğuna dair her iki olasılığa da bakmak, projenizin özelliklerine bağlı olacaktır. E-ticaret platformunuz ürün açıklamaları veya müşteri yorumları gibi yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmış verileri işliyorsa ve artan veri miktarlarını ve trafiğini yönetmek için büyük ölçeklenebilirliğe ihtiyaç duyuyorsa MongoDB daha iyi bir seçenek olabilir.

Ancak, e-ticaret platformunuz müşterilerden gelen siparişler, envanter kontrolü ve finansal işlemler gibi yapılandırılmış verilere çok bağlıysa ve veri bütünlüğünü garanti altına almak için işlemlerle karmaşık sorgulara ihtiyaç duyuyorsa MySQL’i seçin.

3. MongoDB vs MySQL yaygın kullanımları nelerdir?

MongoDB

  • İçerik Yönetim Sistemleri (CMS)
  • E-ticaret platformları
  • Gerçek zamanlı analitik uygulamaları
  • Mobil uygulama arka uçları
  • Nesnelerin İnterneti (IoT) platformları

MySQL

  • Finansal sistemler
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımı
  • Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri
  • Çevrimiçi işlem işleme (OLTP) uygulamaları
  • Veri ambarı çözümleri

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu