Misafir Ağlarınız için Kontrollü ve Kolay Kullanım – Coslat Hotspot Sponsor İle Kayıt

Bu makalemizde Coslat Hotspot ürününde (En kısa hali ile misafirlere  internet hizmeti sunmak için kullanılan sistemdir) Sponsor ile Kayıt  olma özelliğinden bahsedip, ayarlarının nasıl yapıldığını 2 örnekle anlatacağız.

Hotspot ta SPONSOR nedir  ve nasıl kullanılır ?

Hotspotta sponsor, firma ya da kurumunuza gelen misafirlerin, misafir ağını kullanarak internete çıkabilmeleri için bir onay mekanizmasından geçmelerini sağlayan sistemdir. Burada onay veren kişiye sponsor denir.

Coslat’ta sponsor özelliği farklı kayıt olma seçenekleri ile birlikte kullanılabilir. Tckimlik no ile kayıt, SMS ile kayıt, kapı giriş sistemleri ile entegrasyon gibi kullanıcıların kayıt olduğu sistemler ile sponsor özelliği kolaylıkla entegre edilebilir. 

Genel olarak 2 tip sponsor seçeneği vardır,  dinamik sponsor veya statik sponsor.  

Dinamik sponsorda firma veya kurumun personellerinden herhangi biri misafire onay verebilir. Statik sponsor da ise sistem yöneticisi tarafından belirlenen kişi veya grupların onay vermesi sağlanır.  

Bu sayede kontrolsüz girişlerin önüne geçilmiş olur. 

İşleyişi kısaca  özetlemek gerekirse; işletmenize gelen misafir internete çıkmak istediğinde, misafir ağına (guest wifi) bağlanıp karşısına çıkan kayıt sayfası üzerinde bilgilerini doldurur. 

Kullanıcı kayıt olduktan sonra, bu bilgiler sponsora onay için mail ile gönderilir.  

Gelen mail, kullanıcı bilgileri ve onay vermek için bağlantı linki içerir. Coslat’ta mail içeriğinde gözükmesini istediğiniz alanları siz belirleyebilirsiniz.

Sponsor gelen mail içerisindeki linke tıklayarak onay sayfasına erişir. Bu sayfada sponsor kullanıcı için hesap süresi belirtebilir. Sponsorun onay vereceği hesap süreleri Coslat’ta tanımlanabilir.

Sponsor onayından sonra kullanıcı kayıt bilgilerine göre internete giriş yapabilir.

ÖRNEK YAPILANDIRMA

Örnek yapılandırmada, daha önce belirttiğimiz 2 sponsor seçeneğinden de bahsedeceğiz. Bu seçenekleri anlatırken Dinamik sponsorda TC Kimlik Numarası ile kayıt özelliğini, Statik sponsorda ise SMS ile kayıt özelliğini kullanacağız.  

İlk örneğimize başlamadan önce, her iki sponsor seçeneğinde de kullanılacak olan e-posta ayarlarını yapalım;

E-POSTA SERVİSİ AYARLARI

İlk olarak sponsora mailin kim tarafından gideceğini belirtmek için Servisler ->Hizmet Portalı ->İlgili bölge içerisinde E-posta Servisleri sekmesi altında Ekle butonu ile yeni bir e-posta servisi tanımlamalıyız.

E-posta servisini kullanırken firmanızın mail sunucusuna göre ayarları tanımlamanız gerekmektedir. Bu noktada zorlanırsanız telefon ile Coslat Destek ekibinden yardım alabilirsiniz. 

Örneğimizde Gmail Smtp Server ‘ı kullanıcağız.

Burada aşağıdaki ayarlarımızı ekliyoruz;

Email Adı: Misafir Ağı – Tanımlayıcı bir ad  girilir.

Şifreleme Türü: TLS.

E-mail Sunucusu: smtp.gmail.com

E-mail Sunucu Portu: 587

E-Posta Adresi: mail atılması istenen gmail hesabı. Örneğin sponsorcoslat@gmail.com gibi

Email Sunucu Parolası: Mail parolası yazılır.

Kimden : Mailin kimden geldiği belirlenebilir. COSLAT MİSAFİR AĞI

Konu : Mail konu başlığıdır. Misafir İnternet Talebi (Boş bırakılırsa ‘Coslat Uyarı’ olarak yazılır)

Kaydetme işleminden sonra tekrar bu ayar sayfasından SMTP Ayarlarını Kaydet ve Test Et butonu ile ayarlarımızın doğruluğunu kontrol edebiliriz.

ÖRNEK 1 – TC KİMLİK NUMARASI İLE DİNAMİK SPONSOR

Bu örneğimizde, kullanıcının TC Kimlik bilgilerini (TC Kimlik Numrası, Adı, Soyadı, Doğum yılı), firmada geldiği kişinin (sponsor) mail adresini ve kendi belirleyeceği parolayı girmesi istenir. Kimlik bilgileri NVİ den doğrulandıktan sonra girmiş olduğu sponsor mail adresine onay maili gönderilir.  

Burada firma personelleri kendilerine gelen misafirlere sponsor olabilir. Sistem yöneticisi tarafından sponsor olunacak domainler belirlenebilir. 

DİNAMİK SPONSOR İÇİN KAYIT SAYFASI AYARLARI
Kayıt sayfası ayarlarına ulaşmak için Servisler ->Hizmet Portalı ->İlgili bölge içerisinde Kayıt Sayfası sekmesi altında Ekle butonu ile yeni kayıt sayfası ekliyoruz.

Bu sayfadaki Kayıt Sayfası Formun’da aşağıdaki ayarları yapıyoruz. Bu ayarlar kullanıcının karşısına gelecek kayıt seçeneklerini tanımlamak için kullanılır.

Kullanıcı Adı Seçimi: TC kimlik No yu seçiyoruz.

TC Kimlik Numarası: NVİ ‘den doğrulama yaptırabilmek için TC Kimlik ve  TC Kimlik Kontrolü  seçeneklerini işaretliyoruz.

Kullanıcı Sözleşmesi: Kullanıcı sözleşmesini aktif edebiliriz. (5651 sayılı internet ve 6698 sayılı     Kişisel Verilerin Korunması Kanunu için kullanıcı sözleşmesi aktif edilmesi önerilir)

Kota: Megabayt cinsinden kota tanımlanabilir.

Karşılama Ekranında girilecek ayarları yaptıktan sonra tekrar aynı sayfade Email ayarları yapıyoruz. Dikkat edilmesi gereken; E-mail Settings altında E-posta aktif edilmelidir,böylece Dinamik Sponsor ve Statik Sponsor için gerekli ayarların yapıldığı bölümler açılacaktır. 

E-posta Servisi: E-Posta servislerinde tanımladığımız servisi seçiyoruz.

Sponsor Aktivasyon adresi: Sponsorun onaylama linkine hangi adresten ulaşacağı belirtilir.Bu alana genel olarak iç kullanıcıların Coslat’a erişebilecekleri adres yazılır. Bu adres, ağ yapınıza göre değişebilir. (örnek:  http://192.168.1.15:8000)

Kullanıcı bilgisi ve aktivasyon linki Mail içeriği ,Onaylanmış kullanıcı mail içeriği ,Reddedilmiş kullanıcı mail içeriği bilgileri sponsora gönderilecek mail içerikleridir. Click to add more user information sekmesinden istediğiniz değerleri ekleyebilirsiniz. Girilen bu değerler sponsor mail içeriğini oluşturacaktır.

Kullanıcı bilgisi ve aktivasyon linki Mail içeriği: {{userinfo}} – Kayıt olan kullanıcının onay için hangi bilgilerinin gönderileceği belirtilir.

Onaylanmış kullanıcı mail içeriği ,Reddedilmiş kullanıcı mail içeriği seçenekleri ise onaylama işleminden sonra bilgilendirme maili atılacaksa kullanılır.

Oturum Süresi: Sponsorun onayına sunulacak oturum sürelerine belirlemek için sekme aktif edilip sponsorun seçebileceği süreler belirlenir. 

Dinamik Sponsor Bildirim Ayarları kısmında ise; 

Dinamik Sponsor Mail Bildirimi: Dinamik Sponsor Mail Bildirimini etkinleştiriyoruz.

Dinamik Sponsor Alan Adı : Sponsor olunabilecek domain adları yazılır. Bu sayede sadece firmanızın mail adreslerinin sponsor için kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Dinamik Sponsor Alan Adı: Sponsor mail domain alanını giriniz.(Birden fazla sponsor alan adı girmek istiyorsanız, noktalı virgül(;) ile alan adlarını ayırabilirsiniz.)

Aktivasyon Linki: Dinamik sponsora aktivasyon linki gönderir.

ÖRNEK 2 – SMS İLE STATİK SPONSOR

Statik sponsor örneğimizde SMS ile Kayıt örneğini yapılandıracağız.  Burada kullanıcıdan, ziyarete geldiği kişi adı, hangi firmadan geldiği gibi bilgiler istenebilir. Biz örneğimizde Cep telefonu haricinde Ad ve Soyad kısımlarını da ekledik. 

Burada sponsorların kimler olabileceği sistem yöneticisi tarafından belirlenecektir. Biz örneğimizde her birim için ayrı sponsorlar tanımlamayı tercih ettik. 

SMS ile kayıt olma seçeneğini kullanacağımız için öncelikli olarak kullanacağımız SMS servisi ayarlarını yapalım.

SMS SERVİS AYARLARI

Hizmet Portalı-> SMS Servisi ayarları sekmesinde yeni bir servis eklemeden önce Coslat’ta tanımlı SMS servis sağlayıcıları güncellemek için Update SMS Servis butonunu kullanıyoruz. Daha sonra Ekle butonu ile Sms Servis sağlayıcısı ekliyoruz.

Bu sayfada servis sağlayıcı ayarlarınızı, sağlayıcı tarafından verilen API bilgilerine göre yapabilir veya sistemde önceden tanımlı olan servis sağlayıcıları içerisinde sizin kullandığınız sağlayıcı varsa direk seçebilirsiniz. Yine bu noktada gerekirse Coslat Destek ekibinden sağlayıcınızın API entegrasyonu için  yardım alabilirsiniz. 

SMS Servis Sağlayıcı İsmi: Kullandığınız Sms servisi ismini girebiliriz.

Select SMS Provider: Daha önce kullandığınız bir Servis sağlayıcınız varsa buradan seçebilirsiniz. 

SMS servis yapılandırılmasını getir butonuna tıklayarak SMS isteği alanına API bilgileri gelecektir. .

SMS Kullanıcı Adı, SMS Parolası, SMS KAnal Kodu/Token, Originator ID gibi bilgilerin hangilerinin girileceği servis sağlayıcınıza göre değişecektir.

STATİK SPONSOR İÇİN KAYIT SAYFASI AYARLARI

Kayıt sayfası ayarlarına ulaşmak için Servisler ->Hizmet Portalı ->İlgili bölge içerisinde Kayıt Sayfası sekmesi altında Ekle butonu ile yeni kayıt sayfası ekliyoruz.

Bu sayfadaki Kayıt Sayfası Formun’da aşağıdaki ayarları yapıyoruz. Bu ayarlar kullanıcının karşısına gelecek kayıt seçeneklerini tanımlamak için kullanılır.

Kullanıcı Adı Seçimi: GSM yu seçiyoruz.

Telefon Numarası: Telefon numarası, Telefon numarası Tekrar ve Gsm Mesajı ile Parola Gönder seçeneklerini  işaretliyoruz.

Parola Yapılandırması: Parolanın türünün nasıl ve kaç karakterden oluşacağınız seçebilirsiniz. l(Sadece sayılar,Büyük harfler ve sayılar vb.) Biz örneğimizde 4 karakter ve numaralardan oluşmasını tercih ettik.

Sms servisi: SMS servislerinde tanımladığımız servis seçiyoruz.

Kullanıcıdan almak istediğiniz ek bilgiler varsa Diğer Form Elemanları kısmından ekleyebilirsiniz.

Karşılama ekranında girilmesi gereken ayarları yaptıktan sonra, E-mail Settings altında E-posta aktif edip Statik Sponsor Bildirim Ayarlarını yapılandıralım. 

Statik Sponsor Mail Bildirimi: Statik Sponsor Mail Bildirimini etkinleştiriniz.

Statik sponsor ekle: Birden fazla sponsor ekleyebilirsiniz. Biz örneğimizde 3 farklı sponsor ekledik.

Aktivasyon Linki: Statik sponsora aktivasyon linki gönderir.(Bu sekme kesinlikle seçilmelidir)

Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi, sponsor ile kayıt seçeneğini farklı kayıt olma seçenekleri veya sistemler ile kullanabilirsiniz. Örneğin kapı giriş sistemine entegre edip ziyaretçi kart numarasının girilmesini isteyebilir, kapı giriş sisteminden ziyaretçinin bilgilerini otomatik aldırabilirsiniz.  

Firma veya kurumunuzun ihtiyacına göre güvenlik ve kullanılabilirlik ters eğrisini göz önünde bulundurarak farklı seçimler yapabilirsiniz.

Exit mobile version