Microsoft, WSUS Geliştirmelerine Son Verdi: Şirketlere Bulut Çözümleri Öneriliyor
Microsoft, Windows Server Update Services (WSUS) desteğini sonlandırdığını resmen duyurdu. Şirket, mevcut WSUS işlevselliğinin korunacağını ve güncellemelerin bu kanal üzerinden yayınlanmaya devam edeceğini açıkladı.
Bu gelişme aslında şaşırtıcı değil, çünkü Microsoft, 13 Ağustos’ta WSUS’un Windows Server 2025 ile artık geliştirilmediğini duyurmuştu. Haziran ayında ise WSUS sürücü senkronizasyonunun da yakında kullanımdan kaldırılacağını belirtmişti.
2005 yılında Software Update Services (SUS) olarak tanıtılan WSUS, IT yöneticilerinin Microsoft ürünlerine ait güncellemeleri geniş kurumsal ağlarda yönetip dağıtabilmesi için geliştirilmişti.
Microsoft yetkilisi Nir Froimovici, WSUS için yeni özelliklerin geliştirilmeyeceğini ancak mevcut işlevselliğin korunacağını belirtti. Şirket, WSUS üzerinden içerik yayınlamaya ve var olan güncellemeleri desteklemeye devam edecek.
WSUS’un kullanımdan kaldırılması, özellikle büyük kurumsal ağlar üzerinde güncellemeleri yöneten işletmeleri etkileyecek. Microsoft, şirketlere bulut tabanlı çözümler olan Windows Autopatch, Microsoft Intune ve Azure Update Manager’a geçiş yapmalarını tavsiye ediyor.
On-Prem için sela okundu 🙂
Askeri projeler veya hizmete özel projeler için çalışan tamamen kapalı networkleri nasıl bir gelecek bekliyor? Yakın zamanda işletim sisteminden alt yapı araçlarına özelleştirilmiş linux ve açık kaynak tabanı çözümlere kayılacak gibi görünüyor. Tabiki açık kaynağın zihnimizdeki karşılığını değiştirmemiz gerekecek. Kurumların sürekli tüketen değil aynı zamanda katkı sağladığı bir ekosistem haline getirilmesi elzem.
Gerek kamu gerek özel sektör için (sadece ülkemizde değil tüm Dünya da askeri projeler için kapalı network ortamları kullanılıyor) askeri alanda ürün geliştiren, arge yapan şirketler bu işten çok para kazandığı için veya devlet stratejisi olduğu için bütçe sorunları yoktur. Yani açık kaynak kod olarak bildiğimiz projeler için çok ciddi uzman bulabilirler. Örneğin google, amazon, facebook, twitter ve benzeri aslında açık kaynak kod platformlarında çalışan çok büyük yapılarda olduğu gibi bütçe var ise çok iyi uzmanlar ile bu projeleri yönetebilirsiniz. Özetle bu projeler kapalı sistemlerde çalışmaya devam edecektir.