Microsoft: Windows 11 İçin TPM 2.0 Olmazsa Olmaz Bir Gereklilik!

Microsoft, bu hafta yaptığı açıklamada, Windows 10 kullanıcılarının Windows 11’e yükseltme yapabilmeleri için sistemlerinde TPM 2.0 desteğinin bulunmasının “pazarlık edilemez” bir gereklilik olduğunu net bir şekilde belirtti.

Haziran 2021’de Microsoft, Windows 11’i yüklemek veya yükseltmek için TPM 2.0’ı zorunlu bir gereklilik olarak duyurmuş ve bunun sistemleri kurcalamaya ve sofistike siber saldırılara karşı daha dirençli hale getirdiğini belirtmişti.

Ancak bu gereklilik, kullanıcıların çeşitli araçlar, scriptler ve teknikler geliştirerek TPM 2.0 ihtiyacını aşmaya çalışmalarını engellemedi. Yine de, TPM olmadan Windows 11’in gelecekte sorunsuz çalışacağının garantisi bulunmuyor.

Ürün müdürü Steven Hosking, TPM 2.0’ı “Windows’un geleceği için pazarlık edilemez bir standart” olarak nitelendirdi. “TPM 2.0, Windows cihazlarında kimlik ve veri korumasını artırmada ve sisteminizin bütünlüğünü korumada kritik bir rol oynar,” diyen Hosking, “TPM 2.0, günümüz siber risklerine karşı koymak için gereklidir. Bu nedenle, Windows 11 cihazlarında TPM kontrollerini devre dışı bırakmamalısınız. Ayrıca, TPM 2.0, fiziksel, bulut ve sunucu mimarisine daha fazla yapay zeka yeteneği geldikçe hassas bilgileri koruyarak Windows 11’i geleceğe hazırlamaya yardımcı olur,” ifadelerini kullandı.

Windows 10 Kullanıcıları İçin Zaman Daralıyor

Windows 10’un desteğinin sona ermesine bir yıldan az bir süre kala, 14 Ekim 2025’ten itibaren sistemler yeni hata düzeltmeleri veya güvenlik güncellemeleri almayacak. Statcounter Global verilerine göre, dünya genelindeki Windows sistemlerinin %61’inden fazlası hala Windows 10 kullanırken, Windows 11’in kullanım oranı %35’in altında.

Microsoft, 31 Ekim’de yaptığı duyuruda, Windows 10 Home kullanıcılarının Windows 11’e geçişi bir yıl daha erteleyebileceklerini, ancak bunun için 30 dolar karşılığında Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri (ESU) satın almaları gerektiğini açıkladı.

Öte yandan, endüstriyel ve tıbbi cihazlar gibi özel amaçlı cihazlara yönelik olan Uzun Süreli Hizmet (LTSB) ve Uzun Süreli Hizmet Kanalı (LTSC) sürümleri, Ekim 2025’in ötesinde güncellemeler almaya devam edecek. Örneğin, Windows 10 2016 LTSB, 13 Ekim 2026’ya kadar genişletilmiş destek alacakken, Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021, 13 Ocak 2032’ye kadar desteklenecek.

Windows 11 24H2 Güncellemesi Yaygınlaşıyor

Microsoft, bugün yaptığı açıklamada, Windows 11 24H2 güncellemesinin “yeni bir kullanılabilirlik aşamasına” girdiğini ve artık Windows 11’in 22H2 ve 23H2 sürümlerini çalıştıran daha fazla uygun cihaza sunulduğunu duyurdu.

Exit mobile version