Makalemin ilk üç bölümünde intune kavramı, özellikleri, üyelik oluşturma, kullanıcı ve grup işlemleri, domain tanımlama, policy – ilke kavramları ve tanımlamaları bilgi vermiştim. Bu bölümde ise yazılım dağıtma konusunda bilgi vereceğim.
Intune konsolu üzerine yazlım bölümüne bağlandığınız zaman temel olarak iki çalışma alanı görüyoruz;
Detected Software
Managed Software
Detected Software
Yönetmekte olduğumuz cihazlardaki yüklü olan uygulamaların listesini görebildiğimiz çalışma alanıdır. Bu alandaki yüklü yazılım bilgileri sadece bilgisayarlar için geçerli olup mobil aygıtlar için yazılım bilgisi alamıyoruz. Malum bulut teknolojisini anlattığım için yanına şimdilik yazmak doğru olur, çünkü her daim güncellenen teknolojilerden bahsediyoruz J.
Özetle yüklü yazılımların özelliklerinin görüntülendiği ve bunlar için lisans girişi yapabileceğimiz bir çalışma alanıdır.
Managed Software
Bu bölümde ise yönettiğimiz bilgisayar ve mobil aygıtlar için dağıtmak üzere yazılım ekleyebildiğimiz, eklediğimiz yazılımın özelliklerini değiştirebildiğimiz, yine eklediğimiz yazılımı silebildiğimiz, bu yazılımların özelliklerini görüntüleyebildiğimiz ve yukarıda olduğu gibi lisans girebildiğimiz bir çalışma alanıdır.
Bu kavramları tanımladıktan sonra yazılım yüklemeden önce bilmemiz gereken bir diğer konu ise “Cloud storage” kavramıdır. Intune deneme sürümü ile bize yazılım dağıtımı yapmak için 2GB alan sunulmaktadır. Eğer ücretli sürüme geçerseniz cloud storage olarak tanımlanan bu alan 20GB olarak genişletilmektedir. Eğer bu alanda yetmez ise ek alan satın alma seçenekleri sunulmuştur.
Yazılım dağıtımına geçmeden önce bilmemiz gereken bir diğer konu başlığı “Microsoft Intune Software Publisher” aracıdır. Bu araç sayesinde bilgisayarımız üzerinden cloud storage üzerine yazılım yüklemelerini gerçekleştirebiliyoruz. Birazdan demo ortamında bu yazılımın detaylarını makale üzerinde göreceğiz.
Yayınladığımız yazılımların yüklenebilmesi için istemci tarafında da bir takım standartlar yer almaktadır.
Masa üstü bilgisayarlar için Windows Vista ve üstü, mobil aygıtlar için ise Apple iOS 7.1 ve sonrası, Google Android 2.3.4 ve sonrası, Windows Phone 8.0 ve sonrası, Windows RT ve Windows 8.1 RT, Windows 8.1 olması gerekmektedir.
Yazılım yükleme noktasında da iki seçenek mevcuttur.
· Software Installer
· External Link
· Managed iOS app from the appstore
Software Installer yönteminde ilk olarak Microsoft Intune cloud storage üzerine yazılım paketimizi yüklüyoruz, daha sonra company portal üzerinde kullanıcıların erişebilmesini sağlıyoruz.
External Link yönteminde ise yine kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. URL bazlı yöntemde her bir üreticinin online mağazasının uygulama linki kullanılır. Aşağıdaki işletim sistemleri bu yüklemeyi destekler.
Windows 8, Windows 8.1
Windows RT
Windows Phone 8, Windows Phone 8.1
iOS
Android
Diğer yöntem ise Link, bu yöntem ise web browser üzerinde çalışan web tabanlı uygulamalar için kullanılıyor olup intune ile yönetildiğiniz tüm istemler için desteklenen bir dağıtım yöntemidir.
Managed iOS app from the app store yükleme tipinde ise, iOS uygulamalarını app store üzerinden herhangi bir ücret ödemeden dağıtmak ve yönetmek için kullanılır.Bu yükleme tipi ile isterseniz gerekli programları yönettiğiniz aygıtlar için yükleyebilir veya yüklenmesi için mobile web portal’ a koyabilirsiniz.
Buraya kadar temel kavramlar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu bölümden sonra ise biraz daha detaylı genel yazılım dağıtım işlemlerinden bahsedeceğim.
1 – Dağıtacağınız yazılımın intune tarafından desteklendiğini kontrol edin.
2 – Yazılım dağıtmadan önce kullanıcı veya aygıt grupları tanımlayın ve dağıtım için bunları kullanın.
3 – Yazılımınızı intune cloud storage üzerine yükleyin.
4 – Yazılımınızı mobil aygıtlara veya bilgisayarlara dağıtın.
5 – Yazılım dağıtımını takip edin.
İlk maddeden zaten makalemin başında bahsetmiştim, aslında işletim sistemi seviyesinde çalışan uygulamaları intune üzerinden dağıtabilirsiniz.
İkinci madde için yine makale serimde kullanıcı ve aygıt için grup tanımlama adımlarını anlatmıştım.
Üçüncü madde için ise uygulama yapmamız gerekiyor. Çünkü bu konuda daha önce bilgi vermemiştim.
Öncelikle burada da aslında iki temel ayrım vardır. Bilgisayar ve mobil aygıtlar. Ben ilk olarak bilgisayar için dağıtım adımlarını paylaşıyor olacağım.
Microsoft intune yönetim konsolundan yazılım bölümüne geliyoruz. Ardından sağ bölümdeki yazılım ekle linkine tıklıyoruz.
Sizden logon olmanız istenir.
Karşımıza kısa bir yükleme uyarısı sonrasında “Microsoft Intune Software Publisher” çıkıyor.
Genel olarak lisanslar ile ilgili bir uyarı geliyor ve bunu hızlıca geçebiliriz.
Karşımıza çıkan yükleme seçeneklerinden External Link –Dış bağlantı bölümünü seçip yüklemek istediğimiz uygulama için çalışan bir link veriyoruz.
Not: Belirttiğiniz bağlantı şirket portalı – company portal kullanıcıları tarafından kullanılabilecektir. Kullanıcılar bu bağlantı sayesinde doğrudan bir çevrimiçi mağazadan uygulama indirebilir veya uygulamaları bir web sitesindeki bir web uygulaması gibi çalıştırabilir. Uygulama Microsoft Intune tarafından barındırılmaz.
Dağıtımını yapacağımız yazılımın kullanıcılar tarafından görüntüleyeceği şekilde bilgilerini tanımlıyoruz.
Özet bir bilgi ve paketimiz hazır.
Yine bilgisayar tarafındaki bir diğer yükleme seçeneği ise yükleme paketini dış bir link olarak değil de cloud storage üzerine yüklediğimiz senaryodur. Yani bilgisayar tarafında bir yükleme gerekmektedir.
Yukarıdaki gibi Microsoft Intune Software Publisher aracını çalıştırana kadar aynı adımları gerçekleştiriyoruz. Ancak burada aşağıdaki gibi farklı bir seçeneği seçiyoruz.
Bu sefer yüklenmesini istediğimiz programın yolunu belirtiyoruz. Ben Symantec Help uygulamasını dağıtmak istiyorum. Eğer yüklemeniz ek klasörler oluşturuyor ise hemen altta bulunan kutucuğu işaretleyebilirsiniz.
Yine bir önceki yazılım dağıtımında olduğu gibi son kullanıcı için bu yazılımın açıklama bilgilerini giriyoruz.
Yüklenecek işletim sistemi sürümü ve mimarisini seçiyorum.
Bilgisayarda dağıtmak istediğiniz yazılımın yüklü olup olmadığını kontrol etmek için kural seti belirleyebiliyoruz. Ben varsayılan algılama kurallarına güveniyorum J
Yükleme için ek komut seti ihtiyacınız var ise buraya ekleyebilirsiniz.
Eğer programın yüklemesi sırasında oluşan hata kodlarını biliyorsanız bu konuda geri dönüş kodunu yorumlatabilirsiniz. Bu da raporlama noktasında size yardımcı olacaktır.
Yaptığımız yazılım dağıtım paketi için özet bir görüntü görüyoruz.
Karşıya yükleme işlemi ile süreci tamamlıyoruz. Karşımıza çıkan yazılım detayları linkine tıklayarak detay bilgi görebiliriz.
Şimdi bu yazılımı bilgisayarlara dağıtalım.
Yine yönetim portalı üzerinden yazılım bölümüne geliyoruz, daha sonra dağıtmak istediğimiz yazılımı buluyoruz ve dağıtım yönetim linkine tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan menü üzerinden dağıtım yapmak istediğimiz kullanıcı grupları veya aygıt gruplarını seçebilirsiniz.
Ben bu uygulamayı bir makine grubuna atadığım için “Gerekli Yükleme” – Required install yani zorunlu olarak yüklenecektir. Eğer bunu bir kullanıcı grubuna atasaydım “Kullanılabilir Yükleme” – Available install” seçeneği aktif olacak ve kullanıcıya istediği zaman bu uygulamayı yüklemesi için seçenek sunmuş olacaktık.
Hemen bir sağ bölümde ise bu uygulamanın yüklenmesi için son tarih bilgisi “deadline” verebiliriz.
Eğer none – yok seçersek bu durumda makine üzerindeki agent policy ayarları ne ise ona göre yükleme yapılır.
Hemen – as soon as possible seçersek bir sonraki istemci durum eşitlemesinde yükleme yapılır. Diğer seçenekler ise sırası ile bu günden bir, iki hafta sonra veya bir ay sonra yükleme yapılır. Veya en son seenek olarak özel seçeneğini seçerek istediğini tarihte yükleme yapılmasını seçebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi saat 22:51 olmuş ben makale yazıyorum J
Bu son ayar ile yazılım dağıtımını da başlatmış oluyoruz. Eğer dağıttığınız yazılımın yeni bir sürümü çıkar ise bu mevcut yazılım üzerine gelip Düzenle – Edit demeniz ve güncel sürümü yüklemeniz yeterlidir.
İstemci tarafını kontrol edelim.
Sağ alt köşede gördüğünüz gibi bir uyarı beliriyor.
Sağ tıkladığınız zaman bir update olduğu bilgisi var.
Yüklemeden önce detay kontrol edebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi biraz önce dağıttığım uygulama olduğunu görüyoruz.
Bir sonraki adım ise bu dağıttığımız yazılımı takip etmektir.
Bunun için ilgili yazılımı bulup özellikler sayfasını açmamız yeterlidir
Bu sayfadan bu yazılımın hangi bilgisayar veya kullanıcılar için dağıtıldığını takip edebilirsiniz.
Evet, makalemin bu bölümünün de sonuna geldim. Bir sonraki bölümde yazılım yükleme konusuna mobil cihazlar başlığı ile devam edeceğim. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.
Kaynak
https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn646955.aspx