Windows Server

Microsoft Home Server Kurulum

 

Bu makalemizde Microsoft’un küçük işletmeler ve ev kullanıcıların kolayca dosya paylaşımı yapabilmelerini sağlayan “Home Server” in kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

 

Teknoloji geliştikçe hayatımızdaki yeri çok fazla artmaktadır. Özellikle fotoğraf ve video artık hayatımızda olmazsa olmazı haline gelmiş, her anımızı ölümsüzleştirmek, sevdiklerimizle ve arkadaşlarımızla paylaşmak için aracı olmuştur. Bütün bunlar yaşanırken bir ailede 7 den 70 her bireyde son teknoloji kameralı telefonlar ve profesyonel fotoğraf makineleri ve bunların saklanması için şahsi bilgisayarları olmaktadır. Dolayısıyla bu kadar farklı bireylerdeki resim ve videoları tek bir noktada toplayıp bunların yedeğini tutmakta bir hayli zorlu hale gelmiştir. İşte tam bu noktada Microsoft’un “Home Server” ihtiyacı karşılamak için karşınıza çıkmaktadır. Bu yapıyı kullanabilmek için sistem mühendisi veya çok iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmanıza gerek yok. Anlatımda da göreceksiniz Microsoft o kadar ince düşünerek tasarlamış ki siz sadece kurulumdan sonra dosyalarını paylaşmak için bir tuşa dokunmanız yeterli olacak.

 

Yazımın başında da belirttiğim gibi bunu sadece aile içerisinde kullanmak için tasarlanmamış. Küçük işletmelerde File server olarak kullanmak gayet mantıklı aslında. Nedeni ise maliyet olarak bir Server lisansından çok daha az olmasına rağmen 10 kullanıcıya kadar paylaşım için extra bir lisans ücreti ödemenize gerek kalmıyor. Buda Hem biz sistemcilerin maliyeti düşürmesinde, hem de işvereni memnun etmek için gayet iyi bir yöntem.

 

Microsoft Home Server’ in özelliklerini kısaca özetlersek;

 

*Sunucu ve ağdaki tüm bilgisayarların günlük yedeklemesini alabilirsiniz.

 

*Dosyaları tek tek veya bilgisayarı tamamen geri yükleyebilirsiniz.

 

*Sunucuda kritik bir durum oluştuğunda geri yükleme yapabilirsiniz.

 

*Dosya paylaşımında istediğinizi paylaşabilirken istemediklerinizi gizli tutabilirsiniz.

 

*Ağdaki tüm bilgisayarların performansını izleyebilirsiniz.

 

*Anti virüs yazılımlarınızı da güncel tutabilirsiniz.

 

Sözü daha fazla uzatmadan kurulumuma başlamak istiyorum.

 

NOTLAR

 

Home Server’ı sanal bir ortama kurmak istiyorsanız disk seçeneği “IDE” olmalıdır.

Home Server kuruluma geçmeden sanala kurmak istiyorsanız (VMware Workstation için) işletim sistemi olarak Server 2003 Small Business seçmelisiniz.

Normal şartlarda kurulumu basit olmasından direk özelliklerden bahsederek bir makale hazırlamak istiyordum. Fakat daha sonra bunun ev kullanıcıları için de tasarlandığını düşünerek kurulumunu da anlatmaya karar verdim.

En son çıkan Home Server, “Home Server 2011” dir. Türkçe menüsü dahil olmasına rağmen Türkiye’ye satışı olmadığından test sürümünü dahil temin edemedim. Bu sebepten dolayı size bu versiyonu tanıtmak zorunda kaldım. Çoğu özellikleri hemen hemen aynı, değişenleri ise elime geçtiği takdirde sizinle tekrar paylaşacağım.

 

 

 

Bilgisayarımızı CD ile kuruluma ayarladıktan sonra bilgisayarımız otomatik olarak kurulum yoluyla başlayacaktır. Kısa bir süre beklemeden sonra kurulum menüsü karşımıza gelecektir.

 

 

image001

 

 

Yukarıdaki ekran karşımıza geldikten sonra “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image002

 

 

Daha sonra karşımıza gelen bu ekranda bölge ve klavye ayarlarını seçtikten sonra “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image003

 

Bu ekranda ise disklerle ilgili bilgi vermektedir. Bende tek disk olduğu için ona kurlum yapacağım. Eğer farklı bir diskiniz varsa bunu load drivers diyerek sürücü yolunu gösterip yükleyebilirsiniz. Buradaki ekranda diskleri bölme ekranı niye yok. Benim tek diskim var bölmek istiyorum ama bölemiyorum diye endişelenmeyin. Bunu kendi otomatik yapıyor.20 GB kendine ayırdıktan sonra kalanı size bırakmaktadır.

 

image004

 

Buradaki ekranda ise ilk defa bir bilgisayara kurulum yapıyorsanız tek seçenek çıkmaktadır. Next diyerek devam ediyoruz.

 

 

image005

 

 

Bu ekranda ise sözleşmeyi kabul ederek “Next” diyoruz.

 

image006

 

Bu ekranda ise lisans anahtarımız istenmektedir. Eğer benim gibi test için kullanacaksanız lisans anahtarı girmeden direk olarak “Next” diyerek devam edebilirsiniz.

 

image007

 

 

Bu ekranda ise deneme sürümü hakkında bilgiler vermektedir. “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image008

 

 Burada serverımızın ismini girmemiz gerekmektedir. Türkçe karakter kullanmamanız gerekmektedir.

 

image009

 

Burada ise diskteki tüm dataların silineceği bildirmektedir. “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image010

 

Tüm ayarlarımızı yapılandırdık. “Start diyerek kurumu başlatabiliriz.

 

 

image011

 

 

Artık kurulumumuz başladı. Bir bardak kahve alarak kurulumumuzun tamamlanmasını izleyebiliriz.

 

image012

 

Burada ise Server 2003 Small Business kurulumuna başlamıştır.

 

 image013

 

Kurulumumuz tamamlandı. Bu ekranda Ok butonuna basarak devam ediyoruz.

 

image014

 

Burada ise bize bir parola oluşturmamız ve bunu unutmamak için bir ipucu yazmamız istenmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise burada yazmış olduğunuz şifre serverın “Admin”  şifresidir.

 

image015

 

 

Bu ekranda ise güncellemeler ile ilgili ayarları yapılandırmanız istenmektedir.

 

image016

 

Artık kurulumumuz tamamlandı.

 

Kurulum bittikten sonra peki ben nasıl bu servera bağlanıp yöneteceğim veya diğer kişiler buna nasıl bağlanıp dosya yükleyecek derseniz Windows onun içinde bir program hazırlamıştır. Programı indirmek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterlidir.

 

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=1622

 

Linkteki “ISO” dosyasını indirdikten sonra hem yöneteceğiniz, hem de dosya paylaşımı yapılacak bilgisayar bu uygulamayı yüklemeniz gerekmektedir.

 

Home server Connector kurulumuna başlayalım.

 

Home server Connector CD sini bilgisayarımıza taktıktan sonra çalıştır diyoruz. Kısa bir süre beklemeden sonra karşımıza kurulum ekranı gelmektedir.

 

image017

 

Bu ekranda ağda  olan Home Server ı aramaktadır.

 

image018

 

Siz hiçbir ayar yapmadan ağda olan Home Server’ı otomatik olarak buldu.

 

image019

 

 

Kısa bir beklemeden sonra kurulumla ilgili bilgileri veren bir ekran karşımıza çıkmaktadır. “Next” diyerek devam ediyoruz.

 

image020

 

Sözleşmeyi kabul edip “Next” Diyerek devam ediyoruz.

 

image021

 

 

Bu ekranda ise Server’ı kurarken yazmış olduğumuz “admin” şifresi istenmektedir. Yazarak devam ediyoruz.

 

image022

 

Bu ekranda ise bilgisayarınızın uyku modundayken yedeklerinin alınması için uyandırılmasını istermisiniz diye sormaktadır. Ben evet diyerek devam ediyorum.

 

image023

 

Ayarların doğruluğunu test ettikten sonra onay ekranı gelmektedir.” İleri” diyerek devam ediyoruz.

 

 

image024

 

 

Kurulumumuz tamamlandı. Kurulum tamamlandıktan sonra artık kullanıcı adınız ile dosya paylaşabilir. Eğer yönetici siz olaracaksanız tek bir tıklama ile serverın başına gitmeden ayarları yapabilirsiniz.

 

image025

 

Kurulum tamamlandıktan sonra Home Server Connector bilgisayarınızın bildirim alanına ikon olarak ve başlat menünüze gelmektedir. İkonun üstüne “sağ tuşlayarak” menülere göz atabilirsiniz.

 

image026

 

 

Son olarak da peki ben paylaşılan dosyalara nasıl ulaşacağım diye soracak olursanız bunu da Microsoft sizin için yapmakta ve paylaşım klasörünün kısa yolunu masaüstünüze aşağıdaki resimdeki gibi atmaktadır.

 

 

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım faydalı olabilmişimdir. Bir dahaki makalede görüşmek üzere.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button