Cloud Computing

Microsoft Azure uzerinde FreeBSD 10.3 Kurulumu

Microsoft & Linux Open Source iş birliği çatısı altında Azure tarafındaki açık kaynak kodlu işletim sistemlerine bir yenisi daha eklendi “FreeBSD” Birkaç gün önce duyurulan bu haber üzerine artık Azure Marketplace içerisinden FreeBSD dağıtımını yapabilir durumdayız.

clip_image002

BSD Nedir?

Açık kaynaklı kod dünyasında Linux kelimesi neredeyse işletim sistemi ile eş anlamlıdır fakat açık kaynak kodlu UNIX ® sadece Linux değildir.

Öncelikle BSD, Berkeley Software Distribution‘ın kısaltılmışıdır. Bu isim California Üniversitesi, Berkeley ‘in kaynak kodu dağıtımı olan AT&T ‘nin UNIX ‘i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

BSD ‘in içeriği;

·        BSD çekirdeği işlem zamanlama, hafıza yönetimi, simetrik çoklu işlemci (SMP), aygıt sürücüleri ve diğerlerini kapsar.

·        Linux çekirdeğinden farklı olarak kapasite ve güçte birçok farklı BSD çekirdeği vardır.

·        C kütüphanesi, sistem API ‘sinin temellidir

·        BSD C Kütüphanesi GNU projesi tabanlı değildir, Berkeley kodu temellidir.

·        Kabuk, dosya araçları derleyiciler ve linkerler gibi araçlar.

·        Bazı araçlar dışında birçoğu projesinden sağlanmıştır.

·        X Windows sistemi grafik ekran arabirimi.

·        Birçok BSD türevinde kullanılan X Window sistemi ayrı bir proje olan XFree86″ projesinde devam ettirilmektedir.

·        BSD KDE ya da GNOME gibi bir görsel masaüstü ile ön tanımlı olarak gelmez. Fakat istenirse bunlar da kullanılabilir.

BSD’ nin Hangi Versiyonları Bulunmaktadır?

Birçok Linux sürümünün aksine açık kaynak kodu olan yalnızca üç tane BSD sürümü vardır. Her BSD projesi kendi kod ağacına ve çekirdeğine sahiptir.

FreeBSD: FreeBSD yüksek performans ve son kullanıcılar için kullanım kolaylığı amacını güder. ISS firmaları için favori işletim sistemidir.

NetBSD: Azami seviyede taşına bilirlik hedefler. Sade bir tasarıma sahiptir. 50 den fazla farklı işlemci mimarisini desteklemektedir. NASA’ nın uzay çalışmalarında da kullanılmaktadır. Intel olmayan donanımlar için iyi bir seçimdir.

OpenBSD: OpenBSD güvenlik ve kod güzelliği hedefler. Yedi yıldan fazla süredir sadece 1 tane etkili güvenlik açığı bulunabilmiştir. Borsa ve bankalar gibi güvenliğin ön planda olduğu önemli merkezler tarafından kullanılmaktadır. 

 

FreeBSD 10.3 Kurulumu

Öncelikle aktif bir Microsoft mail hesabınız olması gerekiyor (Hotmail, Outlook, Windowslive), Sonrasında ise Microsoft Azure hesabına sahip olmanız gerekiyor. Eğer aktif bir hesabınız yoksa 30 günlük deneme hesabını https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresi üzerinden alabilirsiniz.

İlgili gereksinim işlemlerini tamamladıktan sonra https://portal.azure.com/ adresine girerek Microsoft mail adresimiz ve şifremiz ile giriş yapıyoruz.

Sırası ile aşağıdaki adımları takip edelim;

Arama kısmına “FreeBSD” yazmanız yeterli olacaktır.

clip_image004

 

Resource Manager” seçeneği ile “Create” diyelim.

clip_image006

 

1.      Bu adımda temel bilgileri giriyoruz. Şifre Minimum 12 haneli olması gerekiyor.

clip_image008

 

2.      Bu aşamada kullanmak istediğimiz sanal makine boyutunu seçmemiz gerekiyor. İlk aşamada Önerilen “Recommended” olarak sunulan makinalardan seçebilir ya da “Wiew All” diyerek tüm boyutlardaki makinaları görebilirsiniz. Ben “DS2_V2 Standart” seçeneği ile devam ediyorum.

DİPNOT: Buradaki hesaplama tahmini olarak gösterilen ücrettir ve Sanal Makine 31 gün boyunca 24 saat açık kalması üzerinden baz alınmıştır.

clip_image010

 

3.      D Serisi bir makine seçtiğim için Premium Storage otomatik olarak seçili geldi. Ayrıca Resource Manager ile kurulum yapmayı seçtiğimiz için aşağıdaki diğer tüm bileşenler bizim için otomatik olarak oluşturulacak.

clip_image012

 

4.      Son kısımda ise yapmış olduğumuz ayarların özetini göreceğiz. OK diyerek Deploy işlemini başlatalım.

clip_image014

 

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek FreeBSD makinamıza tanımlanmış olan IP adresini not edelim.

clip_image016

 

Bağlantı sağlamak için PuTTY programına ihtiyacımız var, az önce not aldığımız IP adresini buraya yazalım, port varsayılan olarak 22’dir.
PuTTY programını http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html adresinden indirebilirsiniz.

clip_image018

 

Kurulum aşamasında belirlemiş olduğumuz Kullanıcı adı ve şifreyi girelim.

clip_image020

 

Başarılı şekilde oturum açtıktan sonra basit birkaç FreeBSD komutu girerek Azure üzerindeki sanal makinama ait detayları görmek mümkün.

clip_image022

 

FreeBSD Kaynak: http://www.cetinia.net/2012/12/bsd-nedir.html

Okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için teşekkürler, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu