Microsoft Azure Üzerinde Citrix XenApp 7.8 Trial – Bölüm 2 – Kurulum ve İlk Ayarlar

Birinci bölüm de Microsoft Azure üzerine kurulum yapacağımız Citrix XenApp 7.8 Trial ürünü hakkında geniş ve detaylı bilgiler aktarmıştım. Bazı başlıkların detaylarına bu makalede de bahsedeceğim ancak kurulum aşamalarına başlamadan fikir edinmek amacı ile göz atmanızı öneririm.

İkinci bölüm olan bu adımda Kurulum ve ilk yapılandırma süreçlerini göreceğiz. Üçüncü ve son bölümde ise Masaüstü ve Uygulama dağıtımını gerçekleştireceğiz.

Adım 1: Kurulum

Öncelikle aktif bir Microsoft mail hesabınız olması gerekiyor (Hotmail, Outlook, Windowslive), Sonrasında ise Microsoft Azure hesabına sahip olmanız gerekiyor. Eğer aktif bir hesabınız yoksa 30 günlük deneme hesabını https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresi üzerinden alabilirsiniz.

İlgili gereksinim işlemlerini tamamladıktan sonra https://portal.azure.com/ adresine girerek Microsoft mail adresimiz ve şifremiz ile giriş yapıyoruz.

Sırası ile aşağıdaki adımları takip edelim;

·        New >> Marketplace >> Virtual Machines >> Solution Templates >> XenApp 7.8 Trial

Citrix XenApp hakkında bilgilendirme ve 30 Günlük deneme sürümüne dair bilgiler aktarıyor. Create butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.

 

Bu aşama 4 bölümden oluşuyor. İlk bölümde, Subscription (Abonelik) bilgimizi seçelim ve Yeni bir Resource group oluşturarak hangi bölgede (Location) oluşturmak istediğimizi seçelim.

Subscription: Azure üzerinde sahip olduğunuz abonelik bilgisi

Resource Group: Storage Account, Network, Network Security Group gibi bileşenleri kurduğunuz makine ile beraberinde otomatik olarak tanımlar. Ayrıca Azure Resource Manager (ARM) ile hesap detaylarını ayrı ayrı görebilir, kullanımları monitör edebilirsiniz.

Location: Sanal makinenin çalışacağı Azure veri merkezi lokasyonu seçilir. Genelde en düşük gecikme değerleri (Latency) bize en yakın olan North Europe (Kuzey Avrupa) bölgesinde olduğu için ben bu lokaysan ile devam ediyorum. Gecikme değerlerini görmek isterseniz http://www.azurespeed.com sitesine göz atabilirsiniz.

 

İkinci adım da tüm yapı için yetkili olacak bir kullanıcı (Administrator) ve Parola belirleyelim.

Email adresine kurulum tamamlandıktan sonra gerekli tüm bilgiler gönderilecek.

Virtual Machine Settings kısmında ise kurulum yapılacak 6 adet sanal sunucu için makine boyutu seçmeniz gerekiyor. Bir önceki Giriş bölümünde bahsettiğim üzere şu anda Trial olarak sunulduğu için sadece A ve D Serisi sanal makineleri kullanabiliyoruz.

 

 

A Serisi makineler standart storage ile hizmet verirken D serisi makineler Premium storage (SSD) ile hizmet veriyorlar. Ben A2 Serisi VM’ler ile devam ediyorum.

 

Üçüncü adımda yapmış olduğumuz ayarların bir özetini görüyoruz. “Download Template” butonuna tıklayarak JSON Template dosyamızı indiriyoruz ve OK butonuna tıklayarak son aşamaya geçiyoruz.

 

Son aşamada ise Kullanım politikası ve Gizlilik sözleşmeleri hakkında bilgiler aktarıyor. Purchase butonuna tıklayarak kurulum aşamasını başlatıyoruz ve beklemeye çekiliyoruz.

 

 

Adım 2: İlk ayarlar

Kurulum tamamlandıktan sonra Azure Portal üzerinden Virtual Machines kısmına gelelim. Başarılı bir şekilde kurulum sağlandı ise aşağıdaki gibi tüm sanal makinelerin Running durumunda olması gerek.

 

Kurulum öncesinde yazmış olduğunuz mail adresinize aşağıdaki gibi bir bilgilendirme maili gelecektir. Login to StoreFront butonuna tıkladığınızda size özel Unique bir URL tanımlandığını göreceksiniz. İlk kurulum aşamasındaki kullanıcı adı ve şifrenizi girerek Default olarak gelen uygulamaları görebilirsiniz.

 

Mail içeriğinde de belirtildiği gibi kurulan sanal makineler ve işlevsel özeliklerini aşağıda görebilirsiniz.

Bileşen/Rol

Makine Adı

Açıklama

Domain Controller

XA-DC

Windows Server 2012 R2 Active Directory


Citrix NetScaler


XA-NetScaler

NetScaler 11.x VPX versiyonu, Kullanıcıların dağıtılan masaüstü ya da uygulamalarına erişmesi için gerekli olan Gateway


Citrix XenApp Controller


XA-Controller

XenApp 7.8 Yönetim sunucusu. İçerisinde Delivery Controller, SQL Server Express, Citrix License Server, StoreFront 3.5, ve Director rollerini barındırır.


Citrix Virtual Desktop Agents

XA-VDA

Windows Server 2012 R2, VDA 7.8 yüklü, XenApp uygulama sunucusu

XA-VDI

Windows Server 2012 R2, VDA 7.8 yüklü, Masaüstü (VDI) modunda


Jump Box


XA-JumpBox

Windows Server 2012 R2, Merkez yönetim sunucusu. Yukarıdaki tüm sunuculara erişmek için kullanılır.

 

Yukarıda yer alan bazı terimlerin açılamasını yapmak istiyorum;

Delivery Controller: Citrix XenApp & XenDesktop Merkez/Yönetim sunucusu

Citrix License Server: Citrix ürünlerinin lisanslarını barındıran rol. 30 gün deneme sürümü ücretsiz gelmekte.

StoreFront: Kullanıcıların masaüstü ya da uygulamalarına erişmesi için gerekli olan Gateway

Director: Masaüstü ya da Uygulamaları kullanan kullanıcılar için pro aktif Monitor ve Raporlama yapan rol

VDA: Virtual Desktop Agent, Dağıtım yapılmak istenilen Client (Windows 7,8,10) veya Sunucu (Windows Server 2008 R2, 2012 R2, 2016 TP5) üzerine kurularak Merkez sunucu (Delivery Controller) ile irtibata geçmesini sağlar.

 

Tüm ortama tek bir noktadan ulaşmak için XA-JumpBox sunucusunu kullanabiliriz. Azure Portal Üzerinden Virtual Machines sekmesine tıklayalım ve XA-JumpBox makinemize tıklayarak Connect diyelim.

 

Açılan RDP penceresine ilk kurulumda oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı ve parolamızı girerek oturum açalım.

 

NetScaler Web UI” linkine tıklayarak NetScaler yönetimini, monitör ve Config işlemlerini buradan sağlayabilirsiniz.

 

NetScaler Dashboard ekran. Anlık olarak Input/Output tarfiği ve HTTP isteklerini görebilirsiniz.

 

Tüm Kurulumların sonrasında ise aşağıdaki resimde gördüğünüz yapı ortaya çıkacak.

 

Sanal makinelerin Ücretlendirilmesi ve Detayları ile ilgili bilgilere ise Birinci Bölümdeki Giriş makalesine göz atarak bilgi edinebilirsiniz.

Üçüncü ve son bölümde ise Uygulama ve Masaüstü dağıtılması adımlarını gerçekleştireceğiz.

Okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için teşekkürler, bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Exit mobile version