Blog

Microsoft Azure Sanal Makine Disk Yapıları

Merhabalar,

Bu makalemizde Azure Virtual Machine oluşturduğunuzda karşılacağınız Disk Yapılarından bahsedeceğim.

Organizasyonunuzda bulunan Fiziksel Bilgisayarlar gibi Azure yapısında oluşturacağınız veya oluşturduğunuz Sanal Makinelerin içerisinde İşletim Sistemini, Uygulamaları ve Organizasyon verilerini depolamak için Diskler kullanılmaktadır. Azure ortamında oluşturduğunuz Sanal Makinelerde en az iki disk bulunmaktadır.

Aşağıdaki çizmiş olduğum Disk Yapısı hemen hemen tüm Organizasyonlardaki Azure Ortamındaki Sanal Makineleri temsil etmektedir. Şimdi bu disklerin çalışma yapılarını ve detaylarını açıklayalım:

Operating System Disks , Azure yapısında oluşturduğunuz her Sanal Makinenin bağlı bir İşletim Sistemi diski mevcuttur. Sanal Makine oluşturma işlemi sırasında seçtiğiniz imajlara göre Windows Server yada Windows 10 seçtiğinizde işletim sistemi diskinde önceden yüklenmiş bir İşletim Sistemi vardır. Bu Disk SATA sürücüsü olarak kayıtlıdır. Varsayılan olarak C:\ Sürücüsü olarak etiketlenmiştir. Bu Diskteki veriler kalıcıdır.

Temporary Disks , Azure Ortamındaki her Sanal Makinede Temporary Disk yani Geçici Disk bulunmaktadır. Temporary Disk, Kısa süreli uygulamalar ve işlemler için kullanılan depolama alanıdır. Temporary Alanı , sadece Swap dosyaları gibi verileri depolamaya yönelik kullanılmaktadır. Önemli dosyalarınızı yada Sistem Dosyalarını burada kesinlikle muhafaza etmeniz önerilmemektedir. Organizasyonunuzda Bakım işlemlerinde yada Test Projelerindeki Testing işlemleri sırasında Sanal Makineyi yeniden Deployment işlemi sağladığınızda veriler kaybolabilmektedir yada Sanal Makine beklenmedik şekilde Shutdown olduğunda veriler Temporary Diskte olmayacaktır. Aşağıdaki resimdeki dosyaya döndüğü hatayı dönecektir. Fakat Bu Sanal Makineyi Standart yani Normal olarak Reboot (Yeniden Başlatma) etmeniz durumunda Temporary Diskindeki veriler kaybolmayacaktır. Bu her zaman kaybolmayacak anlamına gelmemektedir. Olabildiğince bu disk içinde kritik dosyalarınızı muhafaza etmemeye özen göstermelisiniz.

Oluşturduğunuz Sanal Makinelerin içerisinde bulunan Temporary Disklerin içerisinde birde dikkatimizi çeken başka bir durum mevcut. Bu Disk içerisinde Microsoft Azure tarafından Standart olarak bilgilendirme amaçlı Read Me Dosyasını görmekteyiz. Uyarı niteliğinde olan bu dosyanın içeriğindeki yazıda Bu Diskte veriler kaybolduğunda kurtarılmasının mümkün olmadığının ve Kişisel yada Uygulama dosyalarının depolanması için bu diski kullanmamamız gerektiğinin bilgisini vermektedir.

Data Disks , Organizasyonunuzda bulunan Uygulama verilerini veya diğer verileri depolamak için kullanılan Sanal Makineye eklenen disktir. Bu Diskler, SCSI Sürücüsü olarak kaydedilmektedir ve İstediğiniz yada belirlediğiniz harf ile etiketlenebilmektedir. Bu Disklerin maximum 4095 GiB (4TB) kapasitesi mevcuttur. Bu Disk ayrıca Sanal Makinenizin boyutunu belirlemektedir. Bu Diskteki veriler kalıcıdır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu