Microsoft Azure Calculator hemen hemen her senaryo için organizasyon maliyetlerinizi tahmin etmektedir. Pricing Calculator yani Fiyat Hesaplayıcı , çevirimiçi bir araçtır. Eklemek istediğiniz hizmetleri ve ürünleri ekleyerek çalışmaktadır. Sanal Makine , Depolama Hesapları , Azure SQL Veritabanı , App Service , Azure Cosmos DB , Azure Kubernetes Service , Azure Funciton , Azure Bilişsel Hizmetler , Azure Maliyet Yönetimi ve Faturalama Ürünleri ve çok sayıda hizmetler karşımıza çıkmaktadır.
Bu makalemizde Sanal Makine hesaplamasını detaylıca anlatıyor olacağız. O halde başlayalım : ” Sanal Makineler “ seçeneğine tıklayarak , aşağıdaki ” Görüntüle “ seçeneğini seçeriz.
Bu seçmiş olduğumuz Sanal Makinemiz için bazı temel özellikleri seçmemiz gerekmektedir. Azure Bölgelerinin hepsi seçeneklerde yer almaktadır. Bölgemizi ” East US “ seçim şeklinde gerçekleştiririz.
İşletim Sistemi olarak ” Linux ve Windows “ işletim sistemleri yer almaktadır. İşletim Sistemimizi ” Windows “ seçim şeklinde gerçekleştiririz.
Hangi tip Sunucu istiyoruz. Tür kısmında ” BizTalk , SQL Server, Yalnızca İşletim Sistemi “ şeklinde isteğinize göre gerçekleştirebilirsiniz. ” Yalnızca İşletim Sistemi “ seçeneğini seçerek ilerleriz.
Fiyatlandırma Katmanı ” Temel yada Standart “ şeklinde yapınıza göre seçim işlemi gerçekleştirebilirsiniz. ” Standart “ seçeneğini seçerek ilerleriz.
” Kategori “ bölümünde Azure Sanal Makine kategorisinde bulunan Sanal Makine kategorilerinden yapınıza uygun ve hesaplamak istediğiniz Sanal Makineye göre seçim yapabilirsiniz. ” Genel Amaç “ seçeneğini seçerek devam ederiz.
” Örnek Seri “ bölümünde ise Makinemizin uygulama veya servislerine göre boyut seçiminin serisini gerçekleştirmiş oluruz. ” D Serisi “ seçeneği seçerek devam ederiz.
” Örnek “ bölümünde ise Sanal Makine vCPU , RAM ve HDD alanlarının miktarlarının seçimini gerçekleştiririz. ” D2: 2 vCPU sayısı , 7 GB RAM , 100 GB Geçici Depolama alanı “ seçeneğini seçerek devam ederiz. ( Saat bazında $0.280 hesaplanacağını söylemektedir. )
” Sanal Makineler “ kutucuğuna hesaplamak istediğiniz kadar Sanal Makine sayısı yazabilirsiniz. Karşılığında ise Kullanım sağlayacağınız zamanı ” Saat , Gün , Ay “ cinsinden yazarak belirtebilirsiniz. ” Saat “ şeklinde seçerek devam ederiz.
Seçim işlemleri gerçekleştirdiğimizde Sanal Makineye nasıl bir ” işlem “ uygulanacak ” Kullandıkça Öde , 1 yıl Rezervasyonlu , 3 Yıl Rezervasyonlu “ şeklinde fiyatları yanlarında belirtilen yüzdelik kadar indirim sağlayabiliriz.
” İşletim Sistemi ” Windows işletim sistemi seçtiğimiz için eski yapımızda kullanmış olduğumuz ürün lisansımız mevcutsa ” Azure Hibrit Avantajı “ seçeneğini seçerek lisans maliyetlerini karşılamış oluruz.
Ardından hemen hemen özelliklere seçmiş olduğumuz Sanal Makine Ürünü için Fiyat belirgin olmaya başladı.
Ek olarak belirleyeceğimiz kriterlerde mevcuttur. Bunlarda ayrıca maliyet olarak yansıtılabilmektedir.
Yönetilen Diskler
Depolama İşlemleri
Bant Genişliği
Alanları mevcuttur. Bu Alanları da genişleterek kısaca incelemek gerekirse ;
” Yönetilen Diskler “ alanı üzerine tıkladığımızda ;
” Katman “ bölümünde Sanal Makineniz için Disk türünün normal Harddisk mi yoksa SSD türünde mi olacağını seçebiliriz.
” Yedekleme “ bölümünde Sanal Makineniz için Local veya Zone yedekleme , bir anlama bölgesel yedekleme türünü seçmiş oluruz.
” Disk Boyutu “ bölümünde Sanal Makinemizin Disk boyutunu GiB boyutunda belirlemesini gerçekleştirebiliriz.
” Disk “ bölümünde Planlamış olduğumuz Sanal Makinemizin kaç tane disk olacak ” Disk “ sayısının kutucuğa yazarız.
” Anlık Görüntü ekleyin “ bölümünde ise Sanal Makineniz için Geri Dönüş senaryolarında kullanacağınız Snapshot boyutunu GB boyutunda yazarız.
” Depolama işlemleri “ bölümünde ” İşlem birimleri “ işlem başına hesaplanara fiyatlandırma sağlanmaktadır.
” Bant Genişliği ” alanı üzerine tıkladığımızda ;
” Veri Aktarım Türü “ bölümünde ” Bölgeler arası veya İnternet Çıkışı “ türünde seçim gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunları kısaca açıklamak gerekirse ;
Veri Aktarım Türünü ” İnternet Çıkışı “ seçtiğinizde ” Yönlendirme Aracı ” bölümünde ;
” Microsoft Küresel Ağı “ seçeneği seçildiğinde Bize en yakın Premium Microsoft Küresel Ağı üzerinden trafik sağlanmaktadır. Routing , Forwarding ISP network aracılığıyla azure trafiğinizi sağlamaktadır.
” Genel İnternet “ seçeneğini de aynı şekilde yukarıdaki süreçler sağlamaktadır.
” Microsoft Küresel Ağ “ ile ” Genel İnternet “ arasındaki farkı açıklamak gerekirse ; Microsoft Küresel Ağ , Microsoft Global ağ üzerinden yönlendirme sağlamakta , Genel İnternet ise , ISP Ağını baz alarak yönlendirme sağlamaktadır.
Veri Aktarım Türünü ” Bölgeler Arası “ seçtiğinizde sizden ” Source ve Target Bölge “ yani Kaynak ve Hedef bölge bilgileri istemektedir. Yapınıza göre belirleme işlemi sağlayabilirsiniz.
” Giden Veri Aktarımı “ Bölgeler arası gidecek verinin aktarımı kaç GB olması gerekiyorsa kutucuğa yazabiliriz. Burada şunun bilgisini vermek isterim : Azure ilk ay için 5 GB Boyutunu tüm bölgelere ücretsiz sağlamaktadır.
” Destek “ alanında 4 Seçenek karşımıza çıkmaktadır. Bunları açıklamak gerekirse ;
” Geliştirici “ seçeneğinde Azure ortamınızdaki canlı ortam dışı test veya geliştirme ortamları sağlanabilmektedir.
” Standart “ seçeneğinde küçük veya orta kapasiteli organizasyonlar için düşük seviyede destek sağlanabilmektedir.
” Profesyonel Doğrudan “ Orta veya Büyük kapasiteli organizasyonlar için kritik derecede destek sağlamaktadır.
” Teklifinizi seçiniz “ alanında ise ” Lisanslama Programı “ olarak sadece ” Microsoft Müşteri Sözleşmesi “ mevcuttur. Bu bir satınalma sözleşmesi olarak geçmektedir.
” Azure Geliştirme ve Test Fiyatlandırmasını Göster “ alanında Kaynaklarınızı Geliştirme veya Test önerilerinden birini baz alan bir Azure aboneliğinizde çalıştırdığınız zaman aktif hale gelmektedir.
Seçmiş olduğumuz ve belirlemiş olduğumuz Opsiyonlara göre Hesaplama işlemi tamamlanmıştır. ” Tahmini ön maliyet “ ve ” Tahmin edilen aylık maliyet “ tutarları seçmiş olduğumuz para birimine uygun hesaplanmaktadır.
Son olarak aşağıdaki seçenekleri açıklamak istersem:
” Dışarı Aktar ” seçeneğini seçtiğimizde Hesaplama ekranında seçmiş olduğumuz tüm opsiyonları ve seçenekleri toplu halde ve hesaplı halde Excel dosyası türünde indirmektedir.
Dosyamız indirildi.
Tüm detaylarıyla birlikte Excel halinde hem bilgisayarımıza indirmiş oluruz. Hemde dosya halinde kontrol etmiş oluruz. Bir nevi rapor halinde üst yönetimimize sunabiliriz.
” Kaydet “ seçeneğini seçtiğimizde hazırlamış olduğumuz Calculator çıktısını oturum açmış olduğumuz Microsoft Hesabına kaydedebilme imkanına sahip oluruz.
” Paylaş “ seçeneğini seçtiğimizde hazırlamış olduğumuz Calculator çıktısını oturum açmış olduğumuz Microsoft Hesabı aracılığıyla çeşitli alanlarda paylaşım sağlayabilirsiniz.
Bu Hesaplama aracı sayesinde artık Sanal Makine ürünü veya bir çok ürün için belirlemiş olduğumuz veya planlamak istediğimiz kaynakların tahmini kullanım maliyetlerini hesaplama imkanı elde edersiniz.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.
Faydalı olması Dileğiyle.