Yeni bir Microsoft Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Bu makalemizde Linux makinalara hakkında biraz bilgi vereceğiz. İlk başta nasıl bir Linux VM kurarız ona bakacağız ardından da Windows tabanlı VM RDP ile nasıl bağlanıyorsak bir Linux VM ‘ de nasıl RDP client ile bağlanacağımızı inceleyeceğiz.
Bildiğimiz ve daha önceden de söylediğimiz gibi Microsoft Azure üzerinde hem Windows hem de Linux virtual serverlar oluşturup kullanabiliyoruz. Resimden de görebileceğiniz gibi dört çeşit distroyu kurabiliyoruz.
Ubuntu, Centos, Suse ve Oracle distro larını kurabiliyoruz. Windows Serverlardaki gibi güncellemeler yapıldıkça buradaki image larda güncelleniyor. Esasında şöyle bir durumda söz konusu kurulum için sadece buradaki distrolar ile sınırlı değiliz. VM Depot üzerinde de Linux üzerinde kurulmuş ve kullanılmaya hazır birçok mevcut hazır image lar mevcuttur. VM Depot hakkında başka bir makale ile ayrıntılı bir şekilde anlatım gerçekleştireceğiz.
Şimdi bir Linux VM nasıl kurulur buna bakalım. Her kurulum gibi management portal üzerindeki NEW butonuna tıklayarak açılan menüden Compute – Virtual Machine – From Gallery diyoruz ve aşağıdaki ekran karşımıza geliyor.
Ben buradan Ubuntu Linux VM kuracağım versiyon olarak da 12.04 seçiyorum ve sağ alttaki buton ile kuruluma devam ediyorum. Karşıma Configuration menüsü geliyor. Burada VM Name TIER versiyonu, Size ve SSH bağlantısı için kullanacağımız şifreyi belirliyoruz. Burada sadece eski makalelerden yeni bir bölüm olan TIER hakkında bir bilgi vermek istiyorum. Basic ile Standart TIER arasında fark genel olarak High Availability özellikleridir. Yani basic versiyonda auto scale ve load balance özelliklerini kullanamıyoruz. Ayrıca standart versiyonda bulunan vm sizelar basic versiyonda bulunmuyor. Buradaki ayarları yaptıktan sonra kuruluma devam edebiliriz.
Bundan sonraki ekranda da konfigürasyonumuza devam ediyoruz. Burada çok ayrıntıya girmek istemiyorum çünkü bundan önceki makalelerimiz de buradaki özelliklerin hepsini ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Sadece yine diğer kurulumlardan fark olarak artık endpointlerimizi de bu ekrandan ayarlıyoruz. Default olarak SSH portumuz geliyor zaten. Herhangi bir değişiklik yapmadan kuruluma devam ediyorum. Siz size uygun Cloud Service, Region, Storage Account, Availability Set gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.
VM kurulumumuzun son aşamasında da VM Agent kurup kurmayacağımızı seçiyoruz. VM agent hakkında detaylı bilgiyi bu makaleden öğrenebilirsiniz. Ben VM agent tı kuruyorum ve VM kurulumumuzu tamamlıyoruz.
Kurulumumuz başlıyor…
Ve kurulumumuz bitiyor.
Bundan sonra kurduğumuz Linux VM bağlanmak ve makalemizin başında da bahsettiğimiz RDP client ile bağlanmak için yapacağımız ayarlar var. Ben Linux VM lere SSH üzerinden bağlanmak için çoğumuzun bildiği putty adlı uygulamayı kullanıyorum. İnternet çok rahat download edebilirsiniz. Çok ufak bir boyuta sahip bir uygulamadır. Bağlantımızı 22 SSH portundan yapıyoruz. Kullanıcı adı ve şifre için kurulumda seçtiğimiz kullanıcı adını ve şifresini kullanıyoruz.
Putty yi açıyoruz cloudapp DNS ismimizi yazıyoruz ve bağlantımızı gerçekleştiriyoruz.
Bağlantımızı SSH dan dolayı terminal şeklinde yapıyoruz.
Bundan sonra RDP için kullanacağımız uygulamayı yükleyeceğiz. Burada biraz Linux komutları kullanacağız mesela sudo komutu kullanıyoruz. Sudo komutu ile root (administrator) Apt-get ile istediğimiz uygulamanın ismini yazarak download edip yüklemesini gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki komutları sırası ile yazacağım ve karşına ne işe yaradığını açıklamaya çalışacağım.
get-apt update : Bu komut ile uygulama depomuzu güncelliyoruz.
sudo apt-get install ubuntu-desktop : Bu komut ile GUI kurulumu yapıyoruz. Windows Server 2012 deki mantık gibi. Bu komuttan sonra yaklaşık 35 dak bir kurulum bizi bekliyor.
sudo apt-get install xrdp : Bu komut ile xrdp uygulamasını kuracağız. Bu uygulama ile Linux VM’mimize RDP ile bağlantı kuracağız.
Evet artık kurulumlarımız bitti. Bundan sonraki işlem bir user yaratıp buna da root hakkı vermek yani sudo. Bunun için sırasıyla aşağıdaki iki komutu kullanıyoruz.
sudo adduser evren : Evren isimli bir kullanıcı oluşturuyoruz.
sudo adduser evren sudo : Yarattığımız kullanıcıyı sudo (administrators) grubuna ekliyoruz.
User ayarlarını da yaptıktan sonra son yapmamız gereken olay endpoint ayarlarından 3389 portumuza izin vermek kaldı.
Remote Desktop endpoint ayarından sonra artık portal üzerinden connect butonu aktif oluyor. Aşağıdaki resimlerden farkı görebilirsiniz.
VM mi seçip Connect dediğimiz zaman bizi XRDP username password ekranı karşılıyor. Yarattığımız kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapıyoruz.
Ve artık Linux VM mimize RDP ile bağlantı kurabiliyoruz.
Biraz Linux biraz Microsoft Azure derken bir makalenin sonuna daha geldik. Başka bir makalede görüşmek üzere bol bulutlu günler…