Microsoft Azure IoT ve Amazon AWS IoT Çözümleri Temel Fiyatlama – Alt Yapı Gereksinimeri – Güvenlik Çalışmalarını Karşılaştırma- Bölüm 3
Bu makalemizde sizlerle makalemizin ikinci serisinin devamı olarak, Azure IoT platform ve AWS IoT platformlarının genel fiyatlandırılması, kısıtlamalar ve kotalar gibi platformların bazı alt ve üst limitlerinden bahsederek temel kıyaslamalarını gerçekleştireceğiz.
Fiyatlandırma/Kotalar ve Azaltma-Kısıtlamalar
İki dev Bulut Bilişim/Yazılım ve IoT firmanı, Fiyatlama hususunda bir çok firmanın başlangıç hususunda, yüksek rakamlar çıkarttığını görebilirsiniz. IoT Hub birimlerinin doğru konumlandırılması, fiyatlama eğrileri için çok önemli.
Günlük mesajlaşma limitini/kotasını/bağlanacak ağ geçidi sayısını/sensor sayısını/günlük toplanacak veri miktarını.
Azure IoT Özelinde her bir ünite/birim IoT HUB, 500 adet cihaza kadar çıkabilir, ancak 200 adet cihaza kadar eş zamanlı yönetebilir. Günlük 3.000 Adet mesaja kadar IoT HUB birimi olarak karşılayabilir.
Ödeme koşulları ve ödeme parametreleri için, ekstra özen göstermeli ve ücretlendirme tablosu en doğru şekliyle çıkmalıdır.
Servislerin IoT platform üzerinde provizyon edilmesinin detaylarını aşağıdaki gibi bulabilirsiniz.
IoT HUB için verilen “SLA” süreleri ve SLA sürelinin hesaplanmasına dair temel formülasyonu aşağıda bulabilirsiniz.
IoT Hub için özet hesap planı ve genel IoT platformunuz için HUB/Edge/Event Hub/ DB/ML ve diğer tüm IoT servisleri için örnek bir hesaplama yapabilirsiniz.
https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/?service=iot-hub
Hesaplamalar ve IoT alt servis kırılımlarına karar verdikten sonra, tüm girdileri doğru belirlerseniz, güzel bir excel çıktısı ile genel fiyatlandırma detaylarına sahip olabilirsiniz.
AWS IoT Platformu için, mesajlaşma ve limitler aşağıdaki gibidir.
12 Aylık abonelik paketlerinde, 250.000 adet mesaja kadar ücretsiz iletim fırsatı gibi combine bi çok paket mevcut.
Bu servisler ücretlendirilirken veya detayları sunulurken, Amazon S3, Amazon Dynamo DB, AWS Lambda, Amazon SNS, Amazon Kinesis, Amazon SQS servislerinin hesaplarını ve detaylarını göz ardı etmemek ve detaylı çalışmak gerekmektedir.
Örnek hesaplama kalemlerinde Amazon bölge’ye göre mesaj adetlerinde birim fiyatlarında küçük farklılıklar olsada bunu yansıtmaktadır. Bunun bölgey yakın olan Veri merkezi durumu/kapasitesi/ büyüme durumu/ alt yapısal/ internet erişimi gibi yüzlerce sebebi vardır.
Mesajlaşma seviyesinde, protocol ve ölçüm yapmak için parametrelerin detaylarını bilmenizde fayda var diye düşünüyorum. MQTT ve HTTP Protokolleri için detayları aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
HTTP protokolü ve mesaj iletimi için paket limitlerini aşağıdaki tabloda özetlemek mümkün.
Günlük kullanımlar, platform, protocol ve servisleri bir arada değerlendirip AWS IoT çözümü için örnek bir ücret hesaplama planı yapmak için aşağıdaki örnekten istifade edebilirsiniz.
Sıradaki Öğrenme Adımı Nedir ?
Sadece IoT rolünü göz önünde bulundurursanız,cihazlardan alınan verilerin tamamına neler yapılacağı konusunda kullanılacak IoT Hub özeline göre çalışma yapabilirsiniz.
Yayın analizi (Stream Analytics), İş zekası (Power BI), Service Bus (Servis yolu), Machine Learning (Makine öğrenimi), Document DB, ASP.Net ,SQL, NoSQL, blobcache, Blob Storage, JSON, C, C# gibi bir çok öğrenim adımı çıkacaktır. Önemli olan sıradaki öğrenim adımında, kimlerle (hangi öğrenme/öğretme) metodu ile yola devam edeceğinizdir, hızlı, Çevik, güncel ve izlenebilen tüm detaylar ile yola devam etmeniz gerekmektedir.
Öğrenme adımlarını, tiplerini, karar verme yapılarını seçmeniz ve en önemlisi hangi endüstri özelinde çalışacağınız çok önemlidir.
Yukarıda bahsi geçirdiğimiz konu başlıklarının tamamında Azure IoT Suite size fazlası ile bu adımları sunmaktadır.
Bu yeteneklerin ve öğrenmelerin tamamını, bi takım önceden geliştirilmiş metodlar ile hızlıca kısa gösterimlerini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Amazon AWS IoT servisleride, Azure IoT servisleri ile fazlasıyla benzerlik göstermektedir, ancak üreticilerin doğal olarak kendilerine özgü bi takım yenilikleri ve teknoloji bakış açılarından ötürü bazı servis ve protocol öncelikli kullanım farklılıkları ortaya çıkmaktadır.
Birbirleriyle ilişkili olarak Amazon servisleri üzerinde yüzlerce, IoT tabanlı çalışmalar için kurallar ve veritabanları oluşturabilirsiniz.
Kural motoru (Rules engine), Dynamo DB , Lambda, Kinesis ve S3 gibi eş zamanlı veri depolama kural yazma alt yapılarına sahip olabilirsiniz. Bu işlemler bütününü aşağıdaki resimde toplu olarak gözlemlemek mümkündür.
Cihazların, AWS IoT cihaz yapısı, SDK,Ağ geçitleri, API ve Uygulamalar gibi bir çok kuralın detayın erişmek mümkün.
IoT Platformları Özelinde Azure IoT Hub ve AWS IoT Özet karşılaştırma Tablosu
Günümüzde IoT ihtiyaçlarını, beklentilerini ve kullanım alanlarına dair yapılan araştırmalarda çok fazla karşılaştırmaya yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde mevcut değil, ancak her başlıkta ve alt başlıkta, protocol, platform özelinde bunları yaymak ve çalışmalar yapmak gereklidir.
AMQP/MQTT/TLS/ Telemetry/Pattern/Hub/Event Prosesor/Monitor gibi onlarca kavramlara ev sahipliği yapan bu platformda en global ve en yaygın iki rakibin temel tartışma özet tablosu aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki tablo aslında bir çok temel beklentiyi IoT platform özelinde detaylandırmaktadır.
Sonuç itibari ile IoT konu başlıklarını ve ilgi/işletme alanınıza göre aygıt, sensor, hedef belirledikten sonra bi takım çalışmalar yapabilirsiniz.
Karşılaştırma ve rekabet ortamlarına göre, protocol/platform/endüstri/ağ geçidi/sensor/ vb tüm bileşenleri seçebilmek adına bolca karşılaştırma ortamları hakkında fikir ve deneyim sahibi olmak gerektiği kanısındayım.
Bu Makale ile birlikte uzun bir karşılaştırma serüvenin sonuna geldik, umarım faydalı olacaktır.