Blog

Microsoft Azure DevOps Geçmişi ve Çalışma Yapısı

Merhabalar Herkese ,

Yeni bir makale serisine başlıyoruz. Serimiz Microsoft Azure DevOps portalını kapsıyor olacaktır.

İlk olarak bu serilerimizde nelerden bahsedeceğiz . Onları bir sıralayalım isterseniz :

  • Kendi yapımızda kullanabileceğimiz Azure Devops Organizasyonunuzu nasıl oluşturabiliriz ?
  • Azure Boards Kavramı
  • Azure Repos Kavramı
  • Azure Pipelines Kavramı
  • Azure Artifacts Kavramı

O halde serimizde devam ettirecek ürünleri sıraladığımıza göre Azure Devops kavramının tarihinden ve detaylarından bahsedebiliriz.

Azure Devops’un geçmişine bakacak olursak  ;

Yıllardan 2005 “ Team Foundation Server “ tanıtımı yapıldı. Team Foundation Server , ilk olarak Application Lifecycle Management paketi olarak piyasaya sürülmüştür. İşimizi yönetmemizi sağlayacak araçları üreten Microsoft tarafından piyasa sürüldüğünün bilgisini vermek isterim. Team Foundation Server sürümünden sonra , Pakete yeni kabiliyetler eklenerek , Derlemeler aracılığıyla sürekli entegrasyon süreçleri işledi ve var olan özellikleri geniş yelpazede sunulmaya çalışıldı.

Yıllardan 2013’te ise Cloud ortamına geçiş yapıldı. Yani “ Visual Studio Online “ şeklinde bir ürün çıkarıldı ve Ürün Cloud ortamında Software as a Service modelinde bir hizmet türüydü.

Yıllardan 2015’te ise parkur genişletilerek , “ Visual Studio Teams Services “ adını almıştır.

Yıllardan 2018’de ürün yeniden adlandırılarak , kalıcı olarak kullanıma sunulmuştur. Buna “ Azure Devops “ adı verilmiştir. Bu ürün ile birlikte DevOps’a odaklanmayı daha da benimsetmek için piyasa sürülmesi ile birlikte Azure ile entegre edilmeye başlanmıştır. Artık Geleceğe Merhaba diyoruz 😊

Bu ürün Azure adını taşımakta ve Arzu ettiğiniz herhangi bir yazılım dilindeki uygulamaları herhangi bir platform arayüzüne deployment işlemi gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

Azure Devops artık bizim ilerleyebileceğimiz bir alan olduğunuza göre ürünün yapısını anlatma zamanı geldi diyebiliriz.

Microsoft Account olan herkes Okul veya İş hesabı farketmeksizin Azure Devops ortamına kullanabilme imkanına sahiptir. Bu bahsetmiş olduğumuz ortama ise “ Organization “ yani “ Organizasyon “ adı verilmektedir. Bir Organizasyon içerisinde bir veya birden fazla  “ Team Project “ yani “ Ekip Projeleri “ oluşturabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz “ Team Project “ kavramını  Azure DevOps aracılığıyla desteklenen bir Konteyner olarak düşünebiliriz. Bu oluşturmuş olduğunuz Team Project’ler arasında geçiş yapabilirsiniz. Fakat Aynı anda ikisinde birden çalışmanız pek mümkün olmamaktadır. Ve bunların içerisinde bir veya birden fazla “ Team “ yani “ Ekip “ oluşturabilirsiniz. “ Ekipler “ en alt organizasyon birimi olarak tanımlanmaktadır. Ekipler Azure Devops üzerindeki tüm herşeyi kullanabilirler. İlerleyen süreçte bahsedeceğimiz Boards , Pipelines ve birden çoklarını ortamlarında kullanabilirler. Aynı ürün üzerinde birden fazla ekip çalışabilmektedir.  Pek tabiki ortamda oluşturulan yada oluşturulacak nesneleri Team Project’ler arasında paylaşım sağlamak pek mümkün değildir. Bunu tekrardan belirtmek istiyorum ki Team Project’ler İzole edilmiş Konteyner olarak düşünülebilmektedir.

Ortamınızda Yeni bir Azure Devops Organization oluşturduğunuzda , Yeni bir Team Project ve Team oluşuyor olacaktır.

Peki bir Organization Nasıl oluştururuz ?

Örnek olarak 3 Adet ürünün geliştirme sürecinde olduğunuzu varsayarsak ;

1.ürünün takım H , G , V

2.ürünün takımı T , D ,E

3.ürünün takımı Z ,R , X ekipleri tarafından geliştiriliyor olsun.

Bu takımları kapsayan bir Team Project oluşturursunuz doğal olarak… ve bu da Organization içerisinde olur. Bu Team Project’lerin 3 ürün takımıda birbirine izole olduğunu yukarıda belirtmiştim. Buna çözüm olarak aslında şöyle bir öneride bulunmak istersem ;

Organization altında en minumum sayıda Team Project oluşturmak diyebiliriz. Böyle yaparak ekipler içerisinde kod paylaşımlarının ve nesne paylaşımlarının önünü de açmış olur ve sınırları kaldırmış olursunuz. Access Management yani Erişim Yönetiminde ise bunların sınırları ekip yada kullanıcılar düzeyinde gerçekleştirebilirsiniz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer serimizde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu