2020 Yılında Wikipedia topluluğu bir skandalla çalkalanmıştı. Birleşik Devletler’de bir gencin dilini bile konuşmadığı 27 bin Wikipedia girdisi oluşturduğu farkedildi. Yaşanan bu olay online ansiklopedinin kusursuz bir bilgi kaynağı olmadığının bir hatırlatıcısı oldu. Bazen insanlar kötü niyetle metinlerde bazı düzenlemeler yapma girişiminde bulunabiliyorlar. Sıklıkla da iyi niyetli bireylerin yaptığı bir yanlış, sunulan bilgilerde hataya sebep olabiliyor.
Wikipedia Vakfı da bu problemlerle mücadele edebilmek için Facebook partner firması Meta ile bir ortaklığa gidiyor. Ayda 17 bin metnin girildiği bu sitede bir çok alıntı eksik, kayıp ya da direkt yanlış olabiliyor.
Meta’nin geliştirdiği yapay zeka modeli, otomatik olarak alıntıları tarayabiliyor. Bu alıntıların doğruluğunu tartıp onaylayabiliyor. Aynı zamanda kaynağı zayıf bir kısım gördüğünde alternatif alıntılar önerebiliyor. Wikipedia’nın insan editörleri alıntıları kontrol ettiklerinde, kendi mantıkları ve tecrübelerine dayanıyorlar. Aynı işi bir yapay zeka yaptığında, kendisi Doğal Dil Algılama transformasyon modelini kullanıyor. Meta’nın Sphere veri bankası da, yapay zekanın algıladığı cümleler için, 134 milyon web sitesini içeren bir indeks görevini görüyor. Yapay zeka bir metindeki alıntıları gözden geçirirken, bu model ile her iddianın kaynağını tek tek kontrol edebiliyor.
İnşa edilen bu yapay zekanın Facebook’daki yanlış bilgilendirme kirliliğine karşı da yardımcı olması bekleniyor. Modelin yaratıcıları internet üzerinde bulunan bilgilerin güvenilirliğini arttırmak istediklerini söylüyor.
Kaynak: engadget.com