Bu makalemizde, Endpoint Central’ın sunduğu son kullanıcı desteği araçlarından belki de en değerlisi olan “Sistem Manager” araçlar grubunu işleyeceğiz.
Öncelikle, uç noktalara destek verebilmek için Endpoint Central (eski adıyla “Desktop Central”) sunucusunun ortamınızda kurulu ve ajanlarının da dağıtılmış olması gerekmektedir. Yazılım ve ajanlar ortamınızda kurulu değilse ve/veya nasıl yapılandırılacağıyla ilgili bilgi arıyorsanız, aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Endpoint Central Kurulumu
https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-central-kurulumu/
Windows Bilgisayarlara Ajan Kurulumu
https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-centralda-ajan-kurulum-yontemleri-bolum-1/
Linux ve Mac Bilgisayarlara Ajan Kurulumu
https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-centralda-ajan-kurulum-yontemleri-bolum-2/
Son bir bilgi olarak şunu belirtebiliriz; bu makalemizde paylaşılan ekran görüntüleri yazılımın “11.2.2338.1” versiyonuna aittir ve ürüne gelen güncellemelerle bu özellikler sonraki versiyonlarda değişebilmektedir.
System Manager
Son kullanıcı desteği dendiğinde hepimizin aklına ilk olarak uzak bağlantı araçları ile (Anydesk, TeamViewer vs) kullanıcının oturumuna ortak olup destek olmak gelir. Evet, bu tür araçlar sorunların çözümünde olmazsa olmazdır fakat bana göre bunlar ilk değil en son başvurulması gerekenlerdir. Çünkü bir kullanıcıya uzak bağlantı yaparken aslında bu süreci çoğu zaman verimsiz kıldığımız bir noktaya getiririz. Bunu biraz daha açıklamaya çalışayım.
Son kullanıcılar, bilgisayarlarında bir problem yaşadığında ya da bir talepte bulunduklarında ortamda yaygın olarak kullanılan iletişim araçlarıyla (mail, çağrı sistemi, telefon, Whatsapp vs) biz teknisyenlere ulaşır. Biz de bu bilgiyi aldıktan sonra ilgili kullanıcıyla iletişime geçeriz. Klasik yöntemlerde sorunu daha iyi anlamak ve çözmek için son kullanıcıyla her iki tarafın da uygun olduğu bir takvimde anlaşırız. O gün gelir, kendisi ya da biz müsait olamayabiliriz ve bağlantıyı başka güne/saate erteleyebiliriz. Ya da en iyi senaryoda hiçbir gecikme olmasa ve biz o gün o saatte bağlantıyı yapabilsek dahi, kullanıcı biz çalışırken o sorunu çözmemizi bekler ve bilgisayarını o süre zarfında kullanamadığından, bu durum iş ortamında verimsizliğe neden olur.
Bu tür bir yaklaşım yerine Endpoint Central çok daha akılcı bir yöntemi kullanmamıza izin verir, o da “System Manager” dır. Bu bölüm, özellikle ajan kurulu olan uzak Windows cihazlarında son kullanıcının oturumuna bağlanmadan ve çalışmasını engellemeden bize gerek sorun giderme araçlarını kullanmamıza gerekse de sorunları kullanıcıya yansıtmadan çözebilmemize imkân tanır. Gelin, bu araçları yakından inceleyelim.
System Manager Kullanımı ve Alt Araçları
System Manager, genellikle ürünün Tools menüsü altından erişilebilir. Bununla beraber birazdan bahsedeceğimiz birçok alandan bu menüye kolayca erişebilmek de mümkündür. Tools menüsünden ulaşmak istiyorsak, aşağıda gösterilen bağlantıyla menüye kolayca ulaşabiliriz.
Buna ek olarak, ürünün birçok sekmesinde yeşil ikonla bilgisayar objelerini görüntülüyorsanız, üzerine tıklayarak da bu menüye erişebilirsiniz. Örneğin, aşağıda açtığım menü yamaların sistem/bilgisayar gözüyle görüntülendiği alandır ve buradan açılan yan pencerelerle yine aynı menülerin listelendiği görüntülenmektedir.
Ürünün birçok sayfasından ya da sekmesinden bu menülere kolaylıkla erişebilirsiniz. Bunu da anlattıktan sonra artık alt araçları incelemeye başlayabiliriz.
- Task Manager
“Task Manager”, karşı bilgisayardaki işlemleri (process) detaylı bir şekilde görüntülememize ve gerektiğinde bunları kapatabilmemize (kill) imkân tanır. Örneğin son kullanıcı, bilgisayarında Outlook uygulamasının takılı kaldığını ya da Outlook’a tıklasa da açamadığını bize bildirebilir. Bu noktada daha bilgisayara bağlanmadan ilgili işlemi süzüp kapatabilirsiniz.
Belki ilgili işlemin ne kadar Ram ya da CPU tükettiğini öğrenmek istiyorsunuz. Arayüzde ilgili sütunları ekledikten sonra, yine bu sayfayı belirli aralıklarla yenileyerek bu bilgileri anlık olarak alabilirsiniz.
Ya da kullanıcı diyebilir ki, bilgisayarım çok yavaş açılıyor. Genelde ilk baktığımız yer bilgisayardaki açılış programlarının kontrolü oluyor. Bunun için yine aynı sayfada ve ikinci sekmede yer alan “Startup Programs” a gidip bu uygulamaları kontrol edebilir ve gerekirse bazılarını pasife çekebilirsiniz.
- Task Scheduler
Karşı bilgisayarlardaki Görev Zamanlayıcısı’nın (Task Scheduler) altındaki görevlerin analiz edilmesini ve bunlarla ilgili aksiyonlar almanızı sağlar.
Bir TS’in genel ayarlarını, durum bilgisini ya da çalışma sıklığını bu alandan görüntüleyebilirsiniz. Örneğin Endpoint Central’dan (ya da GPO ayarlarından) bir TS oluşturduğunuzu düşünün. Bir istemciye (ya da sunucuya) bu şekilde bağlanıp, gerekirse “Actions” alanından o görevi çalıştırabilir, durdurabilir veya silebilirsiniz.
- Computer Rename
Bu alan, uzaktan bilgisayarlarınızın ismini değiştirmenize yardımcı olur.
Bunun için yeni bilgisayar adını ve gerekli kimlik bilgilerini belirtmeniz yeterlidir. Ayrıca bu işlemden sonra bilgisayarı başlatmanız da mümkün.
- Services
Karşı bilgisayarda bulunan Windows servislerinin son durumuyla ilgili bilgi sahibi olmanıza ve gerektiğinde bu servislere müdahale etmenize yardımcı olur.
Örneğin durmuş olan bir servisi başlatabilir ya da “Manual” moddayken “Automatic” e alabilirsiniz.
- Command Prompt ve PowerShell
Karşı bilgisayarın komut satırı (CMD) ya da PowerShell’i aracılığıyla gerek bazı bilgileri çekmek gerekse de bilgisayarda değişiklikler yapmak için bu iki aracı kullanabiliriz.
Bu iki aracın güzel tarafı, ilgili komutları çalıştırırken ister karşı bilgisayarın “System” kullanıcısı isterse de oturum açan kullanıcıların gözüyle çıktıları alabilmemize olanak sağlar. Böylelikle karşılaştırmalı olarak verileri alır ve gerektiğinde kıyaslamalar yapabiliriz.
- Registry
Teknisyenler karşı bilgisayarlardaki Kayıt Düzenleyicisi’nin altındaki anahtarları (key), alt anahtarları (subkey) veya değerleri (value) kontrol edebilir, düzenleyebilir ya da dışarı çıkartabilir (export). Bu, özellikle karşı bilgisayarlarda bir değişiklik yapmadan önce ilgili kayıt grubunun yedeğini alarak kötü senaryolara karşı güvenli tarafta kalmamızı sağlar.
- File Manager
Nasıl bazı durumlarda uzak bilgisayarlardaki dokümanlarda bir işlem yapmak istediğimizde “\\” ile dizinlere erişiyorsak, burada da aynı işlemleri arayüzden rahatlıkla yapabiliriz.
Ek olarak, ilgili dizinin üzerindeki dosyaların bir listesi alınmak istendiğinde, uygulama bize .csv ya da .pdf uzantısıyla bunun raporunu almamıza da olanak sağlar.
- Event Viewer
Karşı bilgisayarlarda karşılaşılan hataları analiz etmek istediğimizde Olay Görüntüleyicisi’ni kullanabiliriz. Böylelikle sisteme düşen hata ya da uyarı kayıtları araştırılıp daha hızlı bir şekilde sorunun kaynağı bulunabilir.
- Device Manager
Karşı bilgisayarlarda Aygıt Yöneticisi’ni görüntüleyebilir ve aygıtların düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için gerekli kontrolleri sağlayabilirsiniz. Hatta ihtiyaca göre aygıtlar aktife ya da pasife çekilebilir.
- Shares
Karşı bilgisayarlardaki paylaşımların, oturumların ya da açık dosyaların görüntülenmesinin sağlandığı alandır. İlgili bilgisayarda kimlerin hangi paylaşım dosyasına hangi haklarla erişip erişemeyeceği de görüntülenebilir.
- Printers
Bu bölüm, karşı bilgisayarlarda yüklü olan yazıcılarla ilgili yazıcı adı, IP adresi, paylaşım adı gibi detaylı bilgiler verir.
- Groups
Karşı bilgisayarlardaki grup hesaplarının görüntülendiği ve yönetildiği alandır. Yeni gruplar ekleyebilir, var olan grupları düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.
- Hardware & Software
Karşı bilgisayarların yazılım ve donanımlarıyla ilgili bilgi almak istediğimizde bu iki sekmeden faydalanırız. Bazı yazılımların kaldırma parametreleri belirtilirse, karşı bilgisayardan silinebilmesi de mümkün olur.
- Users
Bu bölüm, karşı bilgisayarlarda ekli olan kullanıcılarla ilgili hesabın adı, SID numarası, durumu gibi detaylı bilgiler almak için kullanılır.
Görüldüğü gibi “System Manager”ın sağladığı en önemli yarar, bu tür sorun giderme çalışmalarını son kullanıcıya yansıtmadan yapabilmesidir. Dolayısıyla gerek sorunların analiz edilmesi gerekse de çözülmesi anlamında biz teknisyenlere oldukça kolaylık sağlar. Ayrıca son kullanıcı desteği veren birçok dış-destek (out-source) çalışanlar için bu araçlar, müşterilerine destek verirken üzerlerindeki son kullanıcı baskısını azaltmasına da yardımcı olur. Kendi çalıştığımız firmadaki kullanıcılara destek versek dahi bunun yararını özellikle orta ve üst seviye yöneticilerde de görebiliriz çünkü hem onların sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir hem de bunu yaparken çalışmalarının bölünmemesi önem teşkil eder. Bu modül bizlere aslında çok fazla göze çarpmayan ama kullandıkça fark edeceğimiz birçok fayda sağlamaktadır.
Ayrıca belirtilen bazı araçların şirket politikası gereği teknisyenlerce dahi kullanılamaması ya da bu işlemleri yaparken son kullanıcının onayından sonra yapılabilmesi gibi gereksinimler de oluşabilir. Bunun için ürünün “Admin => Tools Settings” bölümüne gidilip ihtiyaca göre bazı araçların bu anlamda düzenlenebilmesi mümkündür.
Bununla birlikte en önemli konulardan biri, bu işlemleri yaparken teknisyen hareketlerinin bir yerde tutulabilmesidir. Belirtilen bu aksiyonların ne zaman başlatılıp ne zaman sonlandığının bilgisi “Admin => Audit => Action Log Viewer” alanından takip edilebilmektedir.
Son olarak Endpoint Central’da uç nokta cihazlarına yönelik yönetim araçlarının bunlarla sınırlı olmadığını söyleyebiliriz. Bu yapılan işlemler tek bir bilgisayar göz önünde tutularak biz teknisyenlere sağlanmıştır. Ama konu tek noktadan birden fazla bilgisayar üzerinde işlem yapmaya geldiğinde, “Konfigürasyon Yönetimi” (Configurations) sekmesi mümkün mertebe betik seviyesine düşmeden bu belirtilen aksiyonlardan çok daha fazlasını yapmamıza olanak sağlar. Bu konuyu da ayrı olarak işleyeceğimizden burada detaylara girmeyeceğiz.
Bu makalemizin de sonuna geldik, bir sonrakinde tekrardan görüşmek dileğiyle..