ManageEngine Endpoint Central’da Linux Bilgisayarlar için Yazılım Gönderimi

Bu makalemizde, Endpoint Central ile Linux bilgisayarlara yazılım gönderim işlemlerinin nasıl yapılandırılabileceğini anlatacağız.

Linux bilgisayarlara yazılım gönderebilmek için, Endpoint Central sunucusunun ve buna bağlı olan Linux ajanlarının kurulu olması gerekmektedir. Yazılım ve ajanlar ortamınızda kurulu değilse ve nasıl yapılandırılacağıyla ilgili bilgi arıyorsanız, aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

Endpoint Central Kurulumu

https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-central-kurulumu/

Linux ve Mac Bilgisayarlara Ajan Kurulumu

https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-centralda-ajan-kurulum-yontemleri-bolum-2/

Endpoint Central sunucusu ile Linux ajanlarınızın kurulu olduğunu ve birbirleriyle belirli portlarla iletişim kurabildiğini düşünerek yazılım gönderme işlemlerine geçebiliriz. Bu arada, makalemizde paylaşılan ekran görüntüleri yazılımın “11.2.2300.2” versiyonuna aittir.

Software Deployment

Endpoint Central’da yazılım gönderimleri çoğunlukla “Software Deployment” alanından yapılır ve bunun için;

Fakat Linux bilgisayarlar için bu durumun bir istisnası vardır. Ürünün desteklediği ve hali hazırda bünyesinde tuttuğu yazılım paketleri şablonlar (Templates) alanından yukarıda bahsedildiği şekilde paket oluşturulup gönderilebildiği gibi betik (script) gönderimler vasıtasıyla da uygulamaların bilgisayarlara gönderilmesi oldukça yaygındır. Betik gönderimleri Windows ya da Mac cihazlar için de geçerlidir fakat Linux cihazlar için çok daha önemlidir çünkü üründe Linux bilgisayarlar için manuel paket oluşturma seçeneği olmadığından, özellikle .deb ve .rpm uzantılı yazılımların betikler aracılığıyla gönderilmesi bu yolla mümkün olmaktadır.

Linux için Yazılım Gönderim Yöntemleri

Temelde iki tür gönderim seçeneği mevcuttur;

1.    Şablonlar yoluyla yazılım gönderimi

Endpoint Central’da ürünün desteklediği bütün işletim sistemleri (Windows, Mac, Linux) için hazır uygulama paketlerinin bulunduğu alan şablonlardır (Templates). Belirli distro’lara sahip Linux bilgisayarlar için de hazır yazılım paketlerine yine bu alandan ulaşılabilir. Örnek olması açısından, aşağıdaki adımları takip ederek “Gimp” uygulaması için yeni bir yazılım gönderimi yapalım.

İndirilen paketle ilgili detay bilgiler yine paketin içerisinden incelenebilir.

https://www.cozumpark.com/desktop-centralda-windows-bilgisayarlar-icin-yazilim-gonderimi/

2.    Betikler yoluyla yazılım gönderimi

Bazı durumlarda, özelleştirilmiş ayarların ihtiyacı ya da ürünün desteklediği distro’lar dışındaki Linux’ler için de yazılım gönderimlerinin yapılabilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda betikleri kullanabiliriz. Bunun için Endpoint Central’ın “Configurations” bölümü kullanılarak “.rpm” veya “.deb” uzantılı yazılımlar için gönderimler yapılabilmektedir.

gdebi installation_file.deb –quiet

Sonuç olarak, her iki gönderim şeklini de gördük ve ortamımızda yapılandırdık. Her ikisi de ihtiyaçlara göre tercih edilebilse de ilk aşamada “Templates” alanını kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer başka distro’lar ya da Endpoint Central şablonlarında yer almayan uygulamalarınızı göndermeniz gerekiyorsa betikler yoluyla yazılım gönderim seçeneğini kullanabilirsiniz.

Bu makalemizin de sonuna geldik, bir sonrakinde tekrardan görüşmek dileğiyle..

Exit mobile version