Long-term Servicing Branch LTSB, Long-term Servicing Channel LTSC, Semi-annual Channel SAC, Current Branch CB ve Current Branch for Business CBB Kavramları
Bildiğiniz gibi Microsoft Office 365 ve Windows 10 ile beraber bizlere düzenli aralıklar ile en yeni nesil teknolojileri kullanmamıza imkân sunan güncellemeler yayınlamaktadır. Özellikle işletim sistemi seviyesindeki bu model bizler için Windows 10 ile ilk defa tanıştığımız ve kısa sürede sevdiğimiz bir modeldi. Malum teknoloji çok hızlı gelişiyor ve kullandığımız herhangi bir 3 parti uygulama bu konuda bizlere benzer şekilde yeni sürümler sunabiliyorken özellikle işlerim sistemleri mutlaka bir sonraki nesil sürümleri bekletiyordu. Tabiki eski OS dağıtım mantığındaki SP ile gelen özellikler oluyordu ama daha çok R2 dediğimiz yeni sürümler ile bu özelliklere kavuşuyorduk.
Windows 10 ve Office 365 bu konuda gerçekten güzel bir model sundu ve çok beğenildi. Tabiki bu şekilde yani sürekli olarak yeni özellikler almak istemeyecek kullanıcı veya şirketler olabileceği için Windows 10 için böyle bir sürüm alabilirsiniz.
Öncelikle isterseniz Microsoft’ un bizlere sunmuş olduğu servis modellerini inceleyelim;
Long-term Servicing Channel
Bu modelde 2-3 yılda bir Windows Server ‘ın yeni bir büyük sürümünün piyasaya sürüldüğü halihazırda tanıdığınız (Long-term Servicing Branch olarak bildiğimiz model) sürüm modelidir. Kullanıcılar, 5 yıl ana destek, 5 yıl uzun süreli destek ve isteğe bağlı olarak 6 yıl daha Premium Güvencesi alma hakkına sahiptir. Bu kanal, daha uzun bir servis seçeneği ve işlevsel kararlılık gerektiren sistemlere uygundur. Windows Server 2016 ve Windows Server ‘ın önceki sürümlerindeki dağıtımlar, yeni Yarı Yıllık Kanal (Semi-annual Channel) sürümlerinden etkilenmeyecektir. Uzun Süreli Hizmet Kanalı, güvenlik ve güvenlikle ilgili olmayan güncellemeleri almaya devam edecek, ancak yeni özellik ve işlevleri almaz.
Semi-annual Channel
Bu dağıtım modelinde ise teknoloji ile beraber hızlı geliştirme döngüleri sunulan bir modeldir. Yani müşterilerin iş ihtiyaçlarının teknoloji ile paralel olarak arttığı bir Dünyada işletim sisteminin de aynı Windows 10 da olduğu gibi bu yeni teknolojiler ile donatılmasını sağlayacaktır. Her yıl iki adet yeni sürüm çıkarılacaktır. Bu sürümler İlkbahar ve sonbaharda yayınlanacaktır. Bu modelde her sürüm ilk yayınlanmasından itibaren 18 ay desteklenecek.
Yarı Yıllık Kanal’da tanıtılan özelliklerin çoğu, Windows Server ‘ın bir sonraki Uzun Süreli Hizmet Kanalı sürümüne dahil edilecek. Sürümler, işlevler ve destekleyici içerik, müşterinin geri bildirimine bağlı olarak sürümünden sürümüne değişiklik gösterebilir.
Yarı Yıllık Kanal, Toplu Lisansa Sahip Müşterilere, Yazılım Güvencesi ile Azure Marketplace veya diğer bulut / barındırma hizmeti sağlayıcıları ve MSDN gibi bağlılık programları aracılığıyla erişebilecek.
Peki bu model nasıl çalışıyor?
Bu yeni modelde, Windows Server sürümleri, yayınlanma yılı ve ayı tarafından belirlendi: örneğin, 2017’de 9. ayda (Eylül) çıkacak olan sürüm için numara 1709 olarak belirlendi. Windows Server 2016’ nın sonbahardaki sürümünden sonraki ilk sürüm Mart 2018 ve sürüm numarası 1803 olacaktır. Her sürüm için destek ömrü 18 aydır.
Ayrıca işletim sistemi yükleme seçeneklerine göre sürümler aşağıdaki gibidir;
Donanım tarafındaki uyumda şu anda bir sorun görünmüyor. Aksi halde bildirilmediği sürece Yarı Yıllık Kanal sürümlerini çalıştırmak için minimum donanım gereksinimleri, Windows Server ‘ın en Yeni Uzun Süreli Hizmet Kanalı sürümüyle aynı olacaktır. Örneğin, mevcut Uzun Süreli Servis Kanalı sürümü Windows Server 2016’dır. Çoğu donanım sürücüsü bu sürümlerde çalışmaya devam edecektir.
Hem Uzun Vadeli Hizmet Kanalı hem de Yarı Yıllık hizmet Kanalı güvenlik güncelleştirmeleri ve güvenlikle ilgili olmayan güncelleştirmelerle desteklenecektir. Temel fark biraz önce özetlediğim gibi sürümün desteklenen süresine göre değişecektir.
Windows 10 da olduğu gibi Windows Insider Program sayesinde Windows Server 2016 içinde erken sürümlere ulaşma imkânınız olacaktır.
Current Branch
Windows 10 ile yeni gelen bir servis modeli olan Current Branch aslında Microsoft’ un Windows 10 için çıkardığı en yeni özelliklerin hızlı bir şekilde işletim sistemine uygulanmasını sağlayan bir modeldir. Örneğin Windows 10 kullanıyorsunuz ve Microsoft CB kullanıcıları için yeni bir güncelleme çıkaracağını duyurdu, bu güncelleme yayınlandıktan sonra sizin işletim sisteminizde bu güncellemeyi almak için hazırdır. Tabiki bunu ertelemek için bazı araçlar kullanabilirsiniz (maksimum 180 güne kadar) ancak CB modelindeki temel mantık bu şekilde teknolojinin getirdiği yenilikleri hızlı bir şekilde kullanmaktadır. Bunun negatif etkileri de yok değildir. Örneğin sizin için stabil bir sürüm olan Windows 10 XXXX sürümünden yeni çıkan sürüme e geçiş yaptıktan sonra sorunlar yaşayabilirsiniz veya yeni güncelleme donanımlarınız ile uyumlu olmayabilir. Zaten bu tür ihtiyaçları olan müşteriler daha çok Current Branch for Business modelini kullanarak bu tür güncellemeleri erteleyebiliyorlar.
Microsoft, Windows 10 için bir özellik güncellemesi yayınladığında, bu güncelleştirme, CB için işaretlenir ve özellik güncelleştirmelerini ertelemek üzere yapılandırılmamış herhangi bir bilgisayarda bu aygıtların derhal yüklenebilmesi için kullanılabilir hale getirilir. Ancak, Windows Server Update Services’ı (WSUS), Microsoft SCCM veya Windows Update for Business’i kullanan kuruluşlar, CB özelliğinin güncelleştirmelerini, onaylarını ve dağıtımını durdurabilirler. Bu senaryoda, CB için mevcut olan içerik mevcut olacak, ancak yönetim sisteminin politikasına bağlı olarak mutlaka hemen zorunlu olmayacaktır.
Current Branch for Business
Kuruluşlar, genel olarak iş kullanıcılarına yeni özellikler dağıtmadan önce bir test döngüsüne sahip olmayı tercih eder. Windows 10 için, pilot deneylerin çoğu, CB hizmet dalı kullanılarak yapılır. Buna karşılık, CBB servis şubesi genelde geniş dağıtım için kullanılır.
Özetle Current Branch for Business kullanmanız durumunda Current Brunch ile gelen bir yamayı maksimum 8 ay boyunca sistemlerinize yüklemeyebilirsiniz, yani test edip ilgili yama için şirketinizdeki bilgisayarların veya uygulamaların hazır olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu nedenle daha çok şirketler CBB kullanmayı tercih ederler.
Modellerin kullanıcı gruplarına göre dağılımı aşağıdaki gibidir;
Yani son kullanıcılar daha çok CB sürümlerini kullanırken şirket çalışanları CBB, kritik sistemlerin barındırıldığı sunucularda ise LTSB veya yeni ismi ile LTSC kullanılmaktadır.
Aslında bunları tek bir resimde aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;
Not: Long Term Servicing Branch LTSB ismi Long-term Servicing Channel LTSC olarak değişmiştir.
Mor olan eğri CB yani sürekli olarak en güncel işletim sistemini kullandığınız model. CBB ise belirli aralıklar ile güncellediğiniz ama yine gelen yeni teknoloji ve özelliklerin yüklendiği bir sürümdür. LTSB ise her iki üç yılda bir çıkan daha kararlı sürümdür.
Burada unutulmaması gereken bir konu LTSB düzenli olarak güvenlik güncelleştirmeleri almaktadır. Sadece yeni özellik güncelleştirmeleri almamaktadır.
Kaynak
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/get-started/semi-annual-channel-overview