Centos, Redhat, Fedora, Oracle Linux gibi Redhat türevli işletim sistemlerinde uygulama yönetiminde kullandığımız Rpm Paketini inceleyeceğiz. Paket yönetiminde kullanılan 2 araçtan biridir Rpm bir diğeri ise Yum dur. Rpm le indirdiğimiz paketleri kurabilir, kaldırabilir, güncelleyebilir ve uygulama hakkında bilgi temin edebiliriz.
Rpm (Redhat Package Manager ) açılımından da anlaşılacağı gibi Redhat tarafından geliştirilmiştir. Şuan da birçok GNU/Linux dağıtımcısı tarafından kullanılmaktadır. Rpm paket yönetimiyle ” *.rpm ” uzantılı dosyaları yönetebiliriz. Uygulamaları kurulum DVD sinden temin edebileceğimiz gibi internet üzerinden indirerek de kurulumlarını gerçekleştirebiliriz.
Paketleri kurduğunuz işletim sisteminin firmasının web sayfa sından ilgili linkler altında bulabilirsiniz. Demo amaçlı kullandığım Centos un paketlerini temin ettiğim adrese buradan ulaşabilirsiniz. Paketlerin i386 ( 32 bit ) ve x86_64 ( 64 bit ) iki adet farklı sürümleri bulunmaktadir. Sizin kurduğunuz işletim sisteminin tipine göre paketleri indirmeniz gerekmektedir.
Kurulu olan İşletim sisteminin Platformu ” uname -i ” komutuyla görebilirsiniz.
Rpm ile paketleri tek tek kurduğumuz için birbiriyle bağımlı paketleri kurarken hata alabilirsiniz. Bunun için kurulumu başlattıktan sonra ekrana gelen bağımlı paketleri öncesinde kurmanız gerekecek.
rpm -i *.rpm komutuyla istediğimiz paketleri kurabiliriz. Ekrana yapılan işlemlerle ilgili olarak bir şey yazmakacakdır. Tamamlanıp tamamlanmadığın dan emin olmamız için yaptığımız işlemleri takip etmek adına ” vh ” la birlikte kullanmamız bizim için daha iyi olacaktır. rpm -ivh *.rpm komutuyla yükleme işleminin ne durumda olduğunu görebilmekteyim. İnternet üzerinden ilgili paketin kurulumunu yapabilirim.
Veya ” wget ” le dosyayı öncelikle bilgisayarıma indirebilirim. İşime yarayan bir paketi daha sonra kurmak istediğim zamanlara için bu şekilde kullanabilirim.
Kurmak istediğim zamanda paketin olduğu dizine giderek rpm -ivh “paket adı”.rpm şeklinde komutu çalıştırarak kurulumu gerçekleştirebilirim.
rpm -Uvh *.rpm komutuyla paketin Güncellemesi varsa bu işlemi aynı zamanda sistem de yüklü olmayan paketin de yükleme işlemini gerçekleştirebilirim. Aşşağıdaki örnekte kurulu olmayan bir paketin kurulumunu da yaptığını görebilirsiniz.
rpm -e paket adı komutuyla kurduğumuz paketleri kaldırmak istediğimiz zaman kullanırız. Burada rpm diye uzantısını belirtmemize gerek yok kendisi direk bu işlemi yapacaktır. Vh la ekrana yazdıramıyoruz silme işleminde. Emin olmak için kurulu olan paketler içerisinde arama yapabiliriz. Bu komuta birazdan değineceğiz.
İşletim sistemimizin üzerine kurduğumuz bütün paketlerin takibini yapabiliriz.
rpm -q komutuyla aramalar gerçekleştirebiliriz. rpm -qa ilen bütün yüklü paketleri listeleyebiliriz. Çok hızlı geçeceğinden ekran birşey anlaşılmayacaktır bunun için sonuna ” |more ” veya ” | less” şeklinde yazınki kendiniz ilerletebilesiniz.
Yüklü olan paketlerin içeriğini daha da kısıtlandırarak sadece istediğimiz paketin bilgisine ulaşabiliriz.
rpm -qa | grep ” paket adı “ şeklinde yazdığımız komut bize paketin yüklü olup olmadığının bilgisini verecektir.
Yüklü olan paketlerin ayrıntılı bilgisini almak için rpm -qi ” paket adı “ nı kullanabiliriz.
Sistemimize yüklemek istediğimiz bir paket hakkında da bilgi sahibi olmak için rpm -qpi ” paket adı “ kullanabiliriz.
Paketi indirmemize gerek kalmadan internetteki paketin ayrıntılı bilgisini alarak ihtiyacımız doğrultusunda yükleme işlemini yapabiliriz.
Rpm paket yönetimi genel anlam da tamamlamış olduk bu işlemleri otomatik yapmak içinse yum paket yönetimini ele alacağız.