Fstab konfigürasyon dosyasıdır ve içeriğinde dosya sistemleri hakkında bilgileri barındırır.
Fstab cd/dvd , dahili sürücü, ağ dosya paylaşımları, Flash bellekler gibi bölümleri sistemimize otomatik olarak bağlamamıza yarar. Yeniden başlatılan sistemlerde ki gibi her seferinde mount etmek yerine fstab’ a girilecek olan seçeneklerle bu işlemleri otomatikleştirebiliriz.
Fstab dosyasına uygulamalar tarafından yazma işlemi yapılamaz sadece okuma işlemi yapılabilir bu yüzden Fstab dosyasının yönetimi sistem yöneticisinin elindedir.
Fstab bir text dosyası olduğundan istediğiniz bir editörle açıp içerisinde değişiklik yapıp kapatabilirsiniz ama dikkatli olmanızda fayda var. Değişiklik yapmadan önce /etc/fstab yolunda /etc/fstab.backup diye bir kopyalama yapınız.
Aşağıda görmüş olduğunuz bir fstab dosyasının çıktısıdır. Fstab dosyası toplamda 6 kolon dan oluşur.
1. kolon Bağlanılacak olan dosyanın yerini belirmeliyiz.
2. kolon Bağlanama noktasını nereye tanımlayacağımızı.
3. kolon Bağlanacak dosya türünü. Örnek (ext3, ext4, swap, iso9660, auto) Auto dosya türü değildir fakat dosya türünü otomatik olarak kendisinin bulmasını sağlar.
4. kolon Bağlama seçeneği. Örnk ( auto/noauto, user/nouser, ro, rw, defaults ) Defaults seçeneği auto, nouser , rw kullanır. ( ro -> read only rw -> read-write )
5. kolon Dump alanı 0 ve 1 seçenekleri kullanılır. Yedek alınıp alınmayacağını belirtilir.
6. kolon Fsck alanı yeniden başlatılan sistemde yapılacak olan denetimleri belirler. 0,1 ve 2 seçenekleri mevcuttur. Kök dizinin “ / ” 1 olması gerekmektedir. 0 da denetleme yapmaz. 2 de diğer dizinler için kullanılabilir.
Sistemim deki cdrom u otomatik mount etmesini sağlamak için fstab dosyasını düzenleyelim.
Fstab dosyasını vi editörüyle açıp en alt satıra gelip tanımlamamı yapıyorum. Yukarıda belirttiğim kolon sırasına göre cdrom un olduğu yeri daha önce oluşturmuş olduğum /media/cdrom dosyasına dosya tipini otomatik olarak herhangi bir kullanıcı veya seçeneği yapmadan defaults olarak ekliyorum. Cdrom olduğu için dump ve ya fsck seçeneklerini kullanmıyorum 0 yapıp geçiyorum.
Cat /etc/fstab la fstab ın çıktısına bakıyorum.
/dev/cdrom /media/cdrom auto defaults 0 0 eklemiş olduğum satır.
Df komutuyla sistem disklerinin çıktısına bakıyorum. Daha önce sistemime mount komutuyla tanımladığım /media/cdrom gözükmekte. Umount /media/cdrom komutuyla sistemimden kaldırıyorum.
Fstab dosyamıza girmiş olduğumuz satırın doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için sistemimi restart ediyorum.
Sistemim açıldı ve df komutuyla sistem sistem disklerinin çıktısında media ın altında cdrom dosyamın otomatik olarak mount edilmiş olduğu gözükmekte.
Sonraki makalelerimizde görüşmek üzere.