Linux’un yaratıcısı Linus Torvalds, şirket içinden gelen, kernel kodları ve dökümanlarında tarafsız ve ayrımcı olmayan dil kullanma önerisine onay verdi.
Linus Torvalds, cuma günü Linux kernel kodları ve dökümanlarında kullanılacak, oldukça kapsamlı ve yeni terminolojilerini onayladı ve uygulamaya koydu.
Yeni uygulama ile, Linux geliştiricilerine master(efendi)/slave(köle), whitelist (beyaz liste )/blacklist (kara liste) gibi terimler yerine aşağıdaki terimlerin kullanılması önerildi.
Master/Slave için önerilen alternatif kelimeler:
- primary (birincil) / secondary (ikincil)
- main (ana) / replica ya da subordinate (ast)
- initiator (başlatıcı) / target (hedef)
- requester (isteyici) / responder (yanıtlayıcı)
- controller (kontrolcü) / device (cihaz)
- host (ana bilgisayar) / worker (çalışan) or proxy (vekil)
- leader (lider) / follower (takipçi)
- director (yönetmen) / performer (icracı)
Blacklist/Whitelist için önerilen alternatifler kelimeler:
- denylist (red listesi) / allowlist (izin listesi)
- blocklist (engel listesi) / passlist (geçiş listesi)
Linux ekibi belirli bir terim önermedi, ancak geliştiricilerden kendileri için uygun olanı seçmeleri istendi. Yeni terimler, Linux kernel kodları ve ilgili belgelerin yazımında kullanılacak.
Şu anda yetersiz olduğu düşünülen daha eski terimler ise yalnızca daha eski kod ve belgelerde korunacak. Ayrıca bir istisna olarak “bu şartları zorunlu kılan mevcut bir donanım veya protokol belirtimi için kod güncellenirken” izin verilecektir.
Master/slave, whitelist/blacklist terimlerini aşamalı olarak kaldırma uygulaması, Linux kernel geliştiricisi Dan Williams tarafından 4 Temmuz’da yapılan bir öneri ile başlatıldı. Linux yaratıcı Linus Torvalds ise bu teklifi geçtiğimiz Cuma onayladı.
TEKNOLOJİ TOPLULUĞUNDA YENİ VE GENEL BİR TREND
Bu uygulama ile Linux ekibi de, daha tarafsız ve kapsayıcı olmak için, ırksal ve sınıfsal ayrımları çağrıştıran kelimeleri terminolojilerinden çıkaran şirketler arasına katılmış oldu.
Daha önce bu yönde karar alan firmalardan başlıcaları ise şöyle: Twitter, GitHub,Microsoft, LinkedIn, Ansible, Splunk, Android, Go, MySQL, PHPUnit, Curl, OpenZFS, Rust, JP Morgan
Kaynak kodları, araçları ve teknik dokümantasyonları, duyarsız ve ayrıştırıcı dilden temizleme eğilimi, 25 Mayıs 2020’de Minneapolis’te George Floyd’un ölümüyle tetiklenen Black Lives Matter protestolarının ABD’de patlamasından sonra başladı. Bu çabaların temel amacı ise, teknoloji ürünlerini ve BT ortamlarını farklı ırklardaki bireyler için daha hoş hale getirmek.
Teknoloji topluluğunun bazı üyeleri ise bu uygulamayı, farklı ırklara karşı yapılan sistematik ırkçılığa karşı duran bir eylemden ziyade, sığ bir erdem gösterisi olduğunu öne sürerek eleştirdiler. Bununla birlikte, akademik dergilerde yayınlanan çalışmalarda daha önce ırksal terimleri kullanmaya devam etmenin, ırksal stereotiplerin varlığını sürdürmesine katkı sağladığı ileri sürülmüştü.