Merhaba, mail sunucunuzu Yandex üzerinden ücretsiz kullanmak ister misini? kullanıcı@domainadı.com için para ödemek istemiyorsanız. Micrsoft’un Exchange Server ya da Linux’da Zimbra gibi mail sunucuları ile uğraşmak istemiyorsanız ya da maliyeti yüksek geliyorsa bu hizmetlerin. Çok profesyonel bir hizmet beklemiyorsanız. Maksimum 1000 kullanıcı barındırıp her kullanıcıya 10 GB alan yetiyorsa. Akıllı telefonlarınızdan uygulama ile ya da pop3 bağlantısı ile aynı şekilde bilgisayarlarınızdan pop3 bağlantısı sağlayarak kullanmak istiyorsanız makalemize devam edebilirsiniz. Deneme amaçlı olarak www.zulfumehmet.tk domainini kullanacağız. İlk önce https://kurum.yandex.com.tr/ adresine girelim. Yandex’e üye olup üye girişini sağladıktan sonra Alan adı ekleye tıklayınız.
Ardından domain adresinizi yazın ve Alan adı ekle butonuna tıklayınız.
Domainimiz ekledikten sonra karşımıza şöyle bir panel gelecek
Tebrikler domain adresinizi eklediniz ama bu domain adresi size mi ait nasıl anlayacağız diye soruyor bize. Bizde domain sahibinin biz oluğumuzu belirtmek için ilk adımı uygulayacağız. Yani hostingimizin ana dizinine içinde dd6aa29108fc yazan ca2f9a6c3cd0.html adlı bir dosya oluşturacağız. Bunun için not defterini kullanabiliriz.
İçine yazdık ve Dosya – Farklı kaydet diyelim
Dosya adını bizden istediği adı yazıp kayıt türü olarak tüm dosyalar diyelim ve dosyayı ftp yardımı yada kullandığınız panel aracılığı ile sunucunuza yükleyiniz.
Dosyayı ana dizine upload ettik. Şimdi MX ve SPF kayıtlarını yapalım. MX kaydını yapmanız yeterli ama SPF kaydını yaptığınızda gönderdiğiniz maillerin Spam olarak algılanmasını önlemiş olacaksınız. Hosting paneline girip ekleyebilirsiniz. Ben direk Binde ssh üzerinden ekleyeceğim.
SPF ve MX kayıtlarımızı ekledik. Googleden araştırıp kendi web panelinizden yada hizmet aldığınız hosting firmasına ticket açıp yardım isteyebilirsiniz.
SPF ve MX kayıtlarımız için ilgili dosyada
zulfumehmet.tk IN MX 10 mx.yandex.net.
zulfumehmet.tk. IN TXT v=spf1 redirect=_spf.yandex.net
Ekledikten sonra Bind DNS resetliyoruz ve Yandex’e sitemizi kontrol etmesini isteyeceğiz.
Domain adresin bize ait olduğuna kanaat getiren Yandex bize mail adresleri ekleyebileceğimiz aşağıdaki paneli getirecek. Buradan 1000 adet mail kullanıcısı ekleyebilirsiniz. Her açtığınız kullanıcıya 10 GB alan verilecektir.
Örnek bir kullanıcı ekleyelim. Mesela info@zulfumehmet.tk adında bir mail adresi oluşturalım.
Eke butonuna basınca mail adresimiz aktif olacaktır. Örnek olarak Microsoft Outlook 2010 ile eşleştirelim mail adresimizi. İlk önce https://mail.yandex.com.tr/ adresine girip mail adresimizin kişisel bilgilerini girmemiz gerekiyor.
Dişliye basıp Diğere tıklayınız
İşaretleyiniz. POP3 üzerinden alınan bütün e-postaları Yandex.Mail’de okundu olarak işaretle isteğe bağlı işaretleyebilirsiniz.
İleri diyelim
Tekrar ileri diyelim.
Internet E-Posta seçip İleri diyelim.
Diğer Ayarlara tıklayınız
Yukardaki gibi işaretleyiniz.
POP3 portu 995 SMTP portu 465 ve şifreli bağlantı türü ssl seçiyoruz. Tamam butonuna basıyoruz.
İleri diyelim.
Pop3 ve SMTP bağlantılarını test etti. Sonuç olumlu ise kapat diyelim.
Son butonuna basınız. Şimdi bir deneme yapalım mail gidip geliyor mu?
Deneme bir mail oluşturduk.
Mail gelmiş
Soru işaretinin çıkması normal. SPF kaydı için 24 saat geçmesi gerekebiliyor bazen. Şimdi bizde bir cevap gönderelim.
Gönder/Al butonuna bastığımızda mailleriniz gelecektir. Herkese kolay gelsin. SPF kaydımız olup olmadığını iki sonra kontrol etmek için bir mail gönderelim kendimize
Gmail adresimizi kontrol edelim.
3. Günü kontrol ettiğimizde SPF kayıtlarının da tamam olduğunu göreceksiniz. Google bu aşamada nasıl bir yol izlediğini tam olarak bilmiyorum ama bazen anında kaydı alıyor bazen 2 3 4 5 gün kadar sürebiliyor.
Yardım sayfasından yeterince bilgi alabilirsiniz.
https://yandex.com.tr/support/mail/mail-clients/microsoft-outlook.xml
Evet mail yönlendirme işlemimiz ve SPF kaydımızı yaptık. Yandex mail hizmetimiz tamam. Tam profesyonel bir hizmet olmasa da ufak çaplı şirketlerin işini fazlasıyla görecektir. Herkese kolay gelsin.