Kullanıcı Yedeklerinin MDT ile Alınarak Temiz Kurulum Yöntemi ile Windows 10 Yükseltme Adımları

Aşağıdaki linkte detaylarını görebileceğiniz gibi 8 Nisan 2014 yılında Windows XP’ye destek tamamen son bulmuş bulunmaktadır. 1 Ocak 2015 itibari ile de Windows 7 SP1’in geliştirmesi son bulmuş olup uzatılmış destek süresine girmiş bulunmaktadır.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

Bu nedenle birçok şirket ve kullanıcı hem kararlılığından hem de ergonomi kolaylığından hala Windows XP ve 7’den vazgeçemedi. Desteğinin son bulmasında dolayı artık en kısa sürede testlerin tamamlanıp üst sürümlere geçişi gerektiğinden şimdi firmalar “hangi sürüme geçsek?” diye düşünce içerisinde iken 29 Temmuz 2015 tarihinde merakla beklenen Windows 10 yayınlandı.

Durum böyle olunca biz IT çalışanlarına yeni bir görev çıkmış oldu. “Madem yeni bir sisteme geçiş yapacağız o zaman Windows 10’a gecelim ki en azından bu bizi 2020 yılına kadar götürsün” diye düşünüyorsanız aşağıdaki linkte Yasin Koç hocamın yazmış olduğu Windows 10’a yükseltme süreci detaylı olarak anlatılmaktadır.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows10/archive/2015/08/09/windows-10-yukseltmesi-nasil-yapilir-how-to-upgrade-to-windows-10.aspx

Microsoft Windows 10 ile birlikte bir ilk olarak “Çoklu Cihaz Desteği” yapısına geçmiş bulunmakta. Bu nedenle XP kullanan firmaların gerekçesi olan stabilite ve güven özelliklerinin Windows 10 içinde sağlanabilmesi için Servicing Branches adında Windows Update sürecini geliştirmiştir. Servicing Branches ile ilgili detaylı bilgiye portalımızda yayınladığım aşağıdaki linki verilen makalemden ulaşabilirsiniz. Microsoft Windows 10 ile XP ve 7’deki başarıyı sağlamak için geliştirdiği LTSB imajlarıyla testlerinizi yapıp uzun süre değişiklik yapmadan kullanabileceksiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows10/archive/2015/09/06/windows-10-servicing-branches.aspx

Birçok firma için veya büyük yapılan için yükseltme projeleri uygulanamamaktadır. Bu nedenle temiz kurulum tercih edildiğinden bende bu makalemde sizlere Windows 7 üzerinde çalışan kullanıcı yedeklerinin MDT ile ücretsiz alınıp sıfırdan temiz Windows 10 kurulduktan sonra kullanıcı verilerin taşınarak nasıl sistemimizi Windows 10’a yükselteceğiniz anlatacağım.

Çalışmamız kapsamında Server 2012 R2 üzerine Windows Deployment Service (WDS) kurulu sistem ile mevcut kullanılan bir bilgisayarın kullanıcı verilerinin User State Migration Tool (USMT) ile yedeklenip Windows 10 işletim sistemine Windows Deployment Toolkint (MDT) ile ücretsiz nasıl temiz kurulumu ile veri kaybı olmadan yükseltileceği anlatılacaktır.

Makalemiz 5 ana bölüm 14 alt adımdan oluşan kılavuz tadında detaylı olduğu için öncelikle bu makalede sizlere genel hatlarıyla nelerden bahsedileceğini kısaca özetleyelim:

a)      WDS sunucu kurulumda dikkat edilecek noktalar

b)      DHCP’de WDS server için tanımların yapılması

c)      WDS server üzerine  gerekli bileşenlerin yüklenmesi (.Net, Virsual C++, Windows 10 ADK ve MDT gibi )

d)      MDT’nin Özellikleri (Properties) yapılandırılıp Otomatik kurulum için Rules sekmesi düzenlenmesi

e)      Dağıtım yapılacak imajımız MDT’ye yüklenmesi

f)       Dağıtım sırasında olası problemlerin önüne geçmek adına donanım sürücülerin yüklemesinin yapılması

g)      Dağıtım imajının oluşturulması sonrasında çıkmış Windows update’lerin yüklenmesi yapılması

h)      Dağıtım kural setimizi kullanıcı verilerinin yedeklenip yeni imajın dağıtımına uygun olarak oluşturulması

i)       Yeni makine kurulduğunda ihtiyac duyulan Ofis, Java, Acrobat Reader gibi yazılımların otomatik kurulumunu oluşturmuş olduğumuz TASK içine eklenmesi

j)       Yeni kurulumda ihtiyac duyulan Windows 10 bileşenlerinin (.Net3.5, LPD Printer, MSMQ v.b) kurulumunun oluşturmuş olduğumuz TASK içine eklenmesi

k)      MDT’de yaptığımız değişikliklerin işlerlik kazanabilmesi adına nasıl kaydedileceği

l)       WDS servisini yapılandırdık ve MDT ile oluşturduğumuz WinPE imajının eklenmesi

MDT ile Windows 10 dağıtımı için öncelikle yapılması gereken bazı hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bu hazırlıklar daha önceden anlatıldığı için tekrar olmaması için aşağıda maddeler halinde listelenip nasıl yapılacağına ilişkin ilgili bağlantılar paylaşılmıştır.

İhtiyaçlar:

1)      Bu çalışma için aşağıda linkini verdiğim şekilde öncelikle WDS servisinin kurulması gerekiyor.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2015/08/30/windows-server-2012-r2-deployment-service-kurulumu.aspx

WDS ve bileşenleri konusunda detaylı bilgiye aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2012/04/07/microsoft-deployment-tool-ile-katilimsiz-server-kurulumu.aspx

2)      Dağıtıma başlamadan önce yukarıdaki linkte detayı verildiği şekilde DHCP server üzerinde 060, 066 ve 067 kodları için gerekli tanımlamaların yapılması gerekmektedir. Benim kullanacağım deployment server’ın adresi 192.168.111.1’dir.

3)      MDT’nin çalışabilmesi için sunucu üzerinde .Net 3.5 ve tüm Visual C++ bileşenlerinin (2005, 2008, 2012 ve 2013) sürümlerin kurulu olması gerekmektedir. (Kurulum gereksinimlerinde olmamasına rağmen tecrübe ile sabittir.)

4)      Aşağıdaki linkten Windows Assessment and Deployment Kit (ADK) kurulum dosyasını indirin.

http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=526740

Aşağıdaki linkte anlatıldığı gibi Deployment Tools, Windows Preinstallation Environment (Windows PE), Windows Imaging and Configuration Designer (Windows ICD) ve User State Migration Tool (USMT) seçilip kurulum yapılır.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2015/09/20/windows-_3101_maging-and-configuration-designer.aspx

5)      Aşağıda linkini verdiğim adresten güncel MDT (Microsoft Deployment Toolkit) sürümünü indiriniz.

https://connect.microsoft.com/ConfigurationManagervnext/MicrosoftDeploymentToolkit

Sürümler arasında yapısal farklılıklar bulunmamaktadır. Sadece yeni eklenen imaj desteği içerdiğinden aşağıda vermiş olduğum linke göre MDT’nin kurulumu ve yapılandırması gerçekleştirilir.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2012/04/07/microsoft-deployment-tool-ile-katilimsiz-server-kurulumu.aspx

6)      Eğer kurumunuza özel Windows 10 imajı oluşturmak istiyorsanız aşağıda linkini verdiğim “Windows Imaging and Configuration Designer” isimli makalede anlatıldığı gibi uygulama kullanılarak yeni WIM imaj dosyası oluşturunuz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2015/09/20/windows-_3101_maging-and-configuration-designer.aspx

7)      Dağıtım ve kurulum için Active Directory üzerinde login hakkı alınmış, “Create Computer Object” yani bilgisayar objesi oluşturma hakkı olan bir servis kullanıcısı oluşturup WDS sunucunuzda local admin yapın.

MDT’nin Yapılandırılması

MDT kurulumu tamamlandıktan sonra “Deployment Workbench” isimli yönetim konsolu açılır. Eğer kısa yola ulaşamadıysanız “C:\Program Files\Microsoft Deployment Toolkit\Bin” klasörü altındaki DeploymentWorkbench.msc çalıştırılır.

Gelen ekran üzerinde “Deployment Share” üzerinden sağ tıklanıp “New Deployment Share” tıklanır.

İşletim sistemi dağıtımı yapılacak dosya ve imajların bulunacağı alanın belirtilmesi gerekiyor.

Not: Yoğun disk i/o’su yapacağından eğer işletim sisteminin kurulduğu diskin haricinde diskiniz varsa orayı seçmenizi öneririm.

 

İşletim sistemi dağıtımı yapılacak bilgisayarlardan hangi adres ile erişilebileceğinin belirlenmesi isteniliyor.

Bu paylaşılmış alan için tanımlama ismi giriniz.

MDT’nin amacı “Task Sequences” ile oluşturacağınız parametreler doğrultusunda otomatik kurulumun gerçekleştirilmesidir. Bu işlem için her bir “Task Sequences” için nelerin sorulacağını belirtiyorsunuz.

Summary ekranı onay ekranıdır. Eğer ekranda gördüklerinizi onaylıyorsanız Next ile kuruluma başlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Summary ekranında onayınıza sunulan işlemlerin gerçekleştirilmesi için Progress adımında script oluşturuldu. Confirmation adımında ise belirlemiş olduğunuz kriterlerde işlemin tamamlanması başlanacaktır.

MDT’nin kurulum sonrası yapılandırması tamamlandı. Şimdi hızlıca ayarlarına geçelim.

MDT’nin Ayarlanması:

MDT’nin domain ortamına göre ayarlanması için öncelikle yapılandırması kısmında Share alana yazdığımız ismin üstünde sağ tıklayıp Properties’i tıklayın.

Açılan ekranda General sekmesinde hangi işletim sistemi platformlarının dağıtımını yapılacağı seçiliyor. Not: Eğer 32 bit kurulum yapmayacaksanız x86 kutucuğunu işaretlemeyin.

Rules sekmesi network üzerinden açılan sistemin kurulum için sizden istediği soruların cevabını eğer yapınız standart ise cevapları baştan girip süreci hızlandırmanızı sağlayan kısımdır. Buraya yazılan verilen aynı zamanda DeploymentShare\Control altındaki CustomSetting.ini isimli dosyada tutulmaktadır.

Network üzerinden başlattığınız bilgisayar PXE’den WDS’e bağlanıp WinPE dosyasını çekerek ilk açılış ekranı gelir. Bu kısımdaki soruların cevabı Bootstrap.ini (%DeploymentShare%\Control) dosyasında bulunmaktadır. 

WinPE ile açıldıktan sonraki sürece ait soruların cevabı ise Rules kısmına girilmektedir. Aşağıda kullanmanız için soruların cevabına ait kodlar verilmiştir.

# ile başlayan kısım açıklamadır.

Priority kısmı neye göre karşılaştırma yapılacağı bildirilmektedir. Ben MAC adresine göre ek kural tanımladığım için buraya MACAddress yazdım. WMI’dan çekilen değerlere göre siz ayrı kısıtlama girebilirsiniz. Benim buradaki amacım MAC adresi şu olan makine için şu ayarlar uygulansın. Bu kısımda en çok uygulanacak kısım bilgisayar ismi ve bilgisayarın taşınacağı OU olacaktır. Sizde kendi yapınıza göre daha kurulum aşamasında süreci otomatik işletebilirsiniz.

Şurası bir gerçek ki birçok paralı ve ünlü yazılımın yapamadığı işleri ücretsiz ve otomatik yapabilirsiniz. Fakat bunun için bootstap ve Rules kısımların hem doğru girilmesi hem kurulum yapılacak bilgisayarların en azında MAC adresinin biliyor olması gerekmektedir.

Örnek MDT Bootstap.ini

[Settings]

Priority=Default

[Default]

DeployRoot=\\sunucuismi\DeploymentShare$

SkipBDDWelcome=YES

SkipLocaleSelection=YES

UserLocale=tr-TR

UserID=oluşturduğunuz kullanıcı adı

UserDomain=domain netbios ismi

UserPassword=kullanıcı şifresi

SkipLocaleSelection=YES

UILanguage=en-US

UserLocale=tr-TR

KeyboardLocale=0000041f

Örnek MDT RULES kısmına yazılacak kurallar

[Settings]

Priority=MACAddress, Default

Properties=MyCustomProperty

[Default]

OSInstall=Y

SkipProductKey=YES

SkipLocaleSelection=YES

UILanguage=en-US

UserLocale=tr-TR

KeyboardLocale=041f:0000041f

#Eğer sabit bir TaskSequence çalıştırıyorsanız ve soru sormasını istemiyorsanız

SkipTaskSequence=YES

TaskSequenceID=olusturduğunuzTASK’in numarası

SkipRoles=YES

SkipDomainMembership=YES

JoinDomain= domain netbios ismi

DomainAdmin=domain’e alacak hesap ismi

DomainAdminDomain=domain netbios ismi

DomainAdminPassword=Kullanıcı şifresi

#Eğer domain’e alınacak makinelerin belli bir OU altında toplanmasını istiyorsanız aşağıdaki gibi girilir.

#MachineObjectOU=OU=RDSSube,OU=RDSServers, DC=domain netbios ismi,DC=local veya com gibi uzantı

#Eğer kurulumun nasıl gittiğini ve sonuçlandığını görmek istiyorsanız EventService tanımı giriniz

EventService=http://sunucuismi:9800

SkipProductKey=YES

SkipRearm=YES

SkipTimeZone=YES

TimeZoneName=Turkey Standard Time

SkipAdminPassword=YES

AdminPassword=local admin şifresini giriniz

SkipSummary=YES

#SkipFinalSummary=YES

# Eğer kurulum sırasında BitLocker yapılmasını istemiyorsanız SkipBitLocker’a YES deyin.

SkipBitLocker=YES

ScanStateArgs=/v:5 /o /c

LoadStateArgs=/v:5 /c /lac /lae

SkipCapture=YES

SkipDeploymentType=YES

 DeploymentType=REFRESH

SkipUserData=yes

 UserDataLocation=AUTO

 UDShare=\\fileshare\UserData

 UDDir=%ComputerName%

SkipComputerBackup=YES

 ComputerBackuplocation=AUTO

 BackupShare=\\fileshare\Backup

 BackupDir=%ComputerName%

#işlem yapılacak bilgisayara özel durum varsa aşağıdaki gibi MAC adresini yazın işlem yapın

[5C:F3:FC:C1:1F:3C]

SkipComputerName=YES

ComputerName=

WindowsPE sekmesi PXE ile açılan sistem için ön yükleme dosyaların düzenlendiği kısımdır. Her platform için ayrı işlem yapılmaktadır. LiteTouch PXE’den yükleme işleminde kullanılan ön yükleme işletim sistemi dosyasıdır.

Eğer şirketinize ait arka plan resmi varsa bunu kurulum kısmında görülmesini isterseniz öncelikle resmi sunucu üzerinde MDT için oluşturmuş olduğunuz DeploymentShare klasörü içindeki boot klasörüne kopyalayın. Sonra “Custom background bitmap file” kısmına bu alanın tam adresini giriniz.

Monitoring sekmesi ise MDT yüklemesi başlayan cihazların hangi aşamada olduğu ve durum bilgisinin Tool üzerinden alınıp takip edilebilmesini sağlamaktadır. Default olarak kapalı olan bu özelliğin aktif edilmesi için kutucuk işaretlenmelidir.

MDT ile İşletim Sistemi Dağıtım Süreci:

1)      Dağıtım Yapılacak İmaj Dosyasının Eklenmesi:

MDT’nin kurulumu yapılandırması tamamlandıktan sonra dağıtım yapılacak imaj için gerekli ayarların yapılmasına sıra geldi. Öncelikli olarak dağıtım yapılacak işletim sistemi eklenir.

Bu işlem için “Operating Systems” tabı üzerinde sağ tıklayıp “import Operating System” seçeneğini tıklayın.

ICD ile özel imaj oluşturduysanız veya exract edilmiş CD dosyanız varsa “Full set source files” seçeneğini secin. Eğer direk dağıtımı yapılacak WIM dosyanız varsa “Custom image file” seçeneğini seçerek ilerleyiniz.

Eğer “Full set source files” seçildi ise dağıtım yapılacak imaj dosyaların yerini gösteriniz.

Eğer “Custom image file” seçeneğini seçerek ilerledi iseniz dağıtım yapılacak wim uzantılı dosyanın veya install.wim dosyasının yolunu yazın. Eğer bu alanı daha sonradan kullanmayacak ve birden fazla kopya oluşumunu istemiyorsanız Move seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Otomatik kurulum sürecini MDT’ye yaptıracağımız için gelen ekranda “Setup files are not needed” seçeneğini seçip ilerleyiniz

Bu kısımda eklemiş olduğunuz imajın kolaylıkla tanımlanabilmesi için uygun bir isim giriniz.

Bu aşamadan sonra dağıtım yapılacak imaj dosyası eklenmiş bulunmaktadır.

2)      İmajımıza Donanım Sürücülerinin Yüklenmesi

Kurulum yapılacak bilgisayarlarınız değişik donanımlara sahip ve Windows 10 ile gelen driver listesi yeterli gelmiyorsa kurulum sonrasında driver yükleme ile uğraşmamak için dağıtım yapılacak WinPXE imaj dosyasına eklenmesi ve kurulum sonrası otomatik yüklenmesi için MDT üzerinde “Out-of-Box Driver” tabı üzerinde sağ tıklayıp “import Driver” seçeneğini tıklayın.

Gelen ekranda donanım sürücülerinize ait inf dosyalarının bulunduğu klasörü gösterip alt tarafta yer alan “import drivers even if they ….” yazın kutucuğu işaretleyerek toplu olarak tek seferde eklemeyi yapabilirsiniz.

Bu işlem sonunda yüklenecek uygun paketler listelenecektir.

3)      Windows Update Paketlerin Dağıtıma Eklenmesi

OS Dağıtımı sırasında dağıtım imajının oluşturulmasından sonra gelmiş Windows Update paketlerin direk kurulmasını sağlayarak Update süreci için harcanacak zaman kaybını önlemiş olursunuz. Bu işlem için Packages tabı üzerinde iken sağ tıklayıp “import OS Packages” tıklayınız.

Gelen ekranda imaja yüklenecek güncelleme dosyalarının ana yerini gösterip NEXT ile ilerleyiniz.

Bu işlem sonunda yüklenecek uygun paketler listelenecektir.

4)      Dağıtım Kuralı oluşturma:

Bu kısımda dağıtımın nasıl yapılacağını belirleyeceğiz. Öncelikle çalıştırmış olduğumuz “Task Sequences” üzerinde sağ tıklayıp gelen ekranda “New Task Sequences” giriş yapın.

Gelen ekranda “Task Sequence ID” kısmına ister rakam isterseniz de tek kelimelik isim verebilirsiniz. Önerim otomatik kurulumda buradaki ID kullanılacağından rakam girmenizdir.

Gelen ekranda “Standard client Task Sequence” ‘i seciniz.

Gelen ekranda yüklediğimiz işletim sistemlerinden dağıtım yapılacak olanı seçip ilerleyelim.

Gelen ekranda Ben KMS üzerinden aktivasyon yaptığım için burada “Do not sepecify a product key…..” işaretleyip ilerliyorum. Eğer MAK lisans kullanıyorsanız dağıtım aşamasında lisans girişi yaparak süreci hızlandırmak için “ Specify a multiple activation key (MAK key) ….” Seçeneğini seçip ilerleyiniz.

Gelen kısımda Organizasyon kısmını boş geçmemek şartıyla uygun şekilde doldurup ilerleyiniz.

Gelen ekranda Dağıtım için local Administrator hesabını oluşturabilirsiniz. Önerim oluşturmanızdır. Daha sonradan isterseniz MDT yönetim Rules kısmına yazılarak istediğiniz gibi revize edebilsiniz.

 

 

Task işlemi tamamlandı. Şimdi dağıtım için kural bütününü oluşturalım. Bunun için oluşturduğunuz TASK’ı çift tıklayarak açın. Gelen ekranda “Task Sequence” tabını tıklayınız. Gelen menüden Preinstall sekmesi altındaki “New Computer only” sekmesini tıklayıp DOWN butonu ile “refresh only” nin altına indirin. Bu şekilde formatlama işleminin USTM den sonra olması için aşağıya indirmiş olmaktayız. Bunun gibi sizde önceliklerinize göre alınması gereken aksiyonların yerini değiştirebilirsiniz.

Ben bilgisayarlarımdaki kurulumlarda BitLocker yapmak istemediğimden BitLocker gördüğüm tüm task’ları tıklayıp sağ tarafta açılan Options sekmesi altında gelen “Disable this step” kutucuğunu işaretliyorum. Bu şekilde çalışmasını istemediğiniz adımları kapatabilirsiniz.

Daha önceki tecrübelerime binaen İşletim sistemi kurulumu sırasında yapmasını istemediğimiz adımlardan imaging, “Apply local GPO”, Tattoo, “Opt in to CEIP”ve “Windows Update” adımlarını disable edin.

Kurulum sonrasında driver yüklenmesi için “State Restore” kısmında en alta tıklanıp ADD butonu tıklanarak gelen ekranda General sekmesi altındaki “İnject Drivers” tıklanılır.

Eğer farklı profil tipleri oluşturulmadı ise tüm paketlerin yüklenmesi için Properties’e gelindiğinde “All Driver and Packages” denilir.

Kurulum sonrasında Windows güncellemelerin yüklenmesi için “İnject Driver” eklediğimiz gibi “İnstall Update Offline” eklenir.

5)      Ofis kurulumunu yapmak (Office Deployment)

Eğer dağıtımı yaptığınız bilgisayarlara ofis kurulumu da yapılacaksa önceden bazı hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Ofis 2013 için Portalımızda Uğur Demir Hocamızın yazmış olduğu aşağıdaki linkte sunulan adımların uygulanıp hazırlanması gerekmektedir.

http://www.cozumpark.com/blogs/ofis/archive/2011/03/20/office-customization-tool-oct-ile-office-2010-kurulumunun-ozellestirilmesi.aspx  

Eğer ofis 2016 dağıtımı yapılacaksa aşağıda anlatıldığı gibi config dosyasının oluşturulması gerekiyor.

http://www.cozumpark.com/blogs/ofis/archive/2015/09/27/microsoft-ofis-2016-katilimsiz-kurulum-office-2016-unattended-deployment.aspx

Biz MDT ile yeni kurduğumuz bilgisayarlara Ofis 2016 dağıtımı yapacağımız için daha önceden WDS sunucunuz üzerinde uygun paylaşımlı klasöre kopyaladıktan sonra Deployment için gerekli hazırlıklar tamamlayıp ADD butonu altında General sekmesi altındaki “Run Command Line” tıklanır.

Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra “Run Command Line” tıklanıp sağ tarafta Properties sekmesi altındaki Command Line alanına komutunuzu yazın veya komut dosyasını (.bat) gösteriniz.

6)      Java ve Acrobat Reader kurulumu

Henüz kullanıcılarımızın ihtiyacının karşılanabilmesi için hala tek başına işletim sistemi yeterli değil. Bu nedenle en çok kullanılan uygulamaların bu kısımda nasıl kurulacağını göstermiş olacağız. Sizde buradaki gibi ihtiyaç duyulan msi veya exe paketlerin Unattended kurulum yönetemlerini öğrenip oluşturabilirsiniz.

Windows 10 ile birlikte 2 web browser yer almaktadır. Bunlardan Edge 64 bit iken “İnternet Explorer” 32 bittir. Bu nedenle öncelikle aşağıda linki verilen Java’nın sitesinden hem 32 hem de 64 bit sürümlerine ait offline paketleri indirip paylaşımlı bir alana kopyalayınız.

http://www.java.com/en/download/manual.jsp

Acrobat Reader içinde aşağıdaki adresten uygun kurulum paketini indirip paylaşımlı alana kopyalayınız.

http://get.adobe.com/reader/enterprise/

Sonra aşağıdaki gibi komutun yazıldığı bat dosyası oluşturunuz.

\\paylasimalani\java\javapaketismi.exe /s WEB_JAVA=1 WEB_JAVA_SECURITY_LEVEL:L

\\paylasimalani\Adobe\AcroRdrismi.exe /sPB /rs

Oluşturmuş olduğunuz bat uzantılı komut satırını Ofis kurulumunda yaptığımız gibi yeni bir “Run Command Line” task’ı oluşturup gösteriniz.

7)      Ek Özelliklerin (Feature) kurulumu

Bu aşamada eğer sizde benim gibi dağıttığınız bilgisayarlarda kurulum sonrasında bazı feature’ların kuruluma ihtiyaç duyuyorsanız Roles sekmesi altında “Install Roles and Features” isimli yeni bir task eklenir.

Sonra eklemiş olduğunuz Task tıklanarak sağ tarafta açılan Properties ekranında yüklemek istediğiniz özellikleri seciniz.

Tüm adımlar tamamlandıktan sonra bir de otomatik restart adımını ekleyelim ki düzgün açıldığını görelim. Bu işlem için General sekmesi altındaki “Restart Computer” task’ı eklenip Apply butonuna basılarak işlem sonlandırılır.

8)      Ayarların Kaydedilip Dağıtıma Hazır Hale Getirilmesi

Bu aşamaya kadar Windows 10 kurulumunda ihtiyaç duyacağımız uygulama, ek bileşen, güncellemeler ve donanım sürücülerin nasıl ekleneceğini, yeni task (görev adımı) oluşturmayı, görev adımları arasında yer değiştirmeyi ve otomatik kurulum için kural oluşturmayı yapmış bulunmaktayız.

Şimdi bu yapmış olduğumuz ayarların dağıtım için uygulanabilir olması için kaydedilmesi gerekmektedir. Bu işlem için “Deployment Share” üzerinde sağ tıklayıp “Update Deployment Share” tıklayınız.

Gelen ekranda “Complately regenerate the boot images” seçeneğini seciniz. Ayrıca her bir Driver, Packages, Application ve bootstrap’da yapılacak değişikliklerin uygulanabilmesi için “Complately regenerate the boot images” seçeneğini seciniz. Diğer değişikliklerde “Optimize the boot image updateing process” seçeneği seçilir.

Rules kısmında yapılacak değişikliklerde update etmenize gerek bulunmamaktadır.

9)      WDS’in Yapılandırılması

MDT’de dağıtımı yapılan “Deployment Share” alanının güncellemesin sonrasında boot klasörü altında wim uzantılı WinPE imaj dosyası oluşmuş bulunmaktadır. Oluşturulmuş olunan bu dosyanın WDS ile network üzerinden dağıtımının yapılabilmesi için “Windows Deployment Services” yönetim aracı çalıştırılır.

Acılan pencerede “Boot Images” sekmesi üzerinde sağ tıklayıp “Add boot Image” deyin.

MDT’yi güncellememizle oluşan wim imajını gösteriniz. Kurulum yapılacak işletim sistemi hangisi ise burada onu seciniz.

Uygun isim ve açıklama giriniz.

10)   Kullanıcı Yedeklerinin Alınıp Windows 10 İmajının Basılması

Son adımımıza gelmiş bulunmaktayız. Makalemiz uzun ve detaylı olduğu için bu son aşamaya kadar neler yaptığımız kısaca özetleyelim:

a)      WDS server kuruldu

b)      DHCP’de WDS server için tanımlar yapıldı

c)      WDS server üzerine .Net, Virsual C++, Windows 10 ADK ve MDT bileşenleri yüklendi

d)      AD üzerinde servis hesabı oluşturulup WDS server üzerinde local admin yapıldı

e)      MDT’nin Özellikleri (Properties) yapılandırıldı.

f)       Otomatik kurulum için MDT Properties ekranında Rules sekmesi düzenlendi

g)      Dağıtım yapılacak imajımız MDT’ye yüklendi

h)      Dağıtım sırasında olası problemlerin önüne geçmek adına donanım sürücülerin yükleme yapıldı

i)       Dağıtım imajının oluşturulması sonrasında çıkmış Windows update’lerin yüklenmesi yapıldı.

j)       Dağıtım kural setimizi kullanıcı verilerinin yedeklenip yeni imajın deploy edilmesine uygun olarak oluşturduk.

k)      Yeni makine kurulduğunda ihtiyac duyulan Ofis, Java, Acrobat Reader gibi yazılımların otomatik kurulumunu oluşturmuş olduğumuz TASK içine ekledik.

l)       Yeni kurulumda ihtiyac duyulan Windows 10 bileşenlerinin (.Net3.5, Printer, MSMQ v.b) kurulumunun oluşturmuş olduğumuz TASK içine ekledik.

m)    MDT’de yaptığımız değişikliklerin işlerlik kazanabilmesi adına nasıl kaydedileceğini gördük.

n)      WDS servisini yapılandırdık ve MDT ile oluşturduğumuz WinPE imajının eklenmesini gördük.

“MDT’nin Ayarlanması” başlığında detaylarını anlattığım Rules tabındaki veya CustomSetting.ini dosyasında yazmış olduğumuz aşağıdaki ayarların yapıldığını teyit edilir.

Teyit edildikten sonra işlem yapılacak bilgisayara Local Admin hesabıyla login olunup RUN’dan gizli paylaşımlı deployment share adresi içerisindeki Scripts klasörü içindeki 3 KB’lik LiteTouch.vbs dosyası çalıştırılır.

Yazılacak adres ise \\WDS sunucu ismi\DeploymentShare$\Scripts

Eğer CustomSettings.ini dosyası (Rules) doğru ve sorunsuz oluşturulmuş ise arkanıza yaslanıp sürecin tamamlanmasını bir kahve içerek bekleyebilirsiniz.

Not: Server 2012 R2 çoklu dağıtımı desteklemektedir. Fakat WDS sunucunuzun fiziksel veya sanal olması, network kart ve bağlantı tipi, Disk performans durumuna göre süreç değişecektir.

Aşağıda gördüğünüz gibi Windows 7 64 bit İngilizce sürüm üzerine kurulan İngilizce 64 bit Ofis 2013 ile Test ortamım oluşturulmuştur.

Aşağıda görmüş olduğunuz gibi farklı dilde yer alan işletim sistemi üzerindeki kullanıcı yedekleri el değmeden alınıp formatlanıp yeni kurulan Windows 10 64 bit Türkçe üzerine Türkçe 64 bit Ofis 2016 kurularak geçiş başarıyla sağlanmıştır.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

 

 

Exit mobile version