Kişisel Blog Açmak İçin İzlenecek En İyi Yol Nedir?

İnternette bir kullanıcı olarak görebileceğiniz web sayfaları içerisinde en önemli örneklerden birisi blog sayfalarıdır. Bilginin temel kaynak olarak içerik odaklı bir şekilde sunulduğu bu web site türü kimi zaman sadece paylaşım gerçekleştirmek kimi zaman kazanç elde etmek veya sadece hobi amaçlı olarak kullanılabilen web sayfalarıdır. Bir blog açmak için kullanabileceğiniz yöntemler ve izlemeniz gereken pratik yollar önem arz etse de aslında öncelikle blog kavramı ve bu yapının türleri gibi ayrıntılara değmek gerekebilir.

Blog Nedir?

Blog, aslında günümüzde dilimize yerleşmiş bir kısaltma olsa da tam kullanımı weblog kavramı olmak ile birlikte bu kavramın Türkçe karşılığı web günlüğü anlamını oluşturmaktadır. Yani eskiden bir defter içerisinde veya bilgisayarınızdaki bir klasör içerisinde günlükler tutarken, bu günlükleri insanlarla paylaşmak için edebiyat ve yayın dünyasından yararlanmanız gerekiyordu. Gelişen teknoloji sayesinde ise blog sayfalarıyla günlüklerinizi farklı kavramlar, konular ve anlatılır ile internet ortamında paylaşmayı tercih edebiliyorsunuz.

Blog sayfalarının temelinde her zaman içerik üretmek yer alırken, bu içerikler kapsamında da yazılar ön plana çıkar. Çünkü bahsedildiği şekilde bir blog sayfası aslında çevrimiçi yapıya sahip bir günlük ve insanlara bilgiler sunan bir çeşit kitap vazifesi görmektedir. Günümüzde popüler bir yapıyla da genellikle yazarak para kazanmak isteyen birçok kişi tarafından bu tip sayfalar seçilerek, bazen haber bazen yemek tarifleri bazen gezi yazıları bazen de sanat etkinlikleri ile ilgili yazılar üzerinden blog yayınları yapılmaktadır.

Blog Kim Tarafından Yazılır?

Blog sayfası bir kişi veya birkaç kişilik bir grubun yazım gerçekleştirerek, para kazanma veya hobi amaçlı yürüttüğü bir sayfa olarak kabul edilir. Bu durumda da diğer önemli bir kavram olarak da blogger kavramı ortaya çıkmaktadır. Elbette bu kavram da blog yazan yani dijital günlük tutan kişi anlamına gelmektedir. Eğer tek bir kişi olarak ücretsiz blog açma vasıtasıyla ya da ücretli bir web sayfasında blog yazarlığı yapıyorsanız, blogger olarak adlandırılırsınız. Bu tarz bir yapı içerisinde bulunan bir gruba dahil olduğunuzda da bu grup içerisinde bir blogger olarak yer alırsınız.

Blogger Nelere Dikkat Eder?

Blog sayfalarında en temel nokta, doğru konu seçiminin yapılması ve bu konunun üzerinden sürekli bir şekilde belirli çizgilerle devam edilmesidir. Yani bir blogger kendi sayfasında veya içerik editörlüğü yaptığı bir blog sayfasında yazarlığa devam edecekse, öncelikle temel konu üzerinde durarak, her içeriğini bu bağlamda hazırlamaya dikkat eder.

Blog sayfalarında okuyucunun seçtiğiniz konu ile bir bağlantı kurması sağlanır. Bu noktada yazarlar tıpkı eleştirmenler veya araştırma yazarları gibi kendilerine ait bir perspektif sahibi olarak yazımlar gerçekleştirir. Yani örnek olarak bilgisayar oyunları üzerinde çalışıyorsanız, bu oyunu oynamış olmanız, oyun hakkında geçmiş ve gelecek bilgilere sahip olarak, hatta yapım şirketinin bilgilerine dahi sahip olarak yazılar yazmanız gerekir.

Blogger tarafından hazırlanan yazılar okuyucuya ulaştıktan sonra kişisel bir perspektif ile hazırlandığı için okuyucu yorum yapma şansına sahiptir. Çünkü her blog sayfasında yorum bölümleri bulunur. Bu sayede okuyucu, yazar ile etkileşim kurma şansını elde ederken, blog sayfasında daha fazla gelişim elde edilir. Bu gelişim ve etkileşim sayesinde bir blog sayfasında daha fazla fikrin ortaya çıkması, güven elde edilmesi ve okuyucu sayısının giderek artması sağlanır. Diğer bir noktada bu avantaj sayesinde yazarak para kazanmak daha kolay ve keyifli bir hale gelebilir.

Blog Oluşturmak Zahmetli Midir?

Günümüzün şartları düşünüldüğünde Atak Domain gibi bir platform üzerinden yapabileceğiniz alan adı kayıt işlemleri, hosting seçim işlemleri ve sunulan birçok servis sayesinde web sitesi kurmak çok daha pratik bir hale gelmiştir. Sadece birkaç saat sonrasında bir blog sayfası sahibi olma imkanınız bulunurken, bu sayfa açısından da maliyetlerinizi kendiniz belirleme imkanına sahipsiniz. Çünkü seçtiğiniz alan adı uzantısı ile birlikte kaç yıllık tescil yaptığınız ve seçtiğiniz hosting paketi ile uygun bir maliyet sayesinde ve uygun bir tasarım ile bir blog sayfası sahibi olabilirsiniz.

Blog Türleri Arasından Seçim Yapmak

Bugün internet dünyasında mutlak bir şekilde her köşede yer alan blog sayfaları bilgiye ulaşmak için pratiklik sağlarken, aslında bu kavram da kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Çünkü blog türleri dediğimizde 6 farklı çeşitten bahsetmek mümkün olmaktadır. Bu blog türlerine kısaca değinmek gerekirse;

  1. Üzerinde en fazla duracağımız konu olmakla birlikte kişisel bloglar en yaygın kullanım ile birlikte gözlem ve bilginin bir araya getirilmesi ile farklı bir konu üzerinde duran blog sayfalarıdır. Yani en önemli noktada bir şahıs tarafından işletilen, yazıların paylaşımının yapıldığı, içerik pazarlama gerçekleştirilen ve kalitesine göre ilgi çekiciliği değişen sayfa türüdür.
  2. Diğer bir tür olan topluluk blogları ise birçok farklı kişinin blogger olarak yer alabileceği, bazen gerçek bir grup bazen anonim bir grup tarafından hazırlanan blog sayfalarıdır.
  3. Gazete blogları ise tahmin edilebileceği şekilde bir gazete içerisinde haber veya güncel durumlar üzerinde yazar görüşlerinin paylaşılabilmesi için kurulan sayfalardır.
  4. Profesyonel projeler içerisinde de proje yönetim blogları yer almakla birlikte fonksiyonel bir yapıya sahip olarak eski tip forum sayfaları yerine tartışma veya takip açısından projeye katkı sağlayan bir tercihtir.
  5. Kütüphane blogları ise etkili bir bilgi yönetimi için tercih edilirken, okuyuculara yeni kitaplar, gazete yazıları, bilgiler ve edebiyat gibi konular hakkında yeni bilgileri sunan bir yere sahiptir.
  6. Son bir çeşit olarak işletme blogları yani kurumsal bloglar ise bir kurumun, markanın veya firmanın kendi müşteri tabanına ulaşacak ve kendisini ilgilendiren konular üzerinde bilgiler paylaşacak şekilde kurduğu bir blog sayfasıdır.

Kişisel Blog Neden Fazla Tercih Ediliyor?

Bir işletme, bir grup veya bir proje üzerinde yer almadan şahıs olarak bir blog sayfası tercihi yapacaksanız, en mantıklı tercih elbette ki kişisel blog olacaktır. Yaygın bir yapıya sahip olarak şahsınıza ait gözlem, sahip olduğunuz bilgiler, yaşantılarınız veya istediğiniz herhangi bir konu üzerinde bu sayfada blog yazımı gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

Kişisel bloglar bazen internette herhangi bir noktada karşılaşabileceğiniz tanıtımlar, pazarlama yöntemleri veya sosyal medyada görebileceğiniz linkler ile karşınıza çıkabilir. İnternette her an yer alan bu bloglar, bazen belirli bir kitleye özel bazen çok yaygın bir kitleye hitap eden yapılarıyla paylaşımlar gerçekleştirilen sayfalardır.

Doğru Blog Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz?

Kişisel blog tercihlerinde en önemli noktalardan birisi, kişinin öncelikle kendi hedefini belirlemesidir. Yani öncelikle bir blog açmak istiyorsanız, temel amacınızı seçmeniz gerekir. Çünkü bazı bloggerlar sadece içerik pazarlama ve farklı firmalardan reklam alabilme amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Bazı kişiler giderek kaliteli içeriklere sahip olan ve artan bir popülerlik elde eden blog sayfaları ile reklamı alımları sayesinde para kazanma hedefi gütmektedir.

Bloggerlar özellikle günümüzde yazarak para kazanmak açısından ve evden para kazanma açısından bir web sitesi kurmak için bu yöntemi seçmektedir. Aslında bazen teknik olarak birkaç defa bir blog sayfası açtığınızda, başka insanlar için blog sayfaları açma ve ücretsiz blog açma konusunda hizmet vererek de para kazanma imkanı bulunmaktadır.

Bazen sadece kendinizi ifade etmek ve fikirlerinizi insanlara anlatabilmek için bazen yaptığınız işte kendinizi daha fazla tanıtmak bazen de daha popüler bir yere sahip olmak için bir blogger olmayı tercih edebilirsiniz. Bu noktalardan herhangi biriyle birlikte blog oluşturmanız için en önemli ayrıntı elbette ki blog konusu seçmek olacaktır. Bu noktada seçim şansı çok geniş olmakla birlikte

Blog Açmak İçin Nelere İhtiyacınız Vardır?

Bir blog sayfası kurmak için öncelikle konu seçimi gerçekleştirip, temel içeriklerinizi hazır hale getirdikten sonra işin teknik kısmına geçmeniz gerekecektir. Bu noktada kuracağınız web sayfası için ilk olarak bir alan adı seçimi ve domain kayıt işlemi yapmanız önemlidir.

Blogunuz İçin Alan Adı Seçimi Ve Kaydını Tamamlayın

Bu konuda Atak Domain üzerinden birkaç pratik adımı izleyerek, alan adı kayıt işlemlerinizi ve ardından hosting seçimi işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Alan adı kayıt işlemleri için https://www.atakdomain.com/domain-sorgulama  adresimizi kullanarak, ana sayfada yer alan domain sorgulama sekmesi altında aradığınız alan adının müsait olup olmadığını sorgulayabilir ve ardından istediğiniz süre boyunca tescil işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 

Blogunuz İçin Hosting Seçiminizi Yapın

Sayfanızın kurulumu için alan adınızı seçtikten ve istediğiniz süre ile tescil ettikten sonra blog sayfamız içerisinde bulunan tüm içerik paylaşımlarının, metin dosyaları, görseller, videolar veya ses dosyaları gibi dosyalar ile depolanması için bir hosting ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda da yine Atak Domain tarafından sunulan hosting paketlerini inceleyebilirsiniz. Sayfanızın planladığınız büyüme yapısına bağlı olarak istediğiniz hosting için belirli bir web alanı veya sınırsız web alanıyla değişen alternatifler sağlayan bir seçim gerçekleştirebilirsiniz.

Blog Sayfanız İçin CMS(İçerik Yönetim Sistemi)

Alan adı seçimi ve hosting seçimi ile birlikte blog tarzında web sitesi kurmak için artık teknik ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra bu sayfanın planını oluşturacak bir tasarım yapılması gerekir. Tasarım konusunda son yıllarda CMS (Content Management System) yani İçerik Yönetim Sistemi seçimleri gerçekleştirilmesi açısından da birçok önemli alternatif sunulmaktadır. Çünkü eski dönemdeki yazılım ve kodlama bilgileri ile yapılan sayfa tasarımları yerine artık web site kurulumlarında CMS tercihleri ile her şey çok daha pratik hale gelmektedir.

CMS kullanımı sayesinde

Günümüzde pratik bir şekilde en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemi WordPress olarak bilinmektedir. Çünkü WordPress hem sunduğu ücretsiz ya da ücretli temalar hem de eklentileri sayesinde kurulumu kolay, yönetimi kolay ve yıllar boyunca eskimeyen bir yapı ile rahatlıkla kullanılabilen bir içerik yönetim sistemidir.

Blog sayfası açma noktasında WordPress ile benzer bir yapıya sahip olarak aslında değişen CMS çeşitleri arasında bugün yine popüler bir yere sahip olan

Ücretsiz Bloglar Tercih Edilebilir Mi?

Ayrı bir nokta olarak bilindiği üzere bazı platformlar tarafından ücretsiz blog imkanları sağlansa da bu bloglarda ilk aşamadan itibaren kendinizi kısıtlı hissetmeniz gerekecektir. Çünkü bu sayfalarda hem tasarım hem yönetim açısından kontrolün sizde olmaması, istediğiniz gibi özgür bir özellik değişimi yapamamanız ve so

Exit mobile version