Kendini Silebilen Yeni Çipler, Sahte ve Tahrif Edilmiş Ürünleri Tespit Etmek İçin Kullanılabilir
Yeni geliştirilen bir teknoloji ile ürünlerin içine özel mesajlar tutan çipler yerleştirilebilecek. Çip, doğal ışığa maruz kaldığında yerleştirilen mesaj çipin üstünden kendiliğinden silinmiş olacak.
Michigan Üniversitesi’nden bir grup akademisyen, sahteciliği önleme veya kurcalama algılama sistemi olarak kullanılabileceğini düşündükleri, kendi kendine çalışan ve kendi kendini silebilen çipler geliştirdi.
Yeni çipler, geçici olarak depoladığı enerji ile rengini değiştirebilen yeni bir malzeme yardımıyla üretildi. Materyal, bir azobenzen molekülü filminin üzerine yerleştirilmiş üç atom kalınlığında bir yarı iletken tabakasından oluşuyor.
Bahsedilen yarı iletken “grafenin ötesinde” bir teknoloji olarak ifade ediliyor, en önemli özelliği, malzemenin molekülleri belirli frekanslarda titreştiğinde ışık yayabilmesi.
İkisi birleştirildiğinde azobenzen molekülleri, “grafenin ötesinde” yarı iletkeni çekerek özel bir frekans aralığında titreşmesine ve ışık yaymasına neden oluyor. Bu tepki de araştırmacıların çipe görünür mesajlar “yazmasına” olanak sağlıyor.
Bununla birlikte, azobenzen molekülleri, normal güneş ışığında olduğu gibi, ultraviyole ışıkla temas ettiklerinde doğal olarak küçülürler. Bu, çipin mesajını karanlıkta saklayabileceği ancak güneşe veya UV ışınına maruz kaldığında silineceği anlamına geliyor.
Yeni geliştirilen çipin yukarıda bahsedilen bu özellikleri, çipi ürünlere orijinalliklerini doğrulamak için veya hassas sistemlerin içine kurulabilen kurcalama algılama sistemleri olarak uygulanabilen sahtecilik önleyici mühürler oluşturmak için ideal hale getiriyor.
Örneğin, ticari ürünler veya güvenlik sistemleri içine yerleştirilen yongalara bir barkod veya QR kodu yazdırılabilir. Bir denetimde barkod eksikse denetçi, bu ürününün sahte olduğunu veya güvenli bir sistemin kasasının açıldığını ve ürünün büyük olasılıkla tahrif edildiğini belirleyebilir.
Ancak geliştirilen çipin bu amaçla kullanılabilmesi için henüz erken. Çünkü şu anda bu malzeme, yalnızca yarı iletken ve azobenzen molekülleri birbirleriyle etkileşimi durdurmasından ve çipin kendi kendini temizlemesinden yedi gün öncesine kadar olan mesajları saklayabiliyor.
Michigan Üniversitesi ekibinin bir sonraki adımı, malzemenin ömrünü mevcut süresi olan bir haftanın ötesine taşımak. Böylelikle çip ticari sistemlere aylar hatta yıllarca güvenilir bir şekilde dahil edilebilecek.
Kaynak