Kablosuz Ağ Saldırıları (Wireless Hack) Nedir? Nasıl Önlenir?

WiFi ağları günümüzün internete bağlı dünyasında bir gerekliliktir; evlerimizde, iş yerlerimizde ve halka açık yerlerde rahat ve konforlu bir şekilde internete girmemizi sağlar. Ancak, WiFi’ın kolaylaştırdığı bu kolaylık, tehlikeli güvenlik sorunlarına neden olabilir.

WiFi Hack Nedir?

Kablosuz ağ saldırıları yani wifi hack, bilgisayar korsanları tarafından kablosuz ağlara yetkisiz erişim veya manipülasyon yapılmasını içerir. Bu siber saldırılar, WiFi protokollerinin, yönlendirici yapılandırmasının veya ağ erişiminin elde edilmesine, verileri ele geçirmeye veya hizmeti kesintiye uğratmaya yol açan kullanıcı davranışlarına dayalı güvenlik açıkları sonucunda oluşur. Daha iyi bir güvenlik mekanizması uygulamak için bu tehditleri anlamanız çok önemlidir.

WiFi Hack Türleri

Aşağıdaki listede WiFi hack türlerini bulabilirsiniz:

1. Şifre Kırma

WiFi için en yaygın hack’lerden biri şifre kırmadır. Bilgisayar korsanları WiFi şifresini tahmin etmek veya kırmak için farklı yöntemler kullanır. Yaygın yöntemler aşağıdakileri içerir:

Ancak parola kırmayı önlemenin bazı yolları vardır. Büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakterlerin bir kombinasyonunu içeren güçlü ve farklı parolalar kullanmanız; parolanızı tutarlı bir şekilde değiştirmeniz ve kolayca tahmin edilebilecek bilgileri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.

2. Sahte Erişim Noktası

Sahte erişim noktası, bilgisayar korsanları tarafından habersiz kullanıcılar için bir bal tuzağı olarak kurulan kötü niyetli bir WiFi erişim noktasıdır. Genellikle meşru görünürler ve habersiz kullanıcı oturum açmaya çalıştığında, bu erişim noktasını yaratan kişiye kişisel bilgilerini ifşa eder. Bu yüzden genel WiFi ağlarını kullanırken çok dikkatli olmanız ve erişim noktasının gerçekliğini her zaman teyit etmeniz gerekir.

3. Ortadaki Adam Saldırısı

Bir MITM saldırısında, bilgisayar korsanları iki taraf arasındaki iletişimi engeller; bu, gizlice dinleme veya paylaşılan istatistikleri değiştirmeyi içerebilir. Bu durum bilgisayar korsanının oturum açma kimlik bilgilerinden ekonomik bilgilere kadar hassas bilgileri ödünç alabileceği güvenli olmayan şekilde yapılandırılmış bir WiFi ağında meydana gelebilir. Bu yüzden trafiğinizi şifrelemek ve kendinizi MITM saldırılarından korumak için her fırsatta bir Sanal Özel Ağ (VPN) kullanarak genel bir WiFi’ye bağlanmanız gerekir.

İlgili İçerik: Ortadaki Adam (Man-in-the-Middle) Saldırısı Nedir?

4. Kötü İkiz Saldırısı

Sahte erişim noktası gibi kötü ikiz saldırılar da meşru görünen sahte bir WiFi ağı kurar. Amaç, kullanıcıyı sentetik toplulukla bağlantı kurmaya teşvik etmektir, böylece bilgisayar korsanı paketleri koklayabilir veya hedefi kötü amaçlı yazılımla enfekte edebilir. Bu yüzden bilinmeyen veya garip isimli ağlara bağlanmamanız gerekir.

5. Paket Koklama

Bir WiFi ağı üzerinden akan kayıt paketlerini çeken ve inceleyen bir sistemdir. Paketlerin koklanmasına karşı savunma amacıyla WiFi ağını şifrelemek için WPA3 veya WPA2 protokolleri kullanılmalıdır.

6. Kablosuz Sıkışma

Kablosuz sıkışma tehdidi, WiFi sinyallerinin ağda parazit taşkınları oluşturarak bozulduğu ve ağı diğer kullanıcılar için işe yaramaz hale getirebilen bir hizmet reddi saldırısıdır. Tamamen önlenmesi zor olsa da, bu tür saldırıların azaltılması 2,4 GHz ve 5 GHz gibi birden fazla frekans bandına izin veren cihazlar kullanılarak yapılabilir.

7. Hizmet Reddi (DoS) Saldırısı

DoS saldırısı bir ağı veya hedef cihazı aşırı trafikle doldurarak meşru trafik tarafından kullanılamaz hale getirmeye çalışır. WiFi ağları, bağlantı istekleri veya yönlendirici aygıt yazılımı güvenlik açıklarını kullanmanın diğer biçimleri nedeniyle ağ aşırı doygunluğu içerebilir. Bu yüzden yönlendiricinizin aygıt yazılımının her zaman güncel olduğundan emin olmanız ve DoS saldırılarına karşı korunmaya yardımcı olması için bir güvenlik duvarı kullanmanız gerekir.

8. WPS Güvenlik Açıkları

WPS, cihazlarda WiFi koruması gibi şeylerin ayarlanmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır, ancak bilgisayar korsanları yetkisiz erişim elde etmek için bilinen güvenlik açıklarından da yararlanabilir. Bu yüzden yönlendiricide WPS’yi devre dışı bırakın veya bilinen WPS güvenlik açıklarını gideren en son ürün yazılımını çalıştırdığınızdan emin olun.

9. Fiziksel Erişim

Bir yönlendiriciye fiziksel erişim çok fazla ciddiye alınmaz, fakat ciddi güvenlik ihlallerine yol açabilir. Bir yönlendiriciye fiziksel erişimi olan biri, onu her zaman varsayılan yapılandırmaya sıfırlayabilir ve bu da ağa doğrudan bir giriş noktası sağlayabilir. Bu yüzden yönlendiricinizi kilitli bir yerde sabitlemeniz ve ağ ekipmanınıza fiziksel erişimi olan kişiler konusunda dikkatli olmanız gerekir.

10. MAC Sahteciliği

MAC sahteciliği, bilgisayar korsanlarının MAC adreslerini yerel olarak yetkilendirilmiş bir adrese değiştirerek meşru bir cihazı taklit etmelerini sağlar. Bu, MAC adresi filtrelemesi kullanılarak güvenlik önlemlerinin atlatılması şeklinde olur. Bu yüzden MAC filtrelemesinin yanı sıra sağlam şifreleme ve ağ segmentasyonu gibi ekstra güvenlik katmanları eklemeniz gerekir.

Birisinin Modeminizi Hacklediğine Dair İşaretler

Bir yönlendirici hack’ini tespit etmek zor olabilir, ancak aşağıdaki bazı işaretler yetkisiz erişimi size gösterebilir:

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, ilk eylem yönlendiriciniz için bir parola değişikliği ve tüm ağınız için derhal bir güvenlik denetimi olmalıdır.

WiFi Ağ Güvenliğiniz için Önleyici Tedbirler

WiFi ağınızın istenmeyen kişilere karşı korumayı artırmak için çeşitli önleyici tedbirler vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

WiFi Şifreleri Neden Savunmasız Olabilir?

WiFi şifrelerinin savunmasız olmasının birkaç nedeni vardır. Bunlar aşağıdakiler içermektedir:

Daha güçlü parola koruması için karmaşık, benzersiz parolalar seçmeniz ve güçlü parolaları güvenli bir şekilde oluşturmak ve saklamak için bir parola yöneticisi kullanmanız gerekir.

Exit mobile version