Haberler

Jeff Bezos’un Roket Şirketi, Turistik Uzay Gemisinin Testlerine Bir Yıl Aradan Sonra Devam Ediyor

Jeff Bezos tarafından kurulan roket girişimi Blue Origin, Salı günü gerçekleştirdiği fırlatma ile uzay turizmi amacıyla kullanılacak olan roketini Batı Teksas test sahasından fırlatarak, yaklaşık bir yıl aradan sonra ilk test uçuşunu gerçekleştirdi.

“New Shepard” adı verilen uzay aracı’nın gerçekleştirdiği bu test uçuşu Blue Origin şirketinin yapmış olduğu 13. test uçuşu oldu. Bununla birlikte Bezos’un şirketi bu uçuş da dahil olmak üzere hiç bir test uçuşunda gemide insana yer vermedi. Araç şimdiye kadar sadece bilimsel deney amacıyla Mannequin Skywalker lakaplı bir test mankeni’ni taşıdı.

Blue Origin, artık müşterilerini kısa da olsa uzay gezilerine çıkarmak istiyor, ancak şirket bu zamana kadar ne bilet satışına başladı ne de fiyatlar konusunda bir ipucu verdi.

Blue Origin CEO’su Bob Smith, Salı günkü test uçuşunun web yayını sırasında, şirketin insanları uçurmaya hazır olmaya “çok yakın” olduğu açıklamasında bulundu.

Turistik uzay gemisi, müşterilerini sesten üç kat daha hızlı bir şekilde uzaya taşıyacak

New Shepard iki parçadan oluşuyor. Küçük, kubbe şeklinde, aralıklı dikdörtgen pencerelere sahip bir kapsül ve kapsülü ses hızının üç katına kadar çıkaran 19 m uzunluğunda bir roket güçlendirici. Kapsül, uçuşun sonuna yakın bir yerde roketten ayrılmak, 95 kmden daha yükseğe tırmanmak ve Dünya’ya paraşütle dönmeden önce birkaç dakika ağırlıksız olarak askıda kalmak için tasarlandı.

Blue Origin completes successful suborbital space shot – Spaceflight Now
New Shepard

New Shepard, Salı günkü test lansmanı sırasında, gelecekteki uzay aracının ay yüzeyine nasıl daha hassas iniş yapabileceğini incelemek için tasarlanmış roket iticisinin dış tarafına monte edilmiş bir sensör de dahil olmak üzere NASA için birden fazla deney yaptı.

New Shepard, Blue Origin’in ay teknolojisini geliştirmesine yardımcı olmak için baştan tasarlandı. Bezos, 2018’de yaptığı bir sunumda Blue Origin’in, Blue Moon adlı ay arazi aracı programı hakkında çeşitli açıklamalarda bulunmuştu.

Blue Origin ayrıca, şirketin kargoları ve uyduları yörüngeye gönderebileceğini umduğu New Glenn adında çok daha büyük bir roket tasarlıyor. Bu araç, sadece kısa ve yörünge altı kapasiteye sahip olan New Shepard’tan çok daha zor ve daha hızlı yolculuklara çıkacak.

Ancak konu fütüristik uzay teknolojileri planları olunca, Blue Origin Elon Musk’ın SpaceX’inin manşetlere hükmettiği ticari uzay keşif sahnesinde genellikle zayıf bir oyuncu olarak görülüyor. 2000 yılında kurulan Blue Origin, insanları uzaya göndermemiş veya yörüngeye roket koymamış olsa da, iki yıl daha genç bir şirket olan SpaceX, devasa uydu yığınları fırlatıyor, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderiyor ve Mars’a gidecek roket prototiplerini test ediyor.

Şirketin, SpaceX’e göre yavaş kalmasının nedeni maskotunda gizli

Şirketin maskotu, gerektiği kadar yavaş gitmeye ve asla kestirmeden gitmemeye adanmışlığı sembolize eden Kaplumbağa olarak belirdi. Şirketin bu politikası, bir çok açıdan Silikon Vadisi’nin son derece hızlı hareket etme ve hataları, öğrenme deneyimleri olarak benimseme ahlakını somutlaştıran SpaceX kültürünün tam tersi.

Hem Blue Origin hem de SpaceX’in NASA ile yakın bağları var, ancak SpaceX yıllar içinde hükümet sözleşmelerinden milyarlarca dolar daha fazla para kazandı.

Ve her iki şirket de sonraki Ay seyahatine çıkacak olan, ilk kadın astronot dahil iki kişiyi Ay’a götürme planında uzay ajansı ile yakın çalışmayı planlıyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu