TikTok, hızla büyümeye devam ederken sorunları da beraberinde getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülke TikTok’a karşı şikayetlerini dile getiriyor. İtalya’da yaşayan 13 yaşındaki genç bir kızın TikTok kanalında boğulma oyunuyla hayatını kaybetmesi sonucu yetkililerin tepkisini çekti ve İtalya Veri Koruma Kurumu(DPA), geçtiğimiz yıl Aralık ayında TikTok aleyhine “küçüklerin korunmasına dikkat edilmediğini” iddia ederek dava açtı.
İtalya’nın Veri Koruma Kurumu’nun, yaşanan vahim olay sonrası uygulamaya katılacak kullanıcılar için yaş sınırlaması getirildiğini bildirdi. Ancak DPA yetkilileri, TikTok’un gerçek olmayan doğum tarihi ile kaydolma ihtimalinin var olduğunu ve çinli şirketin bu kısıtlamayı tam olarak yerine getirmediğini savunuyor. DPA, Çinli şirketten 15 Şubat 2021’e kadar yaş sınırlaması kontrolü için tam olarak önlem alınmasını istedi.
İtalyan kurumun şikayetinden sonra bir TikTok sözcüsü, nasıl bir önlem alınacağına dair henüz bir bilgi paylaşmazken şirket olarak tehlikeli davranışları “teşvik eden, destekleyen veya yücelten” hiçbir içeriğe izin vermediğini aktardı.
Son olarak Pakistan’da yasaklanmıştı
Pakistan yetkilileri, Çin menşeli uygulamadan hergün milyonlarca yüklenen içeriğin proaktif olarak denetlenmesi için süre tanındı. Ancak Çinli şirket etkili bir mekanizma geliştiremediği için başarısız oldu ve bu nedenle Pakistan’da uygulamayı engelleyen ülkeler arasına girdi. Yetkililer, şirket tarafından yasadışı içeriklerin engellenmesi için etkili bir mekanizma geliştirilmesi durumunda kararın yeniden gözden geçireceğini bildirdi.
TikTok hangi ülkelerde yasaklandı?
Dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hedefinde olan sosyal medya devi, ABD’deki seçimlerin yoğunluğuyla henüz yasaklanmış değil ancak Hindistan ve Pakistan‘da TikTok uygulaması yasaklandı.
Açıklanan verilere göre TikTok’u ençok indiren ülkeler arasında Hindistan, ABD ve Brezilya ilk üç sırada yer alıyor.