Teknolojiyle giderek haşır neşir olduğumuz şu yıllarda birçok dolandırıcılık vakasına şahit oluyoruz. Telefonla arayanlar, SMS atanlar, e-mailler, virüslü reklamlar vb. şeyler sürekli olarak belirli kitleleri hedef seçiyor. Bu vakalarda dolandırıcılar özellikle polis, savcılık, yardım kurumu gibi resmi yerlerin adını kullanıyorsa başarı şansları da artıyor.
Özellikle pandemi döneminde bu tarz sahtekârlar ABD gibi ülkelerde milletin başına belâ oldu. Email koruma şirketi Inky’nin söylediğine göre, son zamanlarda birçok dolandırıcı kendini federal hükümetten biri olarak tanıtıp kişisel veri hırsızlığı yapmaya çalışıyor. Bu mesajlarda özellikle Covid döneminde işsizliğin artması sebebiyle para yardımı vaatleri bulunuyor.
Örneğin gelen maillerden birinde 5,800 dolar para yardımı yapan sahte bir hükümet programından bahsediliyor. Gelen link biraz şüpheli gözükse de tıklayınca sizi sözde ABD federal hükümetine ait bir siteye yönlendiriyor. Bu taklitçi sitede kişisel bilgilerini girerek form dolduran kişiler de tabii ki kendi rızalarıyla her detayı paylaşmış oluyorlar. İlk sayfada ad-soyad ve doğum tarihi soran dolandırıcılar, kişiyi başka bir forma yönlendirerek sosyal güvenlik numarası, ehliyet, adres, posta kodu, eyalet, telefon numarası ve email adresi gibi envai çeşit bilgiyi de istemeyi unutmuyor. Kişi tüm bilgileri girdikten sonra teşekkür etmeyi unutmayan sahtekârlar “kısa zamanda size döneceğiz” yazısıyla kurbana veda ediyorlar.
Bir diğer phishing taktiğinde ise “hesabınızda şüpheli faaliyet gözlemlenmiştir” mesajı ile cümleye giriliyor. Yine uydurma bir domain üzerinden taklitçi bir siteyle kandırılan kurban, kullanıcı adı ve şifresini girerek hesabını kontrol etmeye çalışıyor. Tabii bu sırada çoktan bilgilerini karşı tarafa vermiş oluyor. Tabii en can alıcı yanı ise “Pandemic Unemployment Assistance (PUA) program” yani “Pandemi İşsizlik Yardım Programı” adıyla irtibat kurulması. Federal hükümet adı altında böyle mesajları görenler de tabii tuzağa düşüyor.
Ülkemizde de telefonla arayarak veya mail atarak para ve kimlik bilgileri isteme, bir yerlere kayıt yaptırma gibi dolandırıcılık yöntemleri sürekli olarak kullanılıyor. Pandemi döneminde okurlarımızın bu konuda bilgisiz olan aile yakınlarını bilgilendirmesi de önemli bir unsur.