İnternet Protokolü’nün kısaltması olan IP adresi, cihazınızın internet dahil olmak üzere bir bilgisayar ağındaki diğer cihazlarla etkileşime girmesini mümkün kılan ağ yazılımı olan TCP/IP’nin bir parçasıdır. TCP/IP aslında dünyanın her yerindeki bilgisayarların diller ve donanımlar arasında fark olmaksızın iletişim kurmasını mümkün kılan bir protokoldür. Bir cihazın internet protokolünü kullanabilmesi için IP yazılımına ve bir IP adresine sahip olması gerekir.
İnternet üzerinden iletişim kurması gereken herhangi bir cihaza, onu diğer cihazlara benzersiz bir şekilde tanımlayan IP adresi olan 32 bitlik bir numara atanır. IP adresi genellikle 0-255 aralığında noktalarla ayrılmış dört sayı kümesi olarak yazılır, ancak ondalık veya onaltılık olarak büyük bir sayı olarak da gösterilebilir.
İnternet üzerindeki IP adresiniz, çoğu durumda size İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) tarafından atanır ve zaman zaman değişir. Örneğin, bu web sitesini çalıştıran bilgisayarın bu yazının yazıldığı tarihteki IP’si 24.133.246.62’ydi.
Genel IP Adresi ile Yerel IP Adresi Arasındaki Fark Nedir?
Genel IP adresi (public IP address), adından da anlaşılacağı gibi geneldir. Yani internette gezinirken kullanılır. Bu IP’ye herkes erişebilir.
Yerel IP adresi (local IP address) ise daha kişiseldir. İnternetten değil, yalnızca yerel ağ içinde trafik alabilecekleri varsayılır. İnternete erişmek için yerel bir IP adresi kullanılamaz. Bu IP türü kendi içinde benzersizdir.
Yerel IP Adresi Nasıl Bulunur?
Yerel IP adresi bulma yöntemi, genel IP adresiyle aynı değildir. Bu IP’yi interneti kullanarak bulamazsınız. Güvenlik nedeniyle internetin bu tür bilgilere erişimi yoktur. Windows ve macOS için prosedürler aşağıdaki şekildedir:
Yerel IP Adresi Bulma (Windows)
- Ekranınızın alt kısmındaki arama alanına Komut İstemi yazın ve üzerine tıklayın.
- Bir Komut İstemi penceresi açılacaktır. Buraya farklı komut setleri yazabilirsiniz.
- Yerel IP bulma işlemi için şu komutu yazın: ipconfig, ardından Enter düğmesine tıklayın.
- Geriye sadece ekranda beliren bilgileri görüntülemek kalıyor. IP adresiniz oraya yazacaktır.
Yerel IP Adresi Bulma (macOS)
- Sol köşede, ekranınızın üst kısmındaki minyatür Apple simgesine tıklayın.
- Sistem Tercihleri’ni seçin.
- Buradan Ağ’a tıklamanız gerekir. Burada yerel IP adresiniz yazacaktır.
IPv6 Nedir?
IP adresi, IPv4 olarak bilinen bir biçimde dört bayttan oluşur. Dört bayt, dört milyardan fazla farklı bireysel adresi temsil etmek için kullanılabilir. Bu rakam dünyadaki her bilgisayarı benzersiz bir şekilde etiketlemek için yeterli görünebilir, ancak giderek daha fazla cihazın internete bağlı olmasıyla, tahsis edilmesi ücretsiz olan IPv4 adreslerinin sayısı giderek azalmaktadır.
IPv6, yaklaşık 3.4×1038 benzersiz adresin temsil edilmesini sağlayan dört yerine on altı bayt kullanarak bu sorunu azaltır. Ayrıca standart, IPv4’ün maruz kaldığı diğer çeşitli teknik sorunları da çözer.
Ne yazık ki IPv6, IPv4 ile birlikte çalışabilir değildir, bu nedenle onu kullanmak için IPv6 düğümleri arasındaki tüm internet donanımının IPv6’yı kullanabilmek için güncellenmesi gerekecektir.
IPv4 ve IPv6 Arasındaki Farklar
Daha önce belirttiğimiz gibi, IPv4 adresi 32 bitlik bir sayıdır, oysa IPv6 adresi 128 bitlik bir sayıdır. IPv4 sayısal bir adresleme yöntemidir, IPv6 ise alfasayısal bir adresleme yöntemidir. IPv4 ikili bitlerinin nokta(.) ile ayrıldığı yerde, IPv6 ikili bitleri iki nokta üst üste(:) ile ayrılır.
Bitlerdeki fark, IPv6’nın olası IP adreslerinin sayısını 1028 ile çarpmasına izin verir, bu çok fazla gibi gelmeyebilir, ancak bize 340 trilyon trilyon trilyon trilyon olası adres verir.
Protokoller arasında da teknik farklılıklar vardır.
- IPv6, yerleşik hizmet kalitesine (QoS) sahiptir.
- IPv6, yerleşik bir güvenlik katmanına (IPsec) sahiptir.
- IPv6, Network Address Translation (NAT) ihtiyacını ortadan kaldırır.
- IPv6, varsayılan olarak çok noktaya yayın sağlar; bu, aynı paketin birkaç adrese gönderilebileceği anlamına gelir.
IP Sorgulama Nasıl Yapılır?
Mevcut IP adresinizin ne olduğunu bulmak çok kolay olmakla birlikte bunu yapmanın çeşitli yolları vardır:
Özel çevrimiçi araçlar kullanmak: IP adresinizi ve ortaya çıkardığı konum verilerini anında görmenizi sağlayan birçok özel araç vardır. WhatIsMyIP.com bu araçlardan biridir. Bu web sitesine gittiğinizde IP adresiniz direkt açılan sayfada görüntülenecektir.
Sağlayıcınıza sormak: Teknik desteğe başvurun veya “Kişisel hesap” bölümünü kontrol edin.
Manuel olarak bulmak: Windows kullanıyorsanız, Komut İstemi’ne gidin ve özel bir konsol uygulamasını başlatmak için ipconfig yazın. macOS’ta Sistem Tercihleri’ni açmanız yeterlidir.
IP Adresi Nasıl Gizlenir?
IP adresini gizlemek istemenizin çeşitli olası nedenleri olabilir. Pek çok kişi IP adreslerinin etkileşimde bulundukları web siteleri veya hizmetler tarafından bilinmesini veya görülmesini istemez ve mahremiyetlerinin bir kısmından ne zaman ve nasıl vazgeçeceklerinin kendi seçimi olması gerektiğine inanır.
Bir Sanal Özel Ağ (VPN), size IP adresi ve internette görünen diğer bilgiler üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Tabii ki, çevrimiçi bir hizmeti veya web sitesini kullanırken hala bir IP adresine ihtiyacınız vardır, ancak dış dünya sadece VPN sağlayıcınızın IP adresini görebilir, ISS’niz tarafından size verilen adresi değil.
IP İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. Dinamik IP nedir?
Dinamik IP adresleri, internete her bağlandığınızda ve internet üzerinden her mesaj gönderdiğinizde değişebilir.
2. Statik IP nedir?
Statik IP adresleri, internete her bağlandığınızda aynıdır. Tüm büyük web siteleri, e-posta hizmetleri, FTP hizmetleri vb. tarafından kullanılır.
3. What is my ip nedir?
WhatIsMyIP.com, kullanıcıların bir “IP Konum Araması, IP Whois Araması, İnternet Hız Testi, Proxy Algılama” ve daha fazlasını gerçekleştirmesine olanak tanıyan araçlar sağlar.
4. IP adresim fiziksel konumumu ortaya çıkarabilir mi?
Evet çıkarabilir. ISS’niz tam olarak nerede olduğunuzu bilir, ancak IP adresleri genellikle yalnızca yaklaşık bir konumu yansıtabilir.