Apple, Avrupa’da tekelleşme politikalarıyla ilgili sık sık gündeme gelen teknoloji devlerinden biri olmaya devam ediyor. Şirket, bu kez İngiltere’deki tüketici hakları kuruluşu Which? tarafından iCloud politikaları nedeniyle dava edildi. 3 milyar Pound (3,75 milyar dolar) tazminat talep edilen davada, Apple’ın kullanıcılarını iCloud servisine zorladığı ve rekabeti engellediği öne sürülüyor.
Dava ile İlgili Suçlamalar
Which?, Apple’ın İngiltere’deki 40 milyon müşterisini yüksek fiyatlarla iCloud kullanmaya zorladığını iddia ediyor. Açıklamaya göre:
- Apple, kullanıcıları kendi bulut depolama servisi olan iCloud’a yönlendirirken, üçüncü taraf hizmetlerin kullanımını zorlaştırıyor.
- iCloud’un ücretsiz depolama alanı yalnızca 5GB ile sınırlı. Daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar, ek alan satın almak zorunda bırakılıyor.
- Apple müşterilerinin, telefon verilerini üçüncü taraf bulut hizmetlerine yedeklemelerine izin verilmiyor.
Dava, Rekabet Temyiz Mahkemesi’ne (Competition Appeal Tribunal) sunuldu. 1 Ekim 2015’ten bu yana iCloud hizmeti için ödeme yapan kullanıcılar adına tazminat talep ediliyor. İngiltere’nin 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrılması nedeniyle Avrupa Komisyonu bu davada yetki sahibi olmayacak.
Which? CEO’su Anabel Hoult şu açıklamayı yaptı;
“Apple müşterilerinin, teknoloji devinin iCloud hizmetini zorunlu kılmasından ve rakip hizmetlere erişimi engellemesinden dolayı neredeyse 3 milyar pounds tazminat almaya hakkı olduğunu düşünüyoruz.”
Apple, bu açıklama karşılık kullanıcılarının iCloud kullanmak zorunda olmadıklarını ve üçüncü taraf platformları kullanmakta özgür olduklarını vurguladı. Computer Weekly’ye yaptığı açıklamada Apple sözcüsü şunları söyledi;
“Kullanıcılarımız iCloud’u kullanmak zorunda değil ve birçoğu veri depolama için çeşitli üçüncü taraf alternatiflerini tercih ediyor. Verilerin aktarımını hem iCloud’a hem de diğer hizmetlere mümkün olduğunca kolaylaştırmak için çalışıyoruz. iCloud uygulamalarımızın rekabete aykırı olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz ve bu tür yasal iddialara karşı kendimizi kararlılıkla savunacağız.”
Bu dava devam ederken, ABD Adalet Bakanlığı da Apple’ı, kullanıcılarını kendi ekosistemine kilitlemek ve rakip platformlara erişimlerini kısıtlamakla suçlayan benzer bir inceleme yürütüyor.