İngiltere, çevrimiçi platformları daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirdiği çevrimiçi güvenlik rejimini bugün yürürlüğe koydu. Bu kapsamda sosyal medya devleri Meta (Facebook) ve TikTok gibi platformların, yasa dışı içeriklerle mücadele etmek için gerekli önlemleri alması zorunlu hale getirildi. İngiltere’nin medya düzenleyicisi Ofcom, yasa dışı zararlara karşı ilk uygulama kodlarını yayınladı. Çocuk istismarı içerikleri ve intiharı teşvik eden içeriklerin önlenmesi, bu kodların başlıca odak noktaları arasında yer alıyor.
Yeni düzenlemelere göre, platformlar 16 Mart 2025 tarihine kadar, çocuklar ve yetişkinler için yasa dışı içeriklerin oluşturduğu riskleri değerlendirmek zorunda. Bu tarihten sonra şirketlerin, riskleri azaltmak için içerik moderasyonu, kolay raporlama sistemleri ve güvenlik testleri gibi önlemleri uygulamaya koyması bekleniyor.
Ofcom CEO’su Melanie Dawes, teknoloji şirketlerinin artık sıkı bir denetim altında olduğunu belirterek, “İlk kodlarımız ve rehberimiz kapsamında sektörün belirlenen güvenlik standartlarına uygun hareket etmesini yakından takip edeceğiz. 2025’in ilk yarısında yeni düzenlemeler de hızla yürürlüğe girecek” dedi.
Geçen yıl yasalaşan Çevrimiçi Güvenlik Yasası, Facebook, YouTube ve TikTok gibi platformlar için çocuk korumasına öncelik veren ve yasa dışı içeriklerin kaldırılmasını zorunlu hale getiren daha katı standartlar getiriyor. Yeni kurallar doğrultusunda, raporlama ve şikâyet sistemlerinin kolay erişilebilir olması şart. Ayrıca, yüksek riskli platformların, çocuk istismarına dair içerikleri tespit etmek için karma eşleşme ve URL algılama gibi otomatik araçlar kullanması gerekecek.
Ofcom, kurallara uymayan şirketlere, yıllık küresel cirolarının %10’una kadar veya 18 milyon sterline kadar para cezası kesebilecek. İngiltere Teknoloji Bakanı Peter Kyle, yeni kodların çevrimiçi güvenlikte önemli bir adım olduğunu vurguladı ve “Platformlar bu standartlara uymakta başarısız olursa, düzenleyicinin tam yetkisini kullanması için desteğim tamdır. Gerekirse sitelere erişim bile engellenebilir” ifadelerini kullandı.
Bu düzenlemeler, özellikle İngiltere’de çocukların çevrimiçi ortamda maruz kaldığı riskleri azaltmayı ve teknoloji şirketlerini daha sorumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Sosyal medya platformlarının yeni kurallara nasıl uyum sağlayacağı ise önümüzdeki dönemde netleşecek.