IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Haftası 19-22 Ekim Tarihlerinde 1500+ BT Profesyonelinin Katılımı ile Gerçekleşti

Ülkemizin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri, “Dijital Ekonominin Yükselişi ve CEO’ların Yeni Gündemi” temalı “IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Haftasında” bir araya geldi  

İSTANBUL, 25.10.2021 – 14 yıldır İstanbul ve Ankara’daki en büyük ve en kapsamlı konferans ve araştırmaları gerçekleştiren International Data Corporation (IDC) Türkiye, 19-22 Ekim 2021 tarihleri arasında, 4 günlük zirve olarak düzenlenen “IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Zirvesi” çerçevesinde ülkemizin önde gelen kamu ve özel sektöre bağlı kurumların tüm iş birimleri ve üst düzey yöneticileri, farklı sektör odaklarında düzenlediği ve alt oturumlarla daha derin deneyimleri paylaşmak amacı ile bir araya geldi. Zirve, 1500+ BT sektörü yöneticisinin katılımıyla, ülkemizdeki en geniş kapsamlı teknoloji etkinliği olarak gerçekleşti.

IDC Sanal Platformu üzerinden düzenlenen zirveye, 1500’den fazla üst düzey yönetici katılarak içinde bulunduğumuz dijital inovasyon çağına ait deneyim ve öngörülerini paylaştılar. Global olarak son 24 aylık süreçte Dijital Dönüşüm hızı bölgesel olarak artarak dijitalleşme gereksinimi her sektörde kritik hale geldi. Dijital Dönüşüm konusu tüm kurumlarda yeniden keşfedilir hale gelirken– Dijital Dönüşümde “Geleceğin Kurumları” kavramı yeni altın standart olarak öne çıktı.  

IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Zirvesi kapsamında kamu ve özel sektörün önde gelen kurumlarının açılış konuşmaları, IDC Global ve yerel analistlerinin sunumları gerçekleşirken, CEO bakış açısı ile dijital dönüşümün değerlendirildiği “Digital Agenda of the CEO” ve “Why the C-Suite Must be the Digital Dream Team in the Future Enterprise” konulu paneller yer aldı. IDC Dijital Dönüşüm Ödüllerine, toplamda 75 kurumdan 187 proje başvurusu gerçekleşti.  Zirve kapsamında canlı olarak gerçekleşen “IDC Dijital Dönüşüm Ödül Töreni’nde”, yıl içinde gerçekleşen projeleriyle dereceye giren kurumlara ve yöneticilere 13 kategori altında ödülleri takdim edildi.  Zirvede, 5 farklı sektör odağında ele alınan ana başlıklar olan, geleceğe hazır organizasyonlar, işin geleceği, dijital dönüşüm, dijital dönüşümün kurumlara getirisi,  dijital dönüşümü destekleyen yeni nesil teknolojiler, inovasyon yönetimi, veriye dayalı iş modelleri, modern veri merkezleri, bulut bilişim, dijital ekonomi, dijitalleşme ile rekabet avantajı sağlamak, nesnelerin interneti, siber güvenlik, büyük veri ve analitik ,yapay zeka, robotik süreç otomasyonu, dijital altyapı optimizasyonu ve kurumların dijital iş yapış şekilleri üzerine oturumlar düzenlendi.

IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, ‘’Salgın sırasında  tüm birey ve kuruluşlar işlerinin başında kalabilsinler  diye  önceki krizlerden farklı olarak teknolojiye ciddi yatırımlar yapmak zorunda kaldı.  Perakende ve lojistik sektörleri, süpermarketler, pazaryerleri çevrimiçi satışların önemli oranda artmasıyla, artan çevrimiçi talebi karşılamak için gereken istihdamı hızla sağlamak zorunda kaldı. Ülkemizde birçok holding kendi markalarının, alışveriş merkezi kiracılarının, müşterilerine çevrimiçi olarak ulaşmasını sağlayan pazar yeri başlatmak   için e-Ticaret platform yatırımı yapıyor. Tüm dünyada kuruluşlar yaklaşan bir teknoloji soğuk savaşı, dijital beceri eksikliği, değişen toplumsal normlar ve sistemik endüstri değişimi de dahil olmak üzere bir dizi bilinmeyen potansiyel aksaklıkla karşı karşıya. Birçok kuruluş salgının benzersiz ihtiyaçlarını gidermek için yapılan teknoloji yatırımları maalesef 2020’de tamamlayamadı. Bir anketimize göre, 2021 teknoloji bütçe harcamalarının%40’ı salgının tetiklediği iş değişikliklerini veya salgın sonrası yeni rekabet gereksinimlerini ele alan projelere gidiyor. Gelecek yılki harcamaların üçte biri olmasa bile en az dörtte birinin oraya gideceğini tahmin ediyoruz. Bunun ilk nedeni pandemi sırasında hızlı bir şekilde ayağa kaldırdığınız bu teknoloji yatırımlarından bazılarının, önceki BT sistemlerinin geri kalanıyla bir entegrasyonun düzeltilmesi gerekiyor. İkinci nedeni ile BT yol haritanızda kalıcı bir değişiklik yapan ilave yeni gerçeklikler de gündeme gelmeye devam ediyor. İlaveten Dijital teknolojileri bilen- kullanabilen yeteneklileri bulmak, işe almak ve korumak için küresel bir yarış haline geldi.Bu yeni bir sorun olmasa da, bunun artık daha büyük bir sorun olmasını bekliyoruz çünkü birçok kuruluş şimdi pandemi nedeniyle dijital dönüşümün peşinde,   Yaptığımız başka bir araştırmaya göre, DX projeleri personel sıkıntısı nedeniyle ortalama 35-45 hafta ertelendi. Yaklaşan zaman dilimi, ticaret ve teknoloji soğuk savaş getiriyor. tedarik zincirlerinin bozulmasını, ulusal ve uluslararası parçalanmayı tehdit eden ve bazı ülkeleri giderek daha fazla ulus tabanlı teknoloji yığınları arasında seçim yapmaya zorlayan artan ticaret ve teknoloji eylemleri görüyoruz.  Sürdürülebilirlik, iklim krizleri, girişimlerinin iş dünyası üzerindeki etkisi daha çok gündemimizde, Bir çok hükümetin elektrikli araçlar için vergi teşvikleri önermesi gibi bazı sektörler için sistematik endüstri değişimi yaratacak yatırımlar önerdiğini görüyoruz Bir başka saha anketimize göre, bu değişikliklerin işletmeleri üzerinde önemli veya derin bir etkiye sahip olmasını bekleyen kuruluşların % 50si. Avrupa Birliği Geri Kazanım ve Dayanıklılık Tesisleri için €249B harcayacak.

Tüm kurumlar, ürün ve hizmetleri dijital kanallardan, pazaryerlerinden, sosyal medya üzerinden sunarken, farklı deneyimler sunan, güvene dayanan, kişiselleştirilmiş yeni iş modelleri ve dijital dayanıklı modeller geliştirmek zorundalar. Gittikce daha önemli hale gelen konu Müşteri Deneyimi için kurumlar 2021’de 1.5 Trilyon$ harcayacak, 71Milyar$-CRM application markete ayrılacak. Çalışan Deneyimi programları ile:  iş sonuçlarına yansıyan takım ruhunu hissettirmek,  kapsayıcılık ve çeşitliliği taahhüt eden,  işverene güvenen-iyi iletişimi olan şirketler başarılı olacak. Salgınla beraber yorgun ve endişeli insan kaynağı için Aidiyet-esneklik, çalıştıkları kurum için gurur duyan, dinlenildiklerini, fiziksel-ruhsal-finansal güvence altında olan, sürekli eğitimle kariyer gelişimleri desteklenerek üretkenlik daha da artacak. Salgın döneminde çalışanların %63ü yeni sorumluluklar aldığını, %27si ise bu yeni sorumluluklar için hiç bir eğitim almadığını söylüyor. Öte yandan iş birimleri, BT harcamalarının 50%sini oluşturacak- yani BT departmanları dışından da harcamalar gelecek.  Çalışanların %35’İni Yeni nesil -millenial grup oluşturacak.  BT yöneticilerinin 1/3ü şirketlerin inovatif işleri yönetecek.  2025’te ofislerdeki çalışan sayısı 2019’dan en az %30 daha az olacak, yani %30 u evden çalışmaya devam edecek. Tüm dünyada gündemde olan çeşitlilik ve kapsayıcılık dahilinde kadınları iş hayatına dahil etmekle çeşitliliğin zenginlik yaratacağını, verimi artıracağını deneyimleyeceğiz. Dolayısı ile tüm sektörlerde çok önemli Teknoloji ve insan dengesini sağlamaya yönelik trendler yaşayacağız. ‘’

Zirvenin açılış konuşmalarından bazılarını IDC CIO Stratejisi ve Yönetici Danışmanlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Christopher Goodhue, IDC CRO Meredith Whalen, IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eczacıbaşı Holding Dijital Dönüşüm Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Esra Eczacıbaşı Coşkun ve Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü ve IDC Türkiye Kıdemli Araştırma Müdürü Eren Eser gerçekleştirdi.

IDC Sanal platformu üzerinden gerçekleşen Zirvede interaktif fiziksel bir etkinliğin tamamen 3 boyutlu olarak sanal ortama taşınmış hali gerçekleşirken, güncel sektörel yenilikleri bire bir izleme imkanı sunan teknoloji odaklı oturumlar, sanal ortamda bire bir tanışma ve görüşme imkanı sağlayan sektörler özelinde tasarlanmış “Networking alanı”, bire bir konuşma, yazışma ve görüntülü konuşma imkanı sağlayan “Sanal Fuar Alanı” yer aldı.

Etkinlik programı süresince, dijital ekonominin kurumlara ve BT ve İş Süreçleri profesyonellerine getirilerinin yanı sıra, işin geleceği, kurumların geleceği, dijital dönüşümün kurumlara getirisi, inovasyon yönetimi, veriye dayalı iş modelleri, siber güvenlik, nesnelerin interneti, robotik süreç otomasyonu, yapay zeka, büyük veri ve analitik, bulut bilişim ve mobilite gibi konular da masaya yatırıldı.

Her yıl konferansa damgasını vuran IDC Dijital Dönüşüm ödülleri için bu sene 75 kurumdan gelen toplam 187 proje yarıştı, toplam 64 proje ödüllendirildi, yılın CEO’su ve Dijital Dönüşüm Liderleri ödülleri sahiplerini buldu. Tüm projeler üst düzey yöneticiler ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirirldi.

Üst düzey yönetici ve akademisyenlerden oluşan jüri ekibinin oylarıyla belirlenen, 2021 yılının birincilik ödülü alan projeleri şu şekilde:

Yılın CEO’su: Mehmet Tütüncü, CEO, Yıldız Holding

Yılın Dijital Dönüşüm Liderleri: Esra Ecazıbaşı Coşkun, Dijital Dönüşüm Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi, Eczacıbaşı Holding, Gül Erol, CIO, Yıldız Holding, Serdar Yılmaz, CIO, Fibabanka

Güvenin Geleceği: Doğuş Teknoloji, Horus Projesi

Dijital Dayanıklılığın Geleceği: n11.com, Harmony Projesi

Bağlantının Geleceği: Kordsa, Uçtan Uca Dijital Üretim Projesi

Tüketici ve Müşterinin Geleceği: VakıfBank, NFC, Yüz Tanıma Teknolojisi ve Görüntülü Görüşme ile Uzaktan Müşteri Edinimi Projesi

Dijital Alt Yapının Geleceği: Intertech inter-Cloud Projesi

Dijital Yeniliğin Geleceği:  Yıldız Holding, Igoya Projesi

Operasyonun Geleceği: Vakıf Katılım Bankası, Blok Zinciri Tabanlı Müşteri İstihbarat Paylaşımı – (Rizico) Projesi, Ford Otosan, Modülasyon Parmakizi Projesi

Endüstri Ekosistemlerinin Geleceği: Intertech, interAPI Open Banking and Innovation Platform & Fintech Ecosystem Projesi,  Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB), Tarımın Nabzı, Çiftçinin ve Yatırımcının Pusulası TÜRİB Tarımsal Ürün Endeksleri Projesi

Yapay Zekanın Geleceği: Anadolu Sigorta, Hasar Muallaklarının Makine Öğrenmesi ile Tespiti Projesi, Turkcell, Kampanya Post Analiz Otomasyon Projesi, Türk Telekom, Network Yapay Zeka Operasyon Karar Destek Projesi

Kurumların Geleceği: EnerjiSA Enerji, E-TERNAL Projesi

İşin Geleceği: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, IMM Smartus Projesi, Ecazcıbaşı Holding, Dijital Mentor Projesi.

Sektörün en önemli buluşma noktası haline gelen IDC Dijital Dönüşüm Haftası, 2’inci yılına özel bu programıyla, sektörün gündemini belirleyen bir platform olmaya devam ediyor.

IDC Hakkında:

International Data Corporation (IDC), bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ve tüketici teknolojileri pazarları için pazar istihbaratı, danışmanlık hizmetleri ve etkinlikler alanında küresel bir lider hizmet sağlayıcıdır. Dünya çapında 1.100’den fazla analistiyle birlikte IDC 110’dan fazla ülkede teknoloji ve sektör fırsatları ve trendleri hakkında küresel, bölgesel ve yerel uzmanlık sunmaktadır. IDC’nin analizleri ve incelemeleri, BT profesyonellerinin, iş yöneticilerinin ve yatırım topluluklarının kanıta dayalı teknoloji kararları alabilmelerini ve kilit iş hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamaktadır. 1964’te kurulan IDC, dünyanın teknoloji medyası, araştırması ve etkinlileri şirketi olan IDG’nin bağlı şirketidir. IDC hakkında daha fazla bilgi için www.idc.com adresini ziyaret ediniz. IDC’yi @IDC ismiyle Twitter’de takip edebilirsiniz.

Exit mobile version