IBM System X ve Blade Sunucular için Offline Firmware Update Media Oluşturma
Yeni bir IBM sunucu siparişi verdiğinizde kutu içerisinden çıkan bootable media muhtemelen çok eski tarihli olacaktır ve güncel işletim sistemlerinin doğru sürücüler ile kurulmasına izin vermeyecektir yada danışmanlık hizmeti verdiğiniz yerlerde bulunan farklı IBM sunucuların firmware güncelleştirmeleri için teker teker uğraşmak zorunda kalıyorsunuzdur. Benim karşılaştığım durum ise, 3650 M3 sunucularımız için yeni almış olduğumuz 6Gb 15K 300 Gb SAS disklerimizi sanallaştırma ortamımıza dahil ettiğimde, disklerin SATA2 disklerden bile daha vasat performans sergilemeleri olmuştur. Sebebini araştırdığımda, disklerin mevcut firmware’ lerinin üzerine IBM tarafından 3 kez güncelleştirme çıktığını gördüm. Tam bu noktada IBM ToolsCenter Bootable Media Creator (BoMC) devreye girmektedir.
Programı indirmek için www-947.ibm.com/support/entry/portal/docdisplay?lndocid=TOOL-BOMC linkine tıklıyoruz. Programı Windows ortamları haricinde RedHat ve Suse Linux işletim sistemlerinde de kullanabiliyoruz. Biz Windows sürümünü indiriyoruz ve sonrasında çalıştırıyoruz.
Karşılayan ekranını Next ile geçebiliriz. Eğer bir önceki kullanımdaki konfigürasyonu kullanmak istersek “Load in Previously saved configuration” seçeneğini kullanabiliriz.
Bootable medianın oluşturulma amacını seçiyoruz. Seçenekleri kısaca özetlersek;
Updates : Sunucu üzerinde bulunan bileşenlerin firmware updateleri için gerekli olan araçtır.
Diognastics : Sunucu üzerinde oluşan problemleri tanımlamamıza yardımcı olan araçtır. Genel olarak Sistem konfigürasyonu, yüklü olan sürücüler, ayrıntılı donanım bilgileri ve sunucu üzerinde gerçekleşen olayların loglarını öğrenmemize yardımcı olur.
Deployment : Windows işletim sistemlerinin doğru sürücüler ile sunucu üzerine kurulmasını sağlayan, IBM ServerGuide Setup and Installation CD içeriğini oluşturur.
Enable Auto Task menüsünden ise, media boot edildiğinde otomatik olarak hangi işlemin başlayacağını seçiyoruz.
Gerekli güncelleştirme dosyalarının internetten yada local bilgisayarımızdan mı alınacağını belirtiyoruz.
İnternetten güncelleştirmelerde IBM’in tavsiye ettiği stabil güncelleştirmeleri içeren UpdateExpressSystem Pack seçeneğidir. Diğer seçenek ise IBM sitesinde yer alan en son güncelleştirmeleri içermektedir. İkisi arasındaki farkı daha detaylı incelemek için IBM ID’ miz ile IBM hesabımıza giriş yapıyoruz ve download bölümünde bulunan en son sürüm UpdateExpressSystem Pack in yayınlama tarihini kontrol ediyoruz.
Sonrasında kritik güncelleştirmeler bölümüne baktığımızda buradaki sürücülerin daha güncel olduğunu görüyoruz. Örnek olarak SAS sürücüleri için Nisan ayında yayınlanan bu güncelleştirmeleri ilk seçenek ile almamız mümkün değildir.
Biz ikinci seçenek ile devam ediyoruz.
İnternet erişimi için sistemimizde proxy kullanıyorsak gerekli bilgileri giriyoruz.
Update edilecek sunucuların modellerini seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.
Lokal diskimizde updatelerin indirileceği ve bootable medianın oluşturulacağı klasörü seçiyoruz.
Device type seçeneğinden oluşturulacak media tipini belirtiyoruz. Eğer istersek CD/DVD’ ye dosyaları direk yazdırabileceğimiz gibi ISO dosyası da oluşturabiliriz.
Katılımsız yükleme için bu pencereden ayarlamalar yapabilirsiniz. Next ile ilerliyoruz.
Konfigürasyonu gözden geçiriyoruz. Bu konfigürasyonu kaydederek birinci ekran görüntüsünde anlattığımız “Load in Previously saved configuration” seçeneğinde kullanabiliriz.
Updatelerin indirilmesini ve medianın oluşturulmasını bekliyoruz.
Bu pencerede uzun süre beklediğinizde kötü hislere kapılmayınız. Aşağıdaki belirttiğim bağlantı hızında ve bilgisayar konfigürasyonunda media oluşturma işlemi 48 dakika sürmüştür. Yani sabırla bekleyiniz.
Finish butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz.
Belirttiğimiz yoldaki ISO kalıbını CD/DVD’ ye yazdırarak IBM sunucumuzu bu media ile boot ediyoruz.
Güncelleştirme sonucunda makalemin başında belirttiğim disk yavaşlığı problemimizi firmware update ile çözüme kavuşturduk. Sistem yöneticileri olarak kritik güncelleştirmeleri değerlendirip performans ve güvenlik için sistemlerimize uygulamalıyız.
Faydalı olması dileğimle.