Blog

Hyper-V Replica Nasıl Çalışır ve Yapılandırılır?

Merhaba, bu yazımda sizlere Hyper-V Replica Nasıl Çalışır ve Yapılandırılır? Konusundan bahsedeceğim. Failover Cluster olan bir mimari üzerinde Hyper-V rolü kurulduktan sonra felaket senaryosu için ikinci bir lokasyonda kurulmuş olan Hyper-V üzerine sanal sunucularınızın kopyalarını Hyper-V Replica Özelliği sayesinde çoğaltabilirsiniz.

Ortamınızda Cluster altyapısı yoksa bu ortamlarda da Hyper-V Replica özelliğini Hyper-V Manager üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Cluster olan yapılarda ise öncelikle Hyper-V Replica Broker rolünü cluster mimarisine eklemeniz gerekmektedir. Bunun için ilk önce Failover Cluster Manager konsolu içinde aşağıdaki gibi sağ click Configure Role demeniz gerekmektedir.

Karşınıza gelen Select Role penceresinde Hyper-V Replica Broker rolünü seçmeniz gerekmektedir.

Ardından Client Access Point ekranı sizleri karşılayacak. Burada Hyper-V Replica Broker rolünüz için bir ip adresi ve isim tanımlamanız gerekmektedir. Burada tanımlamış olduğunuz isimle active directory veritabanında sanal bir bilgisayar hesabı nesnesi oluşacaktır. Verdiğiniz isim ve ip adresini de DNS zone altına yazacaktır. Role yapılandırma adımı sonrasında Failover Cluster Manager içerisinde Roles kısmında Hyper-V Replica Broker rolü de görünecektir.

Hyper-V Replica Broker rolü üzerindeyken sağ click ya da rol seçili iken Actions menüsünden Replication Settings seçeneği ile Hyper-V Replica ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

Bu pencerede Hyper-V Replica Broker Configuration ekranını göreceğiz. İlk olarak Enable this cluster as a Replica server kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir. Bu ayar ile Cluster yapımızın Hyper-V Replica özelliğini etkinleştirmiş oluyoruz. Authentication and ports kısmında ise replikasyon trafiğinin kimlik doğrulamasında hangi metodun kullanılacağını seçmeniz gerekmektedir. Use Kerberos kutucuğunu işaretleyerek, HTTP üzerinde 80 portunu kullanarak Hyper-V Replica işlemlerinin gerçekleşmesi sağlanmış olacak. Ayrıca Kerberos protokolünün de kullanılması sağlanmış olacaktır.

Eğer domain dışı ya da internet üzerinden geçen bir trafik olacaksa HTTPS protokolünü kullanabilirsiniz. Authorization and storage bölümünde ise kimlik doğrulamasını geçen tüm sunuculardan replikasyon kabul edecekseniz, Allow replication from any authenticated server kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir. Browse kısmında ise sanal sunucu kopyalarının depolanacağı alan seçilmelidir.

Eğer sadece belirli sunuculardan replikasyon kabul edecekseniz, bu sunucuları da farklı bir yerde depolayacaksanız alttaki Allow replication from the specified servers seçeneği kullanılmalıdır.

Söylemiş olduğum bu yapılandırmayı hem canlı sistemlerinizin bulunduğu Hyper-V cluster yapınızda, hem de felaket merkezinizdeki Hyper-V platformu üzerinde uygulamanız gerekmektedir. Hyper-V Replica ile sanal sunucuların çoğaltılması sağlanırken, kaynak ve hedef lokasyonlardaki Hyper-V platformu cluster mimarisinde çalışabilmektedir. Ayrıca bunlardan biri ya da her ikisi de Stand-alone Hyper-V olabilmektedir. Şu ana kadar Hyper-V Replica yapılandırma işlemlerimizi hazırlamış olduk. Artık sanal sunucularımızı çoğaltabiliriz.

Hyper-V Replica Broker

Öncelikle Failover Cluster Manager içerisinde çoğaltmak istediğiniz sunucu üzerinde sağ click Replication seçeneği içerisinden Enable Replication işaretlenmelidir. Açılan pencerede Enable Replication for VM kısmı gelecektir. Burada Specify Replica Server kısmından sanal sunucunuzun çoğaltılacağı hedefteki Hyper-V sunucu ismi veya clustered ortamda çalışmakta olan karşı tarafın Hyper-V Replica Broker ismi yazılmalıdır.

Specify Connection Parameters ekranında port bilgisi ve kimlik doğrulama tipi girilmelidir. Eğer domain ortamınız mevcutsa yukarıda da belirttiğim gibi Kerberos metodunu kullanarak güvenli bir mimari sağlayabilirsiniz. Çoğaltma yapılacak olan verilerin sıkıştırma özelliğini aktif etmek için Compress the datathat is transmitted over the network kutucuğu işaretlenmelidir.

Choose Replication VHDs ekranında ise kopyalayacağınız sanal sunucunuza ait olan diskler listelenecektir. Burada disklerden çoğaltmak istemediğinizin kutucuğunun işaretini kaldırabilirsiniz. Burada ufak bir not olarak belirtmeliyim ki; sanal bellek dosyası konumlandırılmış olan sanal disklerin çoğaltılmaması önerilmektedir.

Configure Replication Frequency ekranında çoğaltma işleminin ne kadar aralıklarla gerçekleşeceği belirlenmektedir. Burada 30 saniye, 5 dakika ve 15 dakika olmak üzere üç seçenek mevcuttur. Configure Recovery History kısmında ise Replica sunucu üzerinde sanal sunucunun kaç adet snapshot kopyasının tutulacağı belirtilmektedir. Only the latest recovery point seçeneği ile yalnızca en güncel kopyanın tutulması sağlanabilir. Additional recovery points seçilirse ise ilave snapshot dosyalarının kopyalarının da tutulması sağlanmış olacaktır.

Choose Initial Replication Method kısmında ilk replikasyonun başlama yöntemi seçilmektedir. Sanal makinenizin ilk kopyasını ağ üzerinden gönderecekseniz, Send initial copy over the network seçilmelidir. Eğer daha önce bir kopyayı harici bir disk üzerinden gönderdiyseniz, Send initial copy using external media seçeneği seçili halde iken browse diyerek, sanal sunucunun bulunduğu disk konumunu seçebilirsiniz.

Sanal sunucunuz karşı tarafa harici disk veya farklı bir yöntemle gönderilmiş ve import edilmiş kapalı bir şekilde bekliyorsa Use an existing virtual machine on the Replica Server as the initial copy seçeneği işaretlenmelidir. Kaynak sunucu ile aynı isimde olduğundan dolayı hedef platform otomatik olarak eşleşecektir. Aşağı kısımda Schedule Initial replication çoğaltma işlemi anında başlasın derseniz, Start replication immediately seçeneği ile ilerlenmelidir.

İlk replikasyon zamanını programlamak için Start replication on seçeneği ile ilerlenmelidir. Replikasyon işlemi tamamlandıktan sonra ise çoğaltılan sanal sunucu üzerinde sağ click ve planlı failover testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. View Replication Health ile çoğaltma işleminin sağlık durumunu görüntüleyebilirsiniz.

Çoğaltmış olduğunuz sanal sunucunuz karşı tarafta kapalı durumda bekleyecektir. Herhangi bir failover ya da felaket anında karşıdaki sunucuları açarak işlemlerinizi devam ettirmiş olacaksınız. Sanal sunucunuzun ikinci lokasyonda bulunan koyası üzerinde sağ click Extend Replication dediğinizde ise üçüncü bir konuma kopyanın gönderilmesi sağlanabilmektedir.

Çoğaltma yapmış olduğunuz sana sunucunuzun Edit Settings kısmında gelen ayarlar penceresini görebilirsiniz. Bu pencerede Network Adapter altında Failover TCP/IP seçeneğini kullanarak, diğer lokasyonda sanal sunucunuzun hangi ip adresi ile açılacağını önceden belirleyebilirsiniz. Dolayısıyla bu ayarı alacağını kopya içerisine gömebilirsiniz. Eğer her iki lokasyonda da otomatik ip kullanılıyor ise Failover TCP/IP üzerinden bir ayar yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Bu yazımda sizlere Hyper-V Replica Nasıl Çalışır ve Yapılandırılır? Konusunu ve Hyper-V Replica ayarlarını, yapılandırmasını sizlere anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.

Dağcan Nural

1988 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar dünyasına olan hayranlığım çok küçük yaşlarda başladı. Bu sebeple sistem alanında kendimi geliştirmeye karar verdim. Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 2005 yılında Bilge Adam Sistem & Network Mühendisliği eğitimi aldım. Hemen ardından IT dünyasına giriş yaptım. Collezione şirketinde 2006 - 2018 yılları arasında Sistem Uzmanı olarak görev yaptım. 2018 Temmuz ayından beri LCWAIKIKI şirketinde System Engineer pozisyonunda çalışmaktayım. Sektörde 17 yıllık deneyime sahibim. Birçok önemli projede görev aldım. Linkedin üzerinden profilime ulaşabilirsiniz. Bilgi ve tecrübemi bu blog üzerinde paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Nurullah hocam selamlar, burada Failover Cluster olan yapılardaki Replicadan bahsetmişsiniz.
    Peki arada storage yokken ve aynı özelliklerde 2 sunumuz varken HyperV nasıl yapılacaktır?
    Saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu