Hyperconvergence Nedir?
Nedir yahu diyenler hemen kısaca yeni server modellerimiz abi gel hepsi burada diyerek bir pazarcı mantığı ile giriş yapayım istedim ama biliyorum ki bu yazıyı okuyan herkes bira daha detay ve teknik bilgilere sahip olmak hatta alacağı ürünler hakkında aklındaki soru işaretlerini yok etmek amaçlı bir arama yaptı ve bu makaleyi buldu ne diyor bu adam zaten istesem gider pazardan alırdım bu Hyperconvergence sistemi neyse çok sözü uzatmadan konumuza başlayalım. Hyperconvergence sistemler sanallaştırma dünyasına ilk olarak 2014 yılında VMware firmasının DELL firması ile ortaklaşa üretip geliştirdiği EVO:RAIL adında bir ürün olarak ortaya çıktı. Bu ürünün en büyük özelliği şu idi sizin firmanız içinde yer alan minik veya büyük Datacenter ortamınızı 2U Rack bir Server yapı üzerinde her şeyi ile sanallaştırma yazılımı storage yazılımı network yazılımı hatta yedekleme yazılımı içerisinde bir bütün olarak size sunmak idi ve gayet güzel bir başarıya imza attılar tabi ki arkasında bir sürü daha üst ve gelişmiş modeller ve markalar ortaya çıktılar. Benim amacımda hem Hyperconvergence yapılar nedir nasıl çalışır hakkında size bilgi vermek ve tarafsız olarak şu anda Türkiye’ de satılan Hyperconvergence markalar ve ürünlerinin teknik bilgilerini elimden geldiğince sizlere aktarabilmek umarım sizlere faydalı olur. Sanırım makalenin girişi için biraz uzun oldu ama güzel bir açıklama oldu.
ESKI YAPI veya VAR OLAN yapıyı hatırlayarak işe başlayalım; Herkes kendi datacenter yada sistem odasının yapısını bilir değil mi? Şöyle bir hatırlayalım, İhtiyacımız kadar Host ( fiziki server ) 3 veya daha fazla tabi ki bu sistem için iyi bir storage bu storage için ISCSI ve FIBER bağlantı için switch yedekleme için ayrı bir yazılım farklı lokasyonlar ile yapılan gerek iş gerek FKM (felaket kurtarma merkezi) için replikasyonlar için network ve wan hızlandırıcılar vb gibi bir çok alet yani hepsi de ayrı ayrı yer bilgi ve komplex (karmaşık) bir yapı oluşturuyor değil mi ( burası biraz satış işi gibi oldu ama konunun anlaşılması için şart ) bu durumdan bizi kurtarmak için sanallaştırma + vsan + network yapısını hem kullanımı kolay bir ara yüz ile bize sunan yapının hepsine Hyperconvergence sistemler diyebiliriz.
Daha net anlaşılması için Hyperconvergence 1.0 dan başlayarak 3.0 versiyonu ne zaman çıktı tam emin değilim ama aşağıdaki resim gayet iyi anlatıyor ama detaylandırmasını reisimin altından devam edeceğim,
Datacenter yapınızda yukarıdaki gibi yapılar mevcut yapınız firmanız büyüdükçe daha karmaşık bir yapıda devam ettiğiniz düşünür iseniz yani “Legacy Infrastructure Stack” başlığında gibi ayrı ayrı yazılım donanım ve yapılar olarak hem yönetimi hem de stabilitesi bir süre sonra sizlere büyük sıkıntılar çıkartacaktır. Ama resimin son ve en güzel alanında yer alan J resimdeki gibi Hyperconvergence 3.0 yapısında olduğu gibi ihtiyacınız olduğunda sadece yeni bir adet alıp elektrik ve ağ kablosu bağlantısı yaparak tek bir ara yüzden hem sizin datacenteriniz hem de diğer lokasyon yada FKM merkezinizi tek bir ara yüz ve tek bir yazılımla yönetmek ne kadar kolay ve güzel olurdu değil mi ? Bu yüzden çıkarılmış birkaç ürün var bunlar benim sıralamama göre aşağıda yer almaktadır.
Simplivity – https://www.simplivity.com –
Nutanix – http://www.nutanix.com
VCE – VxRail – http://www.vce.com
EVO Rail – http://www.vmware.com Burada bir not ortak bir ürün belirli donanım üreticileri var VMware ile ortak ürün üretimi mevcut. Detay için bu adrese bakabilirsiniz : http://www.vmwaretv.com/2014/09/evo-rail.html
Scale Computing : https://www.scalecomputing.com
Nimboxx – https://www.nimboxx.com
Maxta – http://www.maxta.com
Gridstore – http://www.gridstore.com
Stratoscale – http://www.stratoscale.com
Atlantis Computing – http://www.atlantiscomputing.com
Yukarıdaki listedeki üreticilerin hepsinin yapısı için özel eklemler ve ihtiyaçlarınıza göre tasarımları ve ürünleri mevcut sizlere tavsiyem ilk olarak Türkiye sınırları içinde yetkili satıcısı ve servisi veren ürünü tercih etmeniz tabi ki ihtiyaçlarınızı karşılıyor ise. Eğer karşılamıyor ise yine diğer firmaları tercih eder ve ona göre bakım anlaşmanızı da yapmayı unutmazsınız sanırım. Minik notlar ekleyeyim.
Hyperconvergence sistemler araştırırken mutlaka var olan ya da yapınız ile ilgili olarak mutlaka IOP Sanal Makine adetiniz Yedekleme Disk Alanı gibi ihtiyaçlarınız ve büyüme oranlarınız dikkate alarak arayışa çıkmanız, bilmiyorum ama firmanızın büyüklüğüne göre size konsinye ürün temin edebilen firmalar var ise görüşmenizi tavsiye ederim ürünü kesin alım yapmadan test amaçlı alıp biraz zorlayarak işinize yarayıp yaramadığını ölçebilirsiniz.
Hyperconvergence sistemler ilk çıkış amacı olarak VDI yapılarına uygun ve kritik verileriniz için uygun değildir imajı nereden çıktı bilemiyorum ama çok güvenli ve hızlı sistemlerdir ve sadece VDI için kullanmak zorunda değilsiniz sizin yapınıza göre çok çeşitli modelleri mevcuttur iyi araştırma yapın ve entegratör firma ile sürekli iletişim halinde olun derim. SSD + SATA disk yapıları olarak gelirler.
Hyperconvergence yapılar bana göre çok aşırı büyük olmayan APP yani SQL vb gibi yapılarınız var ise kolaylıkla tercih edebilirsiniz.
Hyperconvergence yapılar üzerinde yedekleme seçtiğiniz ürüne göre değişir ama her zaman yedekleme konusunda ketum davranın ve ikinci hatta imkanınız varsa 3 üncü bir noktaya yedek almak ve saklamak en iyisidir bunu aklınızda sürekli tutun derim.
Hyperconvergence sistemler Legacy Infrastructure Stack ( eski yapılar diyelim ) göre daha pahalıdır inanışı evet pahalı ama size var olan yada eski yapınızdan daha fazla stabilite hız ve kolay yönetim sağlayan başka bir üründe yok bunu da göz önünde bulundurmanız gerekmekte.
Yeni bir makalede görüşmek üzere…