Merhaba,
Simplivity günümüzde en yaygın kullanılan hyperconverged sistemlerden birtanesidir. Bu altyapılar klasik server/storage mimarilerine farklı mimariler ve altyapılar kullanmaktadırlar. Ben bu yazımda sizlere Simplivity üzerinde bulunan component’lerin işlevleri ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim.
HPE Simplivity ile ilgili daha detaylı makaleler yazacağım ancak bundan önce Simplivity ile birlikte gelen terimlere/terminolojiyi detaylı olarak anlatmak istedim. Çünkü ilerleyen makalelerde burada bahsetmiş olduğum terimleri sürekli kullanacağım.
HPE Simplivity HyperConverged Node: HPE SimpliVity hyperconverged altyapı çözümünün temel donanım yapı bloğu olan bir x86 sunucusudur. Burada karşımıza 2 model çıkmaktadır. Bunlar; HPE Simplivity 380 ve HPE Simplivity 2600. HPE Simplivitiy mimarisi ile ilgili daha önce bilgi vermiştşim ancak kısa bir detay aktarmak istiyorum. Simplivity node’larını HPE size 2 farklı model ile sunuyor. Bunlar;
- Simplivity 380: HPE’nin en fazla satmış olduğu modelin üzerine geliştirilmiş bir node’dur. HPE DL380 serisi günümüzde bir çok datacenter’da aktif olarak kullanılıyor. HPE’nin sunucu üzerindeki tecrübesini burada Simplivity ile birleştirmiş.
- Simplivity 2600: HPE Sİmplivity 170 Gen10 ve HPE Simplivity 190 Gen10 sunucuları daha çok ROBO ortamları için optimize edilmiştir.
HPE OmniStack Virtual Controller (OVC) : Her node başına tek bir virtual machine olarak uygulanan ve HPE Simplivitiy hyperconverged altyapısını tüm yönleri ile kontrol eden yazılımdır. Bu virtual machine çok kritiktir. Bunun sebebi ise Omnistack Accelerator Card’ın doğrudan bağlandığı aynı zaman da datastore’ların yönetimini sağlayan önemli bir bileşendir.
HPE OmniStack Accelerator Card (OAC): HPE SimpliVity hyperconverged altyapı çözümü içindeki yazma ve veri yönetimi işlevlerini yöneten ve hızlandıran PCIe tabanlı bir karttır. Bu kart simplivity’i diğer hyperconverged çözümlerden ayıran en önemli aygıtlardan sadece birtanesidir. Kartın üzerinde gerçek zamanlı deduplication ve compression işleminin yapılması ise en önemli özelliklerindendir.
HPE SimpliVity Data Virtualization Platform (DVP): Data Virtualization Platform mimarisi, donanımı sanal makinelerden soyutlarken donanımı ve hypervisor’u birbirine bağlar. Bu katman aynı zamanda veri tekilleştirme ve sıkıştırma için bir hızlandırıcı kart barındırır ve tüm inline data’ları başlangıçta optimize eder.
HPE SimpliVity Cluster : Bir veya birden fazla simplivity node’ları ile bir araya gelen Simplivity cluster’ıdır. Simplivity Cluster’ında bulunan fiziksel sunucular standart ethernet network’u üzerinden birbirine bağlanır ve node’lar üzerinde bulunan fiziksel disklerden oluşturulan bir NFS datastore sayesinde vSphere HA için gerekli olan shared datastore oluşturulur. Bir HPE SimpliVity cluster’ı, aynı zamanda, felaket kurtarma ve iş sürekliliği için düşük gecikmeli metro ağları üzerinden, genellikle Stretched Cluster olarak bilinen iki fiziksel site’a (lokasyona) genişletilebilir.
HPE SimpliVity Federation: Bir veya birden fazla Simplivity Cluster’ının ve verilerin yönetildiği birimdir.
Intelligent Workload Optimizer: HPE Simplivity Cluster’ının bir özelliğidir. CPU, Memory ve disk kaynaklarının verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak için yük dengelemesi yapan çözümdür. Iki alt bileşenden oluşur. Resource Balancer Service ve VMware DRS/Microsoft SCVMM Pro Integration service.
OmniWatch: Proactive support servisi için tüm HPE Simplivity altyapnız OmniWath tarafından izlenir. Sistem sağlığı sürekli değerlendirilerek support işlemini otomatikleştirir. OmniWatch 100 ‘den fazla göstergeyi kontrol eder.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.