HPE SimpliVity veri depolamalarını HPE Omnistack olmayan sunucular ile paylaşabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu makalemizde HPE Omnistack olmayan Esxi sunucularına veri depolama ünitesinin nasıl bağlanacağına dair bilgiler paylaşacağım.
Bildiğimiz üzere HPE, SimpliVity ürünleri için iş yükü ihtiyacınız ve bütçenize göre (CPU, Ram, Disk) uygun olarak belirleyebileceğiniz SimpliVity modelleri bulundurmaktadır.
Öngöremediğimiz bir büyüme yaşadığımızda ise direkt olarak ihtiyaç duyduğumuz CPU, Disk ve RAM kaynağını ekleyemediğimiz için ürün modelini yükseltmek mecburiyetinde kalıyoruz. Tabii buda duruma göre ekstra yüklü bir maliyet demek oluyor. HPE SimpliVity, tekilleştirme ve sıkıştırma konusunda ne kadar başarılı bir ürün olduğunu artık hemen hemen herkes biliyordur. Garantili bir şekilde kapasite tarafında kurum verisine göre ciddi oranlarda tasarruf sağlamaktadır. Öngöremediğimiz bir kaynak büyüme durumları genelde Ram ve CPU tarafında oluşuyor. Tamda bu noktada herhangi bir Compute Node ürünü ile ihtiyacınız olan CPU ve Ram kaynaklarını, SimpliVity’ nin tüm fonksiyonlarını kullanarak en uygun maliyet ile çözmeniz mümkün oluyor. HPE Omnistack sunucularına ek olarak Standart Esxi Host sunucularımızı cluster ortamına nasıl ekleyebileceğimizi, veri depolama ünitesine bağlamayı ve gerekli şartlar sağlanması durumunda herhangi bir kesinti olmadan VMware vMotion ile Compute Node üzerine kaynak dağıtımlarını nasıl yapacağımıza dair işlemlere başlayalım.
HPE SimpliVity Compute Node Gereksinimleri
- Veri Depolama Ünitesi paylaşımı için en az 1G ya da 10G network kartı olmalı ve yapılandırılmalıdır.
- Compute Node sunucusu aynı ya da farklı bir cluster altında olmalıdır.
- SimpliVity Federasyonunda ki datastore paylaşımı için, Standalone Esxi Host Advanced Settings üzerindeki değerleri aşağıdaki resime göre güncelleyip, sunucu restart edilmelidir.
SimpliVity- Compute Node Network Yapılandırma İşlemleri
SimpliVity cluster ortamımıza Compute Node ‘u dahil ediyoruz. Tabii isterseniz Compute Node sunucularınızı ayrı cluster altında barındırabilirsiniz. Benim SimpliVity sunucularım ile Compute sunucularım aynı CPU ailesine ait olduğu için ben direkt olarak SimpliVity Federation altına Compute sunucularımı ekledim.
Compute sunucumuzda Omnistack sunucuları’ nın Storage VLAN ‘ nına uygun olacak şekilde VMkernel IP ve network ayarlarımızı yapılandırıyorum.
vMotion özelliğini aktif ediyorum. Aşağıdaki resim de görebileceğiniz gibi MTU değerini 9000 olarak veriyorum. MTU değerini vSwitch1 üzerinden de 9000 olarak yapılandırıyorum.
Bu ayarları yapılandırmadan önce switch üzerinden vlan trunk ve MTU size’ ını önceden yapılandırmanız gerekiyor.
HPE SimpliVity veri depolama ünitesine Compute Node Acces yapılandırma işlemine geçiyorum.Herhangi bir OVC sunucumun Storage network traffic IP adresini öğreniyorum.
Vcenter üzerinden Global Inventory Tabs sekmesine tıklıyorum. Datastores sekmesinden paylaşacak olduğum SimpliVity Datastore’ unun hostname ‘ini öğreniyorum.
Compute Node arayüzünden Esxi Shell servislerini aktif ediyorum. CLI ile bağlanıp vi /etc/hosts komutu ile host file ‘a erişim sağlıyorum.
Host kayıt ekleme işlemlerini yapıyorum. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi 10.34.2.11 omni.cube.io kayıdımı ekleyerek kaydetme işlemlerini yapıyorum.
Kaydettikten sonra cat /etc/hosts komutu ile host file tarafında son kontrollerimi yapıyorum.
HPE – SimpliVity Datastore Compute Node Erişim İşlemlerinin Yapılması
CLI üzerinden Omnistack Virtual Controller sunucusuna erişim sağlıyorum.
Svt-datastore-share – -help komutunu çalıştırıyorum.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, standart Esxi Host sunucusu’nun SimpliVity Datastore’ una erişim sağlayan komut yazmaktadır.
Datastore paylaşımı için, standart Esxi Host’ un hostname ‘ ini ve paylaşacağım Datastore ‘ u belirledikten sonra işlemlere başlıyorum.
svt-datastore-share – -datastore <Datastorename> – – host <hostname>
Datastore paylaşım işlemleri tamamlanmıştır.
SimpliVity Omnistack host üzerinde ki CPU ile Compute Node aynı CPU grubuna ait olduklarından dolayı aynı cluster için tüm Compute sunucularıma canlı vMotion işlemini yaptıktan sonra kaynak dağıtım işlemlerine başladım. Eğer CPU grubu aynı değilse Evc modu aktif edebilirsiniz.
Bir SimpliVity makalemin daha sonuna geldik. Okuyup vakit ayıran herkese teşekkür ederim. Umarım faydası olmuştur.