HPE Proliant DL380 Sunucu Üzerine Centos Kurulumu Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımda HPE Proliant DL 380 Gen 10 fiziksel sunucu üzerinde RAID nasıl oluşturulur? Oluşturulan RAID diskimiz üzerine Centos işletim sistemi nasıl kurulur? Kısımlarından bahsedeceğim. Şirketlerin sunucu yenilemelerinde oldukça tercih ettiği HPE serisinden bir ürünü sizlere anlatmak istedim. Dilerseniz detaylı kurulum anlatımına geçelim.

Sunucumuzu datacenter içerisinde konumlandırdık. İlgili kablolamalarını yaptık. Ve sunucuyu power düğmesinden açacak hale getirdiğimizi varsayıyorum. Şimdi sunucuyu açabilirsiniz. HPE Proliant ekranı göründükten sonra alttaki seçenekler içerisinden F10 düğmesine basın ve Intelligent Provisioning menüsüne girmiş olacaksınız.

Bu ekranı BIOS ekranı ve sunucumuzun özelliklerinin yazdığı, sunucunun açılırken arızalı bir parçası olup olmadığını yani açılmaya hazır olup olmadığını kontrol edebildiğiniz ekrandır. Gördüğünüz gibi sunucumuzun markası, Ram ve CPU değerleri aşağıdaki gibi görülmektedir.

Karşınıza, aşağıdaki gibi 4 seçenekli ve beyaz bir arka plana sahip olan menü penceresi açılacak. Biz öncelikle ilgili disklerimizi yapılandırmalıyız ki, üzerine işletim sistemimizi kurabilelim. Bu sebeple Smart Storage Administrator seçeneğine tıklıyor ve giriş yapıyorsunuz.

Bu alanda ise fiziksel sunucunuz üzerindeki Controller ve SSD disklerinizi görüntülüyorsunuz.

Buradan Controller kısmı içerisine giriş yapıyoruz. Ardından RAID yapmak istediğimiz diskleri seçerek configure edeceğiz.

Yukarıdaki menüye giriş yaptıktan sonra Configure tabı içerisine giriş yapıyoruz.

Yukarıda görüldüğü gibi fiziksel sunucumuzda 14 adet diskimiz mevcut durumdadır. Biz yapılandırmak istediğimiz işlem için Create Array diyoruz.

Biz senaryomuzu fiziksel sunucum üzerinde bulunan SSD disklerimi RAID 1 olarak ayarlamak ve üzerine işletim sistemi kurmak olarak tasarladığımız için o şekilde işleme devam ediyoruz. Görüldüğü gibi 2 adet 240 GB boyutunda SSD disklerim mevcut durumda.

Yukarıda görüldüğü gibi bu iki diski de seçili hale getiriyorum. İşaretlememi yaptıktan sonra alt kısımda Create Array sekmesi görülecektir. Ona basarak işlemime devam ediyorum.

Yukarıda görüldüğü gibi bu SSD diskler ile ilgili işlem yapmak istediğimizi onaylamamı istiyor. Yes diyerek onay veriyor ve işlemimize devam ediyoruz.

Görüldüğü gibi yeni bir Logical Drive oluşturuyoruz. RAID 1 olarak ayarımızı yapıyoruz. Size 256KİB olarak gelecek ve Track 32 olarak görünecektir. Bunlar ve diğer tüm ayarları olduğu gibi default bırakıyoruz. Ardından Create Logical Drive butonuna tıklıyoruz.

Yaptığımız işlemlerin doğruluğundan eminseniz SSD diskleriniz ile ilgili bu soruyu da Yes yanıtı ile geçebilirsiniz.

Yukarıda önünüze SSD disklerimiz üzerinde yaptığımız ayarların ve oluşturduğumuz Logical Drive’ın boyutunu ve özet bilgisini getiriyor. Herhangi bir sorun yok ise Finish butonuna tıklıyoruz.

Yeniden yukarıda görmüş olduğunuz ekrana geri dönecektir. Burada en başta var olan 14 diskimizin artık 12 olduğunu görüyoruz. Ve 2 diskimiz de Logical Drive altında görünüyor.

Logical Drive içerisine giriyor ve göz atıyoruz. Seçip oluşturduğumuz 2 adet SSD diskimizi görüyoruz. Şimdi diskimizi ayarladık. RAID 1 yaptık. Şimdi de işletim sistemini kurma adımına geçeceğiz. Dolayısıyla sağ üst kısımdan pencereyi kapatıyoruz.

Yukarıdaki gibi fiziksel sunucumuz, yeniden başlıyor. İşletim sistemi kurulumu yapılacağı için F11 tuşuna basarak Boot Menu içerisine giriş yapıyoruz.

Yeni bir işletim sistemi kuracağız. Biz Centos kurulumu yapacağız. Bunun için öncelikle Virtual Drives kısmından ilgili ISO dosyamızı bağlıyoruz. Ardından Boot Menu ekranında İLO Virtual USB 3 İLO Virtual CD-ROM seçeneğini işaretliyoruz.

Install Centos 7 seçeneği ile işletim sistemi kurulumuna devam ediyoruz.

Centos işletim kurulumu devam ediyor. Bunun için bizi bir süre bekletiyor.

Centos işletim sistemi kurulumunun hangi dilde olacağını soruyor. Bu ayarı belirtiyor ve Continue diyoruz.

Installation Destination kısmından disk seçmemizi istiyor.

Burada sunucumuz üzerinde bulunan bütün diskler sütun olarak görünecektir. Biz RAID 1 olarak ayarlamış olduğumuz Logical Drive SSD diskimizi seçerek devam edeceğiz. Done diyerek kuruluma ilerliyoruz.

Disk belirleme işlemini tamamladıktan sonra yine yukarıdaki gibi aynı ekrana geri dönüyor. Begin Installation diyerek devam ediyoruz.

Yukarıdaki alanda eğer ekstra bir user yaratmak istiyorsak User Creation menüsünden bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Ardından işletim sisteminin Root Password’ünü belirliyoruz.

Reboot diyerek işlemimizi sonlandırıyoruz. Sunucu açıldığında Centos işletim sistemimiz ile karşımıza gelmiş olacaktır.

Bu yazımızda HPE Proliant DL380 Gen10 fiziksel sunucu üzerinde disklerin RAID işleminin nasıl gerçekleştirildiğinden ve Centos kurulumunun nasıl yapıldığını anlattık. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version