HPE Nimble Storage dHCI Nedir?

NimbleStorage_dHCI_LF.png

Günümüzde geleneksel mimari ve HCI arasında kalan pek çok müşteri görebiliyoruz. Geleneksel mimarinin daha avantajlı olduğu müşterilerin olabildiği gibi yeni nesil olarak tanımlanan HCI mimarilerin de avantajlı olduğu müşterileri görebiliyoruz. Genel olarak ülkemizde ne yazık ki iş yüklerinin planlamasını sağlıklı yapan çok fazla şirket yok. Bir noktada aslında büyüme rakamları dahil ön görülemeyen pek çok iş yüküne sahip şirkete bulunmaktadır. Bilinen iş yükleri için aslında HCI mimarilerin konumlandırılması son derece kolay olabilmektedir. Yani ihtiyaç duyulan CPU, RAM, disk başta hesaplanır ve büyüme oranları ile beraber uzun vadeli bir plan yapılabilir. Bu plan içerisinde müşterinin daha fazla compute node ihityacı olur ise yani cpu ram gibi hesaplama kaynakları ihtiyacı depolama ihtiyaçlarının önüne geçer ise HPE tarafında bu konuda rahatlıkla bir çözüm üretebiliyorsunuz. Çözüm son derece basit ek bir compute node almak. Ancak depolama tarafında ön görülmeyen bir iş ihtiyacı için müşteriler sorun yaşayabilir. Tabiki küçük kutulara benzer diskler ilave edilerek kapasite genişletilebiliyor olsa da ciddi manada esneklik isteyenlerin hala klasik mimari ile ilerlediğini görüyoruz.

Peki klasik mimaride bizi neler bekliyor?

Evet müşteri bütünleşik mimarinin avantajlarını görse de orada ön göremediği durumlarda sıkışıp kalmak istemiyor veya risk almak istemiyor ise karşılaşacağı sorunlar temelde aşağıdaki gibidir;

Yönetim, maliyet, destek, karmaşıklık, yeni uygulama desteği derken aslında geleneksel mimarileri yaşatmak için ciddi bir çaba sarf etmesi gerekiyor. En basit örnekleri HCI yapılarında tek bir ekrandan sanallaştırma için gerekli olan tüm kaynakları ( CPU, RAM, disk, network vb) tek bir yerden yönetebiliyorken geleneksel mimaride pek çok farklı ara yüzden yönetim ihtiyacı nedeni ile zorluk çekebilirsiniz.

HPE işte tam bu noktada aslında çok ara bir çözüm üreterek bu tarz müşterilerin iş ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün ile karşımıza çıkıyor.

HPE Nimble Storage dHCI aslında geleneksel olarak bildiğimiz ve HPE’ nin en iyi sunucu ürün ailesi olan DL 380 + Nimble birleşmesi ile oluşan bir çözümdür. Baktığınız zaman iki sunucu bir storage mantığı ile oluşturulan bu yapı aslında tamamen tek bir üretici tarafından sunulmasının yanında bütünleşik çalışacak şekilde üretilmiştir. Örneğin yine HPE ürünü olan HPE InfoSight ile bu sistemi izlemek isterseniz iki sunu bir storage gibi değil tek bir ünite olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle zaten bu sistem için nimble tarafında özel bir yazılım sunulmaktadır. Yani elinizdeki G9 ve G10 DL 380 sunucuları gerekli kaynakları karşıladığı sürece bu sisteme dahil edilebilirken mevcut bir nimble bu sisteme dahil edilemiyor. Çünkü yapının bütünleşik bir şekilde çalışması için yazılım katmanı çok önemli.

Peki nasıl bir kullanıcı deneyimi sunuyor?

Temel mantık aslında çok basit ve HCI mimarisine çok benziyor. Yine Vcenter üzerinden eklenti olarak gelen tek bir ara yüz sayesinde hem sanallaştırma sistemlerini hem de storage sistemlerini yönetebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman compute node veya storage node tarafını büyütebiliyorsunuz.

Aslında bu yeni ürünün en can alıcı noktalarından birisi bu ölçeklenebilirlik. Malum HCI alt yapılarında bu kadar esnek bir ölçeklenebilirlik bulunmuyor. Yazımın başında bu konuda bir örnekleme yapmıştım, yani ön göremediğimiz iş yükü eğer depolama tarafında olur ise ne yazık ki HCI sistemleri çok esnek bir yapı sunmuyor. Ama bu yeni mimari sayesinde bir birinden bağımsız genişleme imkanına sahipsiniz.

HPE ürün ailesinin bir birleşimi sonucunda ortaya çıkan ürün olan dHCI diğer depolama ürünlerinde olduğu gibi bulut desteği sayesinde hızlı bir şekilde istediğiniz gibi kapasite artışı veya bulut yedekleme – felaket senaryosu özelliklerini kullanabilmektedir.

Malum Simplivity gibi uzun yıllardır HCI mimarisine sahip ürünlerde özellikle depolama kullanım verimliliği üst seviyededir. Nimble aslen storage olarak piyasaya çıkan ve özellikle yeni nesil yazılım temelli ve AI kullanan bir yapısı nedeni ile çok ilgi çekmiştir. HPE satın almasından sonra da bu özellikler diğer ürünlere yaygınlaştırılmaya başlanmasına ek olarak nimble tarafında da her yeni sürümde iyileştirmeler devam etmekteydi. dHCI günün sonunda nimble temelli bir ürün olduğu için tabiki veri depolama kapasite kullanımı ve verimliliği de son derece üst seviyededir. Hatta tek başına nimble storage ile ulaşamayacağımız verimlilik oranlarına dHCI ile birlikte sanal makine, yedekleme ve snapshotların bir arada kullanılması ile ulaşılabilir olmuştur. Storage dHCI içinde yukarıda görebileceğiniz gibi gerçekten bu konuda çok iyi bir performans sergilemektedir.

Evet bugün katıldığım web seminerinden edindiğim tüm izlenimlerimi sizlere hızlıca anlatmaya çalıştım. Gerçekten yeni bir ürün olması ve özellikle benimde ilgilendiğim Azure HCI vb alt yapılara olan benzerliği beni çok heyecanlandırdı. Umarım ilerleyen süreçlerde Çözümpark Bilişim Portalı üzerinde canlı bir demo ya yapıyor oluruz.

Exit mobile version