HP ZCentral ile Yeni nesil Uzak iş istasyonu – ZCentral 4R 1U Rack iş istasyonu
Dünyadaki Pandemi salgını sebebi ile günümüzde yeni normale alışmaya çalışırken ofislerimiz de artık eski çalışma alışkanlıklarımızdan oldukça uzakta. Birçok çalışan dizüstü bilgisayarları ile evden çalışmaya devam ediyor ancak bu kısım özellikle yüksek grafik işlem gücüne ihtiyaç duyan Masaüstü iş istasyonu kullanıcıları için hiç kolay değil.
Bu dönem ile özellikle Tasarımcılar ve uzman kullanıcıların %80’i evden tam veya yarı zamanlı çalışmak istediğini belirttiği için uzak iş istasyonu ile çalışmak çok daha önemli hale geliyor.
HP, yaratıcı profesyoneller, video düzenleme, algoritma hesaplama, grafik tasarımcılar ve veri bilimcileri için uzaktan çalışmaya geçişi desteklemek adına Z iş istasyonunun yanı sıra güncellenmiş bir ZCentral uzak iş istasyonu platformu sunuyor.
Dünyada ilk kez geliştirilen “HP ZCentral” çözümü ile dilediğiniz yerden İş istasyonunuza bağlanıp kayıpsız, bire bir aynı deneyimini yaşayabilir ve bu yapınızı merkezi olarak yönetebilirsiniz.
HP ZCentral iki yazılım ile geliyor;
- ZCentral Remote Boost
- ZCentral Connect
ZCentral Remote Boost; Aslında birçok kişinin atladığı bir nokta, HP 2003 yılından bu yana iş istasyonu ürünleri ile bu yazılımı Ücretsiz sunuyor (Eski adı ile RGS – Remote Graphics Software). ZCentral Remote Boost ile HP iş istasyonunuza kurum dışı dilediğiniz bir cihazdan ve herhangi bir yerden bağlanıp gücü nereye isterseniz oraya taşıyabilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz ağ kalitesine göre otomatik bant genişliği ayarı mevcut, bu özellik ile düşük bant genişliği olan yerlerde bile kaliteli görüntü alabilirsiniz.
Son Kullanıcı cihazı bir MacOS, Ubuntu, Linux, Windows veya Thin Client olabilir. HP uç nokta cihazı desteği açısından sektördeki en geniş yelpazeyi sunan üretici.
ZCentral Connect; Ofise veya Rack kabine koyduğunuz iş istasyonlarınızı ayrı kullanıcı havuzlarına bölüp, dilediğiniz grup veya kullanıcılara yetki vererek merkezi yönetim yapmanızı sağlayan yazılımdır.
Bu sayede kimlerin hangi iş istasyonlarını ne kadar süre ile kullanacağını belirlemeniz mümkün. Aslında bir nevi fiziksel sanallaştırma havuzunuzu oluşturmak gibi düşünebilirsiniz.
Önemli bir nokta ise ZCentral yazılımlarını “HP olmayan” iş istasyonları ile de kullanabilir ve yönetebilirsiniz. Yani ortamınızda farklı üreticilere ait masaüstü veya mobil iş istasyonları var ise aynı şekilde kullanmak mümkün.
Test etmek için 90 Günlük deneme versiyonunu mevcut. Dilerseniz hp.com/zcentral adresinden indirerek test edebilirsiniz.
ZCentral yazılımlarını indirdiğinizde karşınıza Sender ve Receiver olarak iki dosya çıkacak. Sender yazılımını bağlanmak istediğiniz iş istasyonunuza, Receiver yazılımını ise uzaktan erişeceğiniz cihaza kurabilirsiniz. (MacOS, Ubuntu, Linux, Windows veya Thin Client)
HP ZCentral 4R 1U Rack İş İstasyonu
Geçtiğimiz günlerde duyurulan ve ZCentral konsepti için geliştirilen 1U Rack iş istasyonu “ZCentral 4R” Rack kabinlere yerleştirilerek hem alandan tasarruf sağlatıyor hem de merkezi güvenlik sağlanmış oluyor.
Yeni gelen en önemli özelliklerden biri 675W Redundant (Yedekli) ve Hot-Plug güç kaynağı ile geliyor olması.
ZCnetral 4R 1U iş istasyonu ile en fazla, Xeon W serisi ile 18 Core işlemci, 1350W güç kaynağı, NVIDIA Quadro RTX 8000 48GB veya NVIDIA GeForce RTX 2060 Super 8GB grafik kartı, 256GB DDR4 ECC Ram, 2TB SATA, 2TB NVMe M.2 SSD ve HP ZTurbo Drive Dual 2TB PCI SSD ile yapılandırma seçenekleri mevcut.
Bir sonraki yazılarda ise ZCentral ile ilgili teknik içerikli makalelerde görüşmek üzere. Sağlıklı günler.
Çok güzel bir gelişme. Bir ara niyetlenmiştik ancak stoklarda bulamadık ve maliyet yüksekti. Türkiye’ye gelmesi durumunda fiyatlarda makul seviyeye gelirse düşüneceğimiz bir ürün.
Fatih Bey Merhaba ;
Öncelikle bu güzel makale için teşekkürler HP’nin bu sistemini inceledim ama bana biraz Citrix VDI sistemi gibi yönetilebilir bakımından çok alternatifleri olmayan bir ürünmüş gibi geliyor yanlış isem düzeltin.
Şuan Citrix VDI sistemi’ni kullanıyor ve yönetiyorum gayette başarılı bir teknoloji tüm çevreme gözüm kapalı tavsiye ederim tasarım vs işlemleri için performans bakımından çok iyi tabi network altyapısınında başarılı olması gerekiyor.
Eline sağlık kardeşim.