Blog

HP ZCentral 4R 1U Rack İş İstasyonu İncelemesi

Merhabalar, Bir önceki yazımızda HP’nin yeni nesil uzaktan çalışma sistemi olan “ZCentral” Konseptine kısa bir giriş yapmıştık. Bir önceki yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 1U Form faktörünü genellikle Sunucu segmentinde görmeye alışkınız. Ancak iş istasyonu segmentinde HP 1U Rack tipi iş istasyonu ile oldukça iddialı bir giriş yaptı.

Bu yazıda 1U iş istasyonunun tüm teknik özellikleri ve performans incelemesine değineceğiz.

HP ZCentral 4R 1U temel çıkış sebebi daha az yer kaplaması, Rack kabinlere yerleştirilerek güvenlik ve soğutmanın sağlanması, yedekli güç kaynağı ve ZCentral Remote Boost yazılımı ile uzaktan iş istasyonu performansını bire bir kullandırma özelliğine sahip.

Ürün ile birlikte yapılandırılan profesyonel seri grafik kartları ile kullanıcı kitlesi 3D tasarımcılar, Video içerik üreticileri, Mimari tasarımcılar ve Grafik tasarımcılar başta olmak üzere tüm ağır iş yüklerini karşılayacak kitleye hitap ediyor.

Öncelikle ürünün özelliklerine göz atalım;

İşletim sistemi olarak Windows 10 Pro for Workstation, Red Hat Enterprise Linux, Ubuntu ve en Önemlisi ise Windows Server 2019 ile uyumlu çalışabiliyor olması. 1U sunuculara oranla maliyet avantajı sağladığını düşünürsek pazarı oldukça zorlayacak gibi.

ZCnetral 4R 1U iş istasyonu, Intel Xeon W serisi işlemciler ile geliyor ve vPro desteği ile 18 Çekirdeğe kadar yapılandırma seçeneği sunuyor.

4 DIMM yuvası 256 GB DDR4-2933 Mhz ECC Ram destekliyor.

Depolama seçenekleri olarak 2 TB’a kadar HP Z Turbo PCIe NVMe M.2 SSD ile 2.5” SATA veya SSD ve 3.5” SATA disk opsiyonları mevcut.

Grafik kartı seçenekleri olarak ise oldukça fazla alternatif var, Profesyonel seri olarak NVIDIA ailesinden;

  • Quadro P400 (2 GB GDDR5),
  • Quadro P1000 (4 GB GDDR5),
  • Quadro P2200 (5 GB GDDR5X)
  • Quadro RTX 4000 (8 GB GDDR6),
  • Quadro RTX 5000 (16 GB GDDR6),
  • Quadro RTX 6000 (24 GB GDDR6),
  • Quadro RTX 8000 (48 GB GDDR6)

Ve oyuncu serisi olarak ise NVIDIA GeForce RTX 2060 Super (8GB GDDR6) seçenekleri mevcut.

Network kısmında ise Intel X550-T2 2 Port 10GbE ve 2 Port 1Gbe yer alıyor. Ayrıca AMT yönetimi için bir port mevcut.

En önemli özelliklerden biri ise şüphesiz güç kaynağı, ZCentral 4R ile 675W Redundant (Yedekli) ve Hot-Plug destekli opsiyonun yanı sıra üst seviye kartları çalıştırmak üzere 1350W Aggregated (Birleştirilmiş) ve Hot-Plug destekli Güç kaynağı seçenekleri mevcut.

Tüm bahsettiğim bu donanımlar kolayca takılıp çıkarılma özelliğine sahip ki ürünün dağılımını aşağıda görebilirsiniz.

COVID-19 salgınının hız kesmemesi çalışanları mobil çalışmaya mecbur kılıyor ancak masaüstü iş istasyonu kullanıcıları için bu o kadar kolay değil(di)! Ürün ile birlikte ücretsiz sunulan “HP ZCentral Remote Boost” yazılımı ile iş istasyonuna dilediğiniz yerden, düşük hızda internet erişiminden bile bağlanıp performans kaybı yaşamadan çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.

Teknik verilerden sonra benim gerçekleştirmiş olduğum gerçek hayat testlerine göz atalım;

Test yaptığım sistem Intel Xeon W-2245 8 Core Fiziksel (16 Core HT) işlemci,

128 GB Memory,

1 TB M.2 Z Turbo NVMe SSD

NVIDIA Quadro RTX 5000 16 GB Ekran kartı

1350W Aggregated (Birleştirilmiş) Güç kaynağı mevcut.









Öncelikle Disk Okuma-Yazma testine göz atalım. 4GB boyutunda bir dosya ile yapılan testte Saniyede 3.5 GB okuma, 2.4 GB yazma verilerine ulaştığını görüyoruz. Ürün üzerinde M.2 SSD diskin takılı olduğu bölüm ısı koruyucu bir aparat ile çevrili olduğundan oldukça serin kaldığını söyleyebilirim.

Cinebench R20 testinde ise 8 Fiziksel çekirdek Multi Core ölçüm puanı 4191. 16 Fiziksel çekirdekli opsiyonlar ile buradaki rakamlar değişiklik gösterecektir.

3D mark bildiğiniz üzere bir Oyun benchmark uygulaması ancak RTX 5000 gibi bir kart ile oyun performansını merak etmiştim açıkçası. Ortalamada 10882 puan alan sistem, Grafik için 11083, işlemci için ise 9871 puan aldı.

Ultra detaylarda yaptığım bu testte FPS değeri en düşük 64 FPS olarak ölçüldü, en yüksek ise 70 FPS. Aslında profesyonel olarak iş yapılan bir sistemde Ultra detay akıcı oyun da oynanabilir anlamına geliyor.

Heaven Benchmark testinde ise yine en yüksek detaylar seçili iken aldığı puan 3489 ve FPS değeri ise 138 FPS ile oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebilirim.

Ücretsiz gelen ve oldukça başarılı olduğunu düşündüğüm bir diğer yazılım ise Performance Advisor.

Bu yazılım ile cihaza bağlı tüm donanımları görebilir ve bir sorun oluştuğunda hangi donanımda problem olduğunu rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Yazılım ayrıca size kullandığınız uygulamaların (Örneğin AutoCAD, 3ds max, CATIA v.b.) daha performanslı çalışabilen driver olduğunu söyleyerek sizi uyarıyor.

Bu yazımızda HP ZCentral 4R 1U rack tipi iş istasyonunu inceledik. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, umarım faydalı olmuştur.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu