HP Proliant DL380 GEN8 PSP ile Server 2012 Kurulumu

 

Bu makalemizde Hp’nin yeni nesil sunucu ailesinin ürünü olan ve yeni yeni kullanılmaya başlanan DL380 ürün ailesinin içerisinde yer alan GEN8 sunucusuna Windows Server 2012 kurulumunu ele alacağız.

 

Ürünün aşağıda resmi gözükmekte olup, DL 380 G7 ürününden sonra en büyük geliştirme olarak karşımıza çıkan özelliği anakart üzerinde tümleşik olan Ethernet kartlarının bir sorun anında süreyi kısaltmak için Anakarttan bağımsız bir modül haline getirilmiş olmasıdır. Bunun yanında ek geliştirme olarak daha önceleri PSP ile kurulan yapının sisteme gömülü olarak gelmesi, kapasitenin ve performansın arttırılması gibi gelişmelerde sayılabilir.

 

 

 

 

Bu ürün Windows Server 2012 piyasaya çıkmadan satışa sunulmuştu. Hp’nin tartışmasız kalitesi ile hızlı aksiyon alınarak, ürün üzerinde Firmware güncellemesi çıkartıldı ve ürün tamamı ile Windows Server 2012 ile uyumlu hale getirildi.

 

Windows Server 2012 ile gelen yenilikler Türkiye ve Dünyada community liderleri arasında olan Çözümpark Platrormu tarafından bizlere aktarıldı. Bu bilgilerde donandıktan ve test çalışmalarını bitirdikten sonra ürünü canlı ortamda kullanmaya başladık. Bende Windows Server 2012 ve Hp Dl 380 Gen8 ürününü iş yerimizde canlı olarak hayata geçirdim. Bundan sonraki adımlar canlı sistemim üzerindeki paylaşımlar olacaktır.

 

Fiziksel sunucu üzerindeki kurulumların resim ekranlarını sizlerle daha kaliteli olarak paylaşabilmek adına kurulumu Hp Sunucu ürün ailesinde gelen ILO üzerinden gerçekleştirdim. ILO ile ilgili olarak bilgi edinmek için daha önce portalımızda yayımlanan ve aşağıda linkleri bulunan ILO makalelerine bakabilirsiniz.

 

 

http://www.cozumpark.com/blogs/hewlett-packard/archive/2012/03/10/hp-proliant-gen8-sunucularda-_3101_lo4-kullan-m.aspx

http://www.cozumpark.com/blogs/hewlett-packard/archive/2010/05/17/proliant-g7-sunucularda-_3101_lo3-zellikleri-ve-kullan-m.aspx

 

 

Öncelikle kurulumu ILO üzerinden yapabilmek için ILO yapılandırmasını gerçekleştirmemiz gerekmekte. Serverimizi hazır hale getirip açtıktan sonra ilk gelen bize ILO modülüne girebilmek için “F8” ile giriş yapabileceğimizi gösteren ekran belirdikten sonra, klavyemizden “F8” tuşuna basarak ILO kurulum ekranına giriş yapalım.

 

 


 

 

ILO ortamımızda otomatik olarak ip alabilir. Ben bunu manuel olarak tanımlayacağım için ayarları OFF olarak yapılandırıyorum. Siz dilerseniz bunu DHCP üzerinden ip alacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Kurulumu production ortamdan ayrı olarak yapmanızda yarar olacaktır.

 

 

 

 

Bu işlem sonrasında kullanacağım ip bloğunu belirliyorum.

 

 

 

 

ILO ayarlarını güvenli hale getirmek için Server üzerinde sticker olarak yapıştırılan ve default olarak gelen ILO şifresini değiştirmenizde yarar olacaktır. Bu değişikliği de yapalım.

 

 

 

 

Buraya kadar olan kısımda ilo yapılandırmamızı tamamladık. ILO makalelerinde bu ayarlara geniş olarak yer verilmektedir. Artık bu aşamadan sonra farklı bir bilgisayarda yer alan browser üzerinden belirlediğimiz ip adresine giriş yaparak ve kullanıcı adı şifreyi girerek ILO web arayüzüne erişim sağlayabiliriz. Buradan serverimize uzak erişim yapabileceğimiz gibi serverimiz ile ilgili tüm bilgilere ve raporlara buradan erişim sağlayabiliriz. ILO ayarlarını kaydettikten sonra bu ekrandan çıkış yapalım ve serverimiz aşağıdaki gibi yeniden başlasın.

 

 

 

 

Kurulumu ILO üzerinden yağacağımız için ortamdaki başka bir bilgisayara geçelim ve WEB üzerinde ILO ekranına erişim sağlayalım.

 

 

 

 

Başarılı şekilde kullanıcı adı şifremizi girdikten ILO ekranına login olduk. ILO daha önce çok geniş olarak anlatıldığından ve yukarıda linklerini paylaştığımdan çok geniş olarak anlatmayacağım. Şimdi ILO menülerinden“Remote Console” başlığı altındaki “Remote Console” linkine tıklayalım. ILO modülünün sağlıklı olarak çalışabilmesi için bilgisayarımızda Jawa’nın kurulu olması gerekmektedir.

 

 

 

 

“Java integrated Remote Console” kısmı altında yer alan “Launch” butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Bu aşamadan sonra aşağıdaki gibi serverimize bağlantı sağlanacaktır. İşletim sistemi kurulum ekranlarına gelindiğinde belirli sürelerde ILO bağlantısı kopacaktır. Bunu sürekli hale getirmek için ILO lisansını satın alıp aktif etmeniz gerekmektedir.

 

 

 

 

Sistem üzerindeki default firmware ile Windows Server 2012 kuramayız. Kurulum ekranına geldiğimizde Windows Server 2011’e kadar desteklendiğini görebiliriz. Bu nedenle Hp sitesinden ürünümüzün firmware ve driver download sayfasına girerek yaklaşık 1.5 GB olan güncel firmware iso dosyasını indirmemiz gerekmektedir.

 

 

Bu download işlemini ftp://ftp.hp.com/pub/softlib2/software1/cd/p1955801964/v77269/HPIP130.2012_1005.167.iso bu adres üzerinden yapabilirsiniz.

 

 

Bu işlemi yaptıktan sonra iso dosyasını bir dvd üzerine yazalım ve aşağıdaki gibi DVD üzerinden bilgisayarımızı boot edelim. İlk seçenek olan “Automatic HP Intelligent Provisioning recovery media” seçeneğini seçerek ilerleyelim.

 

 

 

 

Şu anda firmware güncelleme işlemi başladı. Serverimiz bu gibi durumlarda daima kesintisiz bir güç kaynağına bağlı olmalıdır.

 

 

 

 

Güncel dosyalar sistem üzerine gömülü İntelligent Provisioning modülü üzerine yazılıyor.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra sistem otomatik olarak yeniden başlayacak ve DVD dışarı çıkartılacaktır. Artık “F10” tuşuna basarak güncel ”Intelligent Provisioning” arayüzüne giriş yapabiliriz.

 

 

 

 

Normalde “İntelligent Provisioning”  arayüzü aşağıdaki logo ile açılmamaktadır. Bu yeni download ettiğimiz firmware güncellemesi sonrasında bu hale gelmektedir. Bu ekranı gördüğümüze göre güncelleme işlemimizde başarılı olarak yapılmış demektir.

 

 

 

 

Bu aşamadan sonra gerekli yapılandırma ekranı karşımıza gelmektedir. Biz öncelikle diskler üzerinde bir raid tanımlaması yapacağımız için “Performance Maintenance” linkine tıklayalım.

 

 

 

 

Bu ekranımızda aşağıda görüldüğü gibi “Firmware güncellemesi, disk kümesinin silinip tanımlanması, ilo konfigurasyonu, array konfigurasyonu, performans raporlarının izlenmesi” gibi birçok işlemi yapabiliriz. Biz disk yapılandırması yapacağımız için “Array Configuration Utulity” butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Karşımıza gelen ekranda sistemimize takılı olan diskler listelenmektedir. Şu an sistemimizde 3 adet 300 gb sas disk yer almaktadır. Bu disklerden bir array oluşturmak için öncelikle sağ kısımda yer alan “Create Array”butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Oluşturulacak olan array yapısı için bizden disk seçimi yapmamız istenmektedir. Ben bu serveri DC olarak kullanacak olduğumdan dolayı diskleri biraz ufak olarak ve 3 disk ise Raid 5 yapacak şekilde satın aldım. Şimdi 3 diskimizi seçili hale getirelim.

 

 

 

 

Array tanımlamamız gerçekleşti. Görüldüğü gibi 3 diskten oluşan 838 gb bir array yapısı oluşturuldu. Şimdi sağ kısımda yer alan “Create Locigal Drive” butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Bu ekranımızda oluşturabileceğimiz raid yapısı ve disk özellikleri belirleme ekranımız karşımıza geldi. Ben sistemi güvenli hale getirmek için raid 5 yapacağımı yukarıda belirtmiştim. Ekranımıda yer alan kısımdan Raid5 seçeneğini seçiyorum. Bu işlemden sonra en altta yer alan “Save” butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Şeklimizde görüldüğü gibi 558gb olan mantıksal sürücümüz raid5 olarak yapılandırıldı.

 

 

 

 

Yukarıdaki ekranın en alt kısmında yer alan “Exit Acu” butonuna tıklayarak bir önceki ekranımıza dönüş yapalım. Buradaki işlemimiz tamamlandığından en altta yer alan “Geri Ok” simgesine tıklayalım.

 

 

 

 

Kurulum adımlarına başlayabilmek için “Configure and Install” butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Gelen ekranımızı default değerlerde bırakalım.  “İleri ok” simgesine tıklayarak bir sonraki adımımıza geçelim.

 

 

 

 

Bu kısımda işletim sistemi olarak Windows Server 2012 kuracağımız ve bazı adımları özelleştireceğiz için os family kısmında “Microsoft Windows” ve Install MEthos kısmında “Customized” seçeneğini seçelim. “İleri Ok” butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.

 

 

 

 

Normalde firmware güncellemesi yapmamış olsan Operating System kısmında Windows Server 2012 yer almayacaktı. Şu an sorunsuzca listede yer alıyor. Aşağıdaki gerekli alanları dolduralım.

 

Admin kullanıcı için şifre belirleyelim ve gerçek kurulum keyimizi girelim. Aksi durumda kurulum sonrası key değiştirmek zorunda kalırsınız. İşletim sisteminin kurulacağı disk boyutunu belirleyelim. Bu aşamadan sonra“İleri Ok” butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.

 

 

 

 

Bu ekrandaki ayarları default olarak bırakarak “İleri Ok” simgesine tıklayarak ilerleyelim.

 

 

 

 

Yapılan ayarların bir özeti liste halinde bize aşağıdaki gibi sunulmaktadır. “İleri Ok” simgesine tıklayarak bir sonraki adıma geçelim.

 

 

 

 

Kurulum için gerekli dosyaların kopyalanması başladı.

 

 

 

 

Windows yavaştan yapılandırılmaya başlandı.

 

 

 

 

Gerekli imajın yüklenmesi devam ediyor.

 

 

 

 

Klasik sözleşme ekranı karşımıza geldi. Sözleşmeyi kabul edip “Next” ile ilerleyelim.

 

 

 

 

Gerekli kopyalama ve yapılandırma başladı.

 

 

 

 

Kurulum şu anda büyük orandan tamamlandı. Bu işlemlere kadar sistem birkaç kez yeniden başlayacaktır. Şimdi login olalım.

 

 

 

 

Sisteminiz Hp tolları driverler dahil eksiksiz olarak otomatik olarak kuruldu.

 

 

 

 

Umarım yararlı olmuştur. Başka bir makalede görüşmek dileği ile.

Exit mobile version