Hp Proliant DL380 G7 Sunucu Array Konfigürasyonu ve İşletim Sistemi Kurulumu
Bu makalemizde DL380 G7 serverin array yapısını ve server 2008 r2 işletim sisteminin kurulumunu ele alacağız. Bu işlemlerde resimlerimin düzgün çıkması için ben Hp serverde bulunan ILO özelliğini kullandım. Kısaca ILO özelliğinden bahsedeyim ILO, HP sunucuların bazılarında bulunan özel ILO portu kullanılarak bağlantı sağlayan, serverin uzaktan kontrol edilmesine izin veren güzel bir özelliktir. Bu işlem için serverin açık olmasına bile gerek yoktur. Uzaktan serverin yanında gibi işlem yapabiliriz. Yapamayacağımız tek işlem servere donanım takmak veya çıkarmaktır.
Ben ILO özelliğine kısaca değindim. Platformumuzda ILO 2 ve ILO3 versiyonuna çok geniş bir şekilde değinilmiştir.
1-ILO üzerinden gerekli bağlantıyı sağladıktan sonra serverimi açıyorum.
2-Dvd-Rom’a Smart Smart Cdsini takarak serverimizi F9 Tuşuna basarak Dvd-Rom’dan boot edelim.
3-Boot işleminden sonra aşağıdaki ekran bizi karşılayacaktır. Kullanacağımız ara yüzün açılmasını bekleyelim.
4-Ekranımızda gerekli dil ve klavye ayarını yaparak Next butonuna basalım.
5-Ekranımızda sözleşmeyi kabul etmek için Agree butonuna basalım.
6-Smart Smart konsolu açılınca aşağıdaki gibi bir ayar bizi karşılamaktadır. Gerekli array ayarlarını yapabilmemiz için Maintenance ikonuna tıklatalım.
7-Açılan ekranda Array yapısını oluşturabilmemiz için Hp Array Configuration and Diagnostics ikonuna tıklatalım.
8-Açılan ekranda array ile ilgili kısa bilgi verilmektedir.
9-Select an available device kısmına tıklatarak altta beliren device seçelim.
10-Device üzerinde bağlı olan disklerimiz aşağıdaki gibi belirecektir.Ben 3 adet 300 Gb disk kullandığım için 3 tane diskim listelendi.Gerekli array yapısını oluşturmak için Create Array butonuna tıklatalım.
11-Bu ekranda raid kuracağımız diskleri seçelim. Ben raid 5 yapacağım ve raid 5’in en az 3 diskle yapılabiliyor olmasından dolayı Select All Drives check box’nı işaretleyerek 3 diskimizi seçelim.
12-Disklerimizi seçtikten sonra Ok butonuna tıklatarak array yapımızın oluşmasını sağlayalım.
13-Resmimizde görüldüğü gibi 838gb array yapımız oluştu. Şimdi Logical Drive butonuna tıklatarak logical disk oluşturalım.
14-Bu ekranda bize disklerimizle yapabileceğiniz raid opsiyonları sunulmuştur. Biz 3 disk ile raid 5 yapacağımız için raid5 radio butonuna basalım. Save butonu ile kayıt edelim.
15-Şimdi 558 gb olarak Logical Drive oluşturduk. Biz 3 disk kullanmıştık raid 5 yapısında “toplam disk kapasitesi-1disk kapasitesi=toplam disk boyutu” olduğu için 900 gb yerine 558 gb bir alan oluştu. Bu ekranda Logical yapımızla ilgili silme işlemini, ileride disk taktığımızda extend işlemini, gerekli yapı hakkında bilgiyi sağlayabiliriz. More information butonuna tıklatalım.
16-Bu bölümde oluşturduğumuz Logical Drive ile ilgili detaylı bilgi bulunmaktadır. Ok butonuna basalım.
17-Bir önceki ana ekrana döndük burada Home butonunu tıklatarak konsolumuza dönelim.
18-Şimdi gerekli array yapımız ve Logical disk yapımız oluştu. Kurulum için hazırız. Install ikonuna tıklatalım.
19-Bu ekranımızda kurulumun yapılabileceği diskler gözükmektedir. Next butonuna basalım.
20-Bu ekranda kurulum yapacağımız işletim sistemini seçelim. Biz open lisan kullanacağımız için Retail Media altından kuracağımız işletim sistemi versiyonunu seçelim. Next butonuna basalım.
21-Buradan yükleme işlemini yapacağımız mediayı belirleyelim. Ben Dvd-rom kullanacağım için default ayarları bırakıyorum. Next butonuna basalım.
22-Bu ekranda disk bölümleme işlemleri yapılabilir.
23-Ben diskimi böleceğim için Custom seçeneğini seçip 199Gb alan oluşturup Next butonuna basalım. Burada gerekli partition oluştu diskin geri kalan bölümünü server işletim sistemimiz kurulduktan sonra disk management konsolundan istediğimiz gibi yapılandırabiliriz.
24-Bu ekranlarda gerekli bilgi giriş ve seçim işlemleri yapılacaktır. Hp tarafından önerilen bunları default olarak bırakıp ilerlemektir. Next butonuna basarak ilerleyelim.
25-Default ayarlarda bırakarak next butonuna basalım.
26-Default ayarlarda bırakarak next butonuna basalım.
27-Default ayarlarda bırakarak next butonuna basalım.
28-Default ayarlarda bırakarak next butonuna basalım.
29-Bu ekranda kurulumumuz başladı. Kurulum öncesinde smartsmart dvdsi üzerinde işletim sisteminin sorunsuz kurulup, performanslı çalışabilmesi, güncel driverlerin kendiliği tarafından yüklenebilmesi ve hp yönetim araçlarının kurulması için gerekli dosyalar kopyalanıyor.
30-Kopyalama işlemimiz devam ediyor.
31-Hp tarafında kopyalanacak dosyalar ve işlemler tamamlandı. Bizden kurulum yapacak olduğumuz server işletim sisteminin yükleme mediası istenmektedir. Smartsmart mediasını çıkartarak server 2008 r2 standart mediasını takalım.
32-Gerekli sözleşmeyi kabul edelim.
33-Gerekli dosyaları kopyalama işlemi başladı.
34-Bir restart işleminden sonra kurulum işlemi başladı.
35-Kurulum işlemimiz devam ediyor.
36-Sistemimiz başlatılmaya hazırlanıyor.
37-Mutluluğu gösteren hata ekranı karşımıza geliyor. Kurulum işlemimiz bitti. Gerekli admin şifremizi belirleyip serverimizi yönetmeye başlayabiliriz.
Bu makalemizde gerekli konfigürasyon ve kurulum mantığını ele almaya çalıştım. Görüldüğü gibi Hp işlerimizi kolaylaştırmak adına güzel yazılımlar ve özellikler geliştiriyor. Tabi ki bu teknoloji aynı işi yapan diğer devler tarafından da geliştiriliyor. Yararlı bir makale olması dileğiyle.