HP Moonshot Donanım Bileşenleri – 2

Bu 3. Makalemde Moonshot ın en önemli bileşenleri arasında er alan Cartridge & Moonshot Server lar hakkında bilgi vermeye, bu sunuculara işletim sistemi yükleyip kurulumlarını yapmaya çalışacağım.

 

Hp, enerji tasarrufu sağlayarak maliyetleri düşüren Moonshot Projesi’nin ilk aşamasında “Centerton” kod adlı Intel® Atom® işlemciler kullandı. Intel Atom işlemcilerin kullanıldığı Gemini kod adlı sunucu kartuşlarını seçti. “Centerton” işlemciler 2 çekirdek, 2 Ghz, 64 bit desteği, donanım sanallaştırma (VTx), hata düzetme kodlu (ECC) bellek, düşük güç tüketimi-max 8.5 watt, yüksek performans ve kapsamlı bir yazılım ekosistemi sağlıyor. Yeni gelecek Generasyonda 4 çekirdek 2.6 Ghz işlemcileri göreceğiz. Kullanılan işlemcinin teknik detaylarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.


http://ark.intel.com/tr/products/71267/Intel-Atom-Processor-S1260-1MB-Cache-2_00-GHz

 

Aşağıdaki gibi farklı Cartridge tiplerini, farklı amaçları için de kullanıyor olacağız. İlk çıkan serideki Cartridge Ubuntu, Suse Linux, Centos ve RedHat destekliyor. Windows destekli versiyonlar Kasım ayından itibaren duyurulacak.

 

 

 

image002

 

 

 

Bu seride grafik kart olmadığı için cartridge lara sadece serial ile bağlantı kurabiliyoruz. Ancak VT-X, ACPI, SMBIOS, ECC gibi özellikleri destekliyor.

 

İlk serideki Cartridge standart özelliklerini HP nin sitesinden görebiliyoruz.



http://www8.hp.com/us/en/products/proliant-servers/product-detail.html?oid=5375897#!tab=specs

 

İşletim sistemi kurulmamış Cartridge lara bağlanabilmek için SSH ile ilgili cartridge ın bulunduğu zone a bağlanarak çalışmamıza başlayabiliriz.

 

Moonshot içerisinde 4 tane ILO var. Benim subnetimde aşağıdaki IP adreslerini DHCP den rezerve ettim.

 

1-      Chassis Manager=172.16.24.70: Bu IP adresinden Chassis ile ilgili genel kontrolleri yapabiliyoruz. Cartridge lar ile ilgili herhangi bir bilgi almak mümkün değil.

 

2-      Zone1=172.16.24.71: Cartridge 1 – 18 arasını yönetebiliyoruz

 

3-      Zone2=172.16.24.72: Cartridge 19-27 arasını yönetebiliyoruz

 

4-      Zone3=172.16.24.73: Cartridge 28-45 arasını yönetebiliyoruz

 

 

 

 

Zone 1 e bağlanarak neler yapabildiğimize bakalım. Bir önceki makalede Chassis Manager a bağlanarak “show config” dediğimizde şasi ile ilgili bilgiler veriliyorken, zone 1 de yazılan komutta farklı çıktı görebiliyoruz.

 

 

 

 

 

Zone 1 içerisinde “show cartridge list” komutunu çalıştırdığımızda zone içerisindeki cartidge ları, sağlık durumlarını ya da power durumlarını görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Aşağıdaki komutlarda göstermek istediğim komutun çıktısından çok ne şekilde yazılabildiğidir.

 

C : cartridge

 

N : Cartridge içerisindeki node (şu anda 1 adet olduğu için hep 1 yazılacak ama bir sonraki generasyonda quad node geleceğinden 1-4 arası rakamlar da yazılabilecek.

 

C1N1 : 1. Cartridge ta bulunan 1. Node demektir

 

C1-5N1: 1. Cartridge tan 5. Cartridge a kadar ki 1. Node lar demektir.

 

 

 

 

 

4,5,6,7 numaralı kartuşlarımızdaki node larımızı aynı anda power on edebiliriz.

 

 

 

 

C1N1 i power on edip console görüntüsünü alabiliriz. Konsol görüntüsü burada Virtual Serial Port : VSP olarak belirtiliyor. Komut “connect node vsp c1n1”

 

 

 

 

C1N1 power on olmuş ve biz de post ekranını görebiliyoruz.

 

 

 

 

 

 

C1N1 içerisinde işletim sistemi olmadığı ve defaultta PXE den boot edilmeye ayarlandığı için mevcut ortamda DHCP, PXE, TFTP sunucuları arıyor. Ben Kendi ortamımda tüm bunları hazırladım.

 

Centos sunucu üzerinde DHCP, PXE, TFTP hepsi kurulu. Talep olursa bir başka makalede Centos üzerinde bunların nasıl yapılandırıldığını anlatabilirim.

 

Böyle bir kurulum için PXE den kurulup yapabilecek Rapid Deployment Pack, HP Insight Deployment Software, Server Automation gibi farklı yazılımlar kullanılabilir.

 

 

 

 

Hazırladığım tftp de 4 işletim sistemi kurulumu yapabiliyorum. Ama bu demoda Centos 6.4 kurulumu gerçekleştiriyor olacağım. Aşağıdaki ekranlar bu kurulumun mevcut ks dosyasına göre unattend yapılmış halini gösteriyor. Çok da araya girmeden bu ekran görüntüleri ile sizi yalnız bırakacağım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makalemde sizler Moonshot Chassis içerisindeki Zone lara bağlanarak neler yapılabileceğini, zone içerisindeki cartridge lara nasıl bağlanılabileceğini, unattanded olarak cartridge lar içerisine pxe boot kullanarak Centos 6.4 kurulmasını göstermeye çalıştım. Bu işlem benim ortamımda benim cartridge larımda ortalama 40 dk kadar sürdü.

 

Tek cartridge için bu işlem yapılabileceği gibi 45 tanesi ile aynı anda da yapılabilir. Kurulum bittikten sonra linux lara bağımsız bağlanılabilecek.

 

Bir sonraki makalemde bu sistemi CMU : Cluster Management Utility yazılımını kullanarak nasıl yönetebileceğimizi göstermeye çalışacağım.

Exit mobile version